Päiväkodin taidenäyttely esitteli viidakon eläimiä

Eläimistä loruja tehneet lapset esittelevät papukaijalorunsa.

Eläimistä loruja tehneet lapset esittelevät papukaijalorunsa.

Asiaan vihkiytymätön voisi luulla, että leijona ja tiikeri ovat samanlaisia terävähampaisia ja -kyntisiä kissapetoja. Mutta Viirikukon päiväkodin asiantuntijat tietävät, että niillä on olennaisia eroja.

– Tiikeri on yksineläjä ja leijona laumaeläin. Ja leijona on viidakon kuningas, vaikka se on tiikeriä pienempi, kuusivuotiaat eskarit ja viisivuotiaat viskarit kertovat.

Päiväkodilla on syksyn aikana tutustuttu viidakon elämään monin eri tavoin. On keikuttu apinamaisella temppuradalla ja luotu viidakon ääniä muun muassa rummuilla. Lapset ovat piirtäneet, maalanneet, värittäneet ja askarrelleet sademetsien ja savannien eläimiä. Krokotiilejä nikkaroitaessa tarvittiin jopa sahaa ja vasaraa.

Viidakon eläimistä on myös luettu ja loruiltu aamupiirissä. Lasten yhdessä tekemät lorut ja tarinat sekä eri työvaiheista otetut valokuvatkin ovat esillä Viirikukon näyttelyssä, joka esittelee viidakon eläimiä vanhemmille ja sisaruksille. Näyttelyoppaina toimivat asiantuntijat eli sen koonneet lapset. He osaavat kertoa joka eläimestä olennaisen.

– Kirahvi on pitkäjalkainen ja -kaulainen, jotta se ylettää syömään puiden oksia. Krokotiili on terävähampainen peto, joka ui vahvan pyrstönsä turvin kovaa. Norsulla on paksu nahka, pitkä kärsä ja isot torahampaat, ja se tykkää ottaa mutakylpyjä. Papukaijat ovat värikkäitä ja oppivat matkimaan puhetta, lapset selostavat.

Päiväkodin väki kuuntelee hämmästellen, miten tarkasti lapset ovat painaneet mieleensä viidakon faktat. Seeprojen kohdalla luetellaan eri seepralajit ja tehdään selväksi, että raidat ovat seeprojen suojaväri.

Viidakkoseikkailu oli esikoululaisten ja viisivuotiaiden teema, mutta myös pienemmät lapset osallistuivat näyttelyyn omilla teoksillaan. 1–2-vuotiaat Virnat tekivät metkoja meduusoja ja kaloja ja 3–4-vuotiaat Silmut leijonia ja käärmeitä.

Lisäksi mukana on kansainvälistä väriä. Avustajana toimiva Ingrid Tiitre on tuonut mukaan virolaisen päiväkodin lasten hienoja viidakkoteoksia. Vieressä on Viirikukon lasten pohdintoja siitä, mitä heistä tulee isona. Ne puolestaan olivat esillä Tallinnan lähellä sijaitsevan Tiputaren päiväkodin ammattinäyttelyssä syksyllä.

Viirikukon viidakkonäyttely purettiin maanantaina ja sali palautui liikuntatilaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?