Jalmarin Koto: Ikäihmisille sopiva ulkoilureitti avattiin Kangasalan keskustassa

Askelia ja lihaskuntoa kerryttämään

Kangasalan keskustassa asuva Raili Leino on käynyt Jalmarin Kodolla päivätoiminnassa kahden vuoden ajan. Uutta ulkoilureittiä ja kuntoilulaitteita Leino pääsi kokeilemaan ensimmäisten joukossa viime keskiviikkona. Taustalla fysioterapeutti Mikko Kivimäki ohjaa laitteiden oikeassa käytössä.

Kangasalan keskustassa asuva Raili Leino on käynyt Jalmarin Kodolla päivätoiminnassa kahden vuoden ajan. Uutta ulkoilureittiä ja kuntoilulaitteita Leino pääsi kokeilemaan ensimmäisten joukossa viime keskiviikkona. Taustalla fysioterapeutti Mikko Kivimäki ohjaa laitteiden oikeassa käytössä.

Kangasalalainen Raili Leino tarttuu napakasti olkavarren liikkuvuutta kehittävään laitteeseen ja alkaa harjoitella. Leino on yksi ensimmäisiä, jotka kyseisellä laitteella pääsevät Jalmarin Kodon pihapiirissä harjoittelemaan. Samaisella paikalla uutuuttaan hohtavat myös muun muassa tasapainoa harjoittava kävelypalkki, jalkojen vahvistuslaite, vartalonkiertolaite sekä keskivartalon lihaksia ja liikkuvuutta harjoittava laite.

– Hienoa, että meille ikäihmisille rakennettiin tällainen harjoittelupaikka, Leino kehuu.

Jalmarin Kodon fysioterapeutti Mikko Kivimäki mainitsee, että viime keskiviikkona avatulle kuntoilupaikalle valittiin matalan kynnyksen laitteita, jotka soveltuvat mahdollisimman monelle.

– Tavoite on, että laitteilla pääsisivät harjoittelemaan myös ne, joilla on jo jotain vaivoja tai liikuntarajoitteita, Kivimäki kertoo.

Fysioterapeutti Mikko Kivimäki ohjaa uusien kuntoilulaitteiden käytössä.

Fysioterapeutti Mikko Kivimäki ohjaa uusien kuntoilulaitteiden käytössä.

Lihaskuntovälineet sijaitsevat niin ikään keskiviikkona avatun ulkoilureitin varrella. Muutaman sata metriä pitkä reitti kiertää Jalmarinkodon ympäri. Suorakaiteen muotoisen kävelyreitin toisen pitkän sivun varrelle on asennettu penkkejä, joilla voi pysähtyä lepäämään. Reitti on kokonaisuudessaan valaistu, joten sillä pääsee reippailemaan myös pimeän aikaan. Asfalttipohjaisen reitin tienreunat on osittain merkitty leveillä valkoisilla viivoilla, mikä mahdollistaa myös heikompinäköisten kävelemisen sillä turvallisesti.

– Turvallisuus on ollut muutenkin suunnittelun keskeinen lähtökohta. Tie kulkee siten, että sen joka puolella on rakennuksia ja ikkunoita. Jos sattuisi kaatumaan, apu on nopeasti lähellä, joten kaatumisen pelossa kuntoilua ei ainakaan kannata jättää tekemättä. Tie on myös leveä, joten sillä pääsee kulkemaan helposti myös rollaattorin kanssa, idean isä, Kangasalan palvelutalosäätiön hallituksen puheenjohtaja Seppo Ojala mainitsee.

 

Ulkoilureitti on avattu. Oskari Auvinen leikkaa nauhan yhdessä Seppo Ojalan kanssa.

Ulkoilureitti on avattu. Oskari Auvinen leikkaa nauhan yhdessä Seppo Ojalan kanssa.

Tervetuloa kuntoilemaan!

Tervetuloa kuntoilemaan! Ulkoilureitille etsitään parhaillaan sopivaa nimeä avoimessa kilpailussa. Nimi lienee selvillä muutaman viikon päästä.

Avoin kaikille halukkaille

Ikäihmisille suunniteltu ulkoilureitti on avoin kaikille, ei vain Jalmarin Kodon asukkaille. Ojala kannustaa liikkumaan lähteviä poikkeamaan myös kahville Jalmarin Kodon kahvilaan.

– Jos kaipaa seuraa, niin rohkeasti vaan sisälle turisemaan ja juomaan kuppi kahvia. Kangasallakin on paljon yksinäisiä eläkeläisiä, ja hyvinvointiin kuuluu fyysisten seikkojen lisäksi keskeisellä tavalla myös sosiaalinen puoli, Ojala miettii.

Ulkoilureitin suunnittelu aloitettiin reilu vuosi sitten, kun Ojala lähetti siitä aloitteen kunnalle. Reitti ja kuntoilupaikka rakennettiin lopulta kunnan ja Jalmarin Kodon yhteistyönä. Palvelutalon kontolle jäi liikuntavälineiden hankkiminen, kunta hoiti reitin varrelle valaisinpylväät, penkit ja asfaltoinnin sekä teki muut tarvittavat työt. Ulkoilureitin kokonaiskustannukset olivat 100 000 euron luokkaa.

Ulkoilureitti on esteetön ja valaistu. Siltä pääsee helposti poikkeamaan Jalmarin Kodon kahvilaan kahvikupilliselle tai vaikkapa syömään yhdessä muiden kanssa.

Ulkoilureitti on esteetön ja valaistu. Siltä pääsee helposti poikkeamaan Jalmarin Kodon kahvilaan kahvikupilliselle tai vaikkapa syömään yhdessä muiden kanssa.

Ulkoilureitin virallisesti avannut kunnanjohtaja Oskari Auvinen kiitteli reitin keskeistä sijaintia kuntakeskuksessa.

– Toivottavasti paikan löytää mahdollisimman moni kangasalalainen. Esteettömällä reitillä kelpaa liikkua, Auvinen lausui.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?