Alkukauden hirvisaalis Pohjois-Hämeessä viime vuotta suurempi

Pohjois-Hämeessä kaadettiin kuuden ensimmäisen jahtiviikon aikana yhteensä 1186 hirveä. Määrä on noin 150 hirveä suurempi kuin vuotta aiemmin kyseisellä ajanjaksolla. Kuluvalle syksylle myönnetyt pyyntiluvat mahdollistavat noin 1800 hirven kaatamisen.

Syyskuun viimeisenä lauantaina alkanut hirvijahti on edennyt sekä ajallisesti että saalismäärän osalta yli puolen välin. Myönnetyistä pyyntiluvista oli käytetty noin 58 prosenttia.

Paikallistasolla hirvitilanteessa on aina vaihtelua. Korkein pyyntilupien käyttöaste alkukaudella, eli noin 75 prosenttia, oli Pälkäneen ja Luopioisten ja Teiskon riistanhoitoyhdistysten alueilla. Matalin lupien käyttöaste oli Lempäälän seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella, noin 45 prosenttia.

Jahtikauden alun hirvisaalis oli tyypilliseen tapaan uros- ja vasavoittoinen. Naarashirvien osuus saaliissa korostuu yleensä loppukauden aikana ja tähän on suositeltavaa myös pyrkiä saalisvalinnalla hirvikannan tasapainoisemman rakenteen saavuttamiseksi. Vaikka hirvikannassa on normaalia paikallista vaihtelua, voidaan alkukauden hirvisaaliin perusteella arvioida, että hirviä on saatu saaliiksi hyvin koko alueella. Asetettujen kantatavoitteiden saavuttamiseksi myönnetyt pyyntiluvat suositellaankin käytettävän kokonaisuudessaan, jolloin koko hirvenmetsästyskauden saaliin arvioidaan nousevan vajaaseen 1800 hirveen.

Valkohäntäpeuran metsästys on saalistietojen perusteella vasta alussa ja metsästys vauhdittuu tyypillisesti marraskuulta alkaen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?