Keksintö, kehitystyö, koura

Tenho Koponen esittelee energiakouraa keskellä Kaitamon peltoja.
Tenho Koponen esittelee energiakouraa keskellä Kaitamon peltoja.

Harmaan sateinen päivä Laitikkalassa. Keskelle Kaitamon peltoja pysäköidyt autot saavat tulijan hieraisemaan silmiään. Ympärillä näkyy työkoneita ja lukuisia energiakouria eli nuoren metsän harventamiseen soveltuvia laitteita. Pellolle on pystytetty pari telttaa, joista toisessa on termoskannuja, toisessa makkaragrilli. Viimeistään tässä vaiheessa tulija ajattelee, että jotakin normaalista poikkeavaa täytyy olla tekeillä. Seuraavaksi toiseen telttaan viritetyistä mikrofoneista tulvii englanninkielistä puhetta. Kovin montaa kertaa englanninkielinen puhe tuskin on kajahtanut yhtä kovaa Kaitamossa kuin toissa perjantaina.

– Nämä kaksi englantilaista herraa ovat yhteistyökumppaneitamme Isosta-Britanniasta. Muuten tämän varsin epätavallisen näyn selittää se, että pidämme Pälkäneellä työnäytöstä, jonka yhteydessä myös luovutamme myymiämme energiakouria ja niiden lisälaitteita uusille omistajilleen, yrittäjä Tenho Koponen selventää.

Pälkäneläinen yrittäjä ja Willa Pinteleen isäntä Matti Falck toivotti työnäytöksen vieraat omalta osaltaan tervetulleeksi Pälkäneelle.
Pälkäneläinen yrittäjä ja Willa Pinteleen isäntä Matti Falck toivotti työnäytöksen vieraat omalta osaltaan tervetulleeksi Pälkäneelle.

Yksi uusista omistajista on pälkäneläisen Willa Pinteleen isäntä ja pienkoneurakointiyrittäjä Matti Falck.

– Olen tehnyt Tenhon kanssa yhteistyötä jo aiemminkin, ja näiden yhteyksien kautta juuri Pälkäne valikoitui työnäytöksen pitopaikaksi, Falck lisää.

Näytösajankohdalle perjantai-iltapäivään sattuu kehnohko keli, mutta paikalla on siitä huolimatta mukavasti yleisöä. Moni paikallaolija ihailee isojen työkoneiden raakaa voimaa ja toisaalta taas niiden kykyä liikkua ketterästi metsäisessä maastossa.

 

Käytännönläheinen alku

Iltapäivän itseoikeutettu tähti on Tenho Koposen suunnittelema energiakoura. Energiakouran tarina on varsin käytännönläheinen. Koponen on maansiirtoalan yrittäjä Keski-Suomesta, ja hänellä on myös maa- ja metsätila, jonka nuoren metsän kunnostus oli muutama vuosi sitten huonolla mallilla. Silloin kun metsään olisi joutanut, siellä oli liian paljon lunta. Samaan aikaan maansiirtotöissä kesäisin kiireiset kaivinkoneet seisoivat pihamaalla tyhjänpanttina.

– Tätä yhtälöä lähdin ratkaisemaan. Päätin hankkia kaivuriini energiapuuta korjaavan energiakouran, mutta koura osoittautui käytössä kömpelöksi eikä se kestänyt käytössäkään kovin hyvin. Aloin valmistella verstaassani giljotiinikouraa, jonka pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen, kestävä, tehokas ja rakenteeltaan sellainen, että se tuhoaa mahdollisimman vähän pystyyn jäävää puustoa, Koponen muistelee.

Tenho Koposen suunnittelema energiakoura sopii yhtä lailla isompiin kuin pienempiinkin työkoneisiin.
Tenho Koposen suunnittelema energiakoura sopii yhtä lailla isompiin kuin pienempiinkin työkoneisiin.

Ensimmäinen prototyyppi kesti käyttöä reilut puoli tuntia, ja toinenkin versio oli enemmän tai vähemmän susi. Kolmas versio oli kuitenkin jo sellainen, jonka kanssa pystyi työskentelemään melko hyvin. Koponen alkoi miettiä, voisiko keksintö hyödyttää jotakuta muutakin. Appensa kanssa Koponen luonnosteli ensimmäiset hahmotelmat paperille.

– Veljeni Mika on suunnitteluinsinööri ja hän piirsi tietokoneella sellaiset piirustukset, joita nykyiset metallipajat osaavat lukea, Koponen kertaa.

Multialainen yritys suostui valmistamaan ensimmäisen viiden kappaleen koesarjan. Tämän jälkeen kehitys on ollut nopeaa. Kolmen vuoden aikana Koposen suunnittelemia energiakouria on myyty nelisensataa kappaletta lähinnä yrityksille ja maatiloille. Asiakkaat ovat toistaiseksi pääosin Suomessa, mutta Koposen yritys TMK on ottamassa jalansijaa myös ulkomailla.

– Yksittäisiä kouria olemme lähettäneet moneen maahan. Ison-Britannian lisäksi myös Itävallassa meillä on oma jälleenmyyjä. Amerikan markkinoille tähtäämme myös, ja siellä on jo potentiaalinen jälleenmyyjä odottamassa omaa testikouraansa. Kehitystyö on käynnissä jatkuvasti, suurelta osin juuri siksi että käytämme kouraa koko ajan myös itse. Kehittelemiemme lisävarusteiden, kuten karsimen ja keräimen, ansiosta kouramme myynti on lähtenyt viimeisen vuoden aikana todella nopeaan kasvuun, Koponen iloitsee.