Facebook: Kunta on entistä paremmin läsnä kuntalaisten kiireisessä arjessa

Pälkäne kerää tykkäyksiä

Mia Sorri (etualalla), Jaana Koivisto-Virtanen ja Marketta Vaismaa veivät kunnan kesällä Facebookiin. Päivityksiä tehdään ahkerasti, ja ne ovat alkaneet poikia myös palautetta.

Mia Sorri (etualalla), Jaana Koivisto-Virtanen ja Marketta Vaismaa veivät kunnan kesällä Facebookiin. Päivityksiä tehdään ahkerasti, ja ne ovat alkaneet poikia myös palautetta.

Vuoden yrittäjät ovat hädin tuskin ehtineet laskeutua Honkalan lavalta, kun kunta jo onnittelee heitä Facebookissa palkitsemiskuvien kanssa. Lokakuisen lauantai-illan päivitys kerää nopeasti sata tykkäystä ja lukuisia onnitteluviestejä.

Tällaista on kunnan viestintä 2010-luvulla.

Aiemmin riitti, että julkaistiin lakisääteinen kuulutus kunnan ilmoitustaululla ja virallisessa ilmoituslehdessä. Nykyisin kunta on aivan eri lailla läsnä kuntalaisten kiireisessä arjessa.

– Enää ei odoteta, että kuntalaiset tulisivat kunnan ilmoitustaululle tai nettisivulle, vaan kunta menee sinne missä ihmisetkin ovat. Facebookin avulla pääsemme suoraan kuntalaisen kotisohvalle, Marketta Vaismaa kuvaa.

Facebook-tykkäilyt eivät sovi kaikkeen kunnan viestintään. Kukaan ei oikeasti tykkää vesikatkoksesta, vaan osoittaa vain helpolla tykkäys-napilla, että asia on tärkeä.

Vesikatkosten kaltaisten tilanteiden varalle on luotu vieläkin suorempi tiedotuskanava. Hopealuoti-järjestelmän kautta viesti saadaan suoraan kuntalaisten luuriin.

Järjestelmän yhteystiedot perustuvat vesihuoltolaitoksen tiedossa oleviin puhelinnumeroihin. Tekstiviesti voidaan ohjata rajatulle alueelle, joka on määritelty vesijohtolinjojen mukaisesti. Järjestelmää on käytetty pariin kertaan syksyn aikana.

 

Henkilökohtaista viestintää

Mia Sorri (etualalla), Jaana Koivisto-Virtanen ja Marketta Vaismaa veivät kunnan kesällä Facebookiin. Päivityksiä tehdään ahkerasti, ja ne ovat alkaneet poikia myös palautetta.

Mia Sorri (etualalla), Jaana Koivisto-Virtanen ja Marketta Vaismaa veivät kunnan kesällä Facebookiin. Päivityksiä tehdään ahkerasti, ja ne ovat alkaneet poikia myös palautetta.

Uusien välineiden rinnalla kunta käyttää myös perinteisiä kanavia. Lehti-ilmoitusten avulla asioista voidaan tiedottaa laajalle joukolle etukäteen ja tiedotuslehdet kertovat laajemmin ajankohtaisista aiheista.

Sähköisten välineiden valtti on nopeus: viesti saadaan saman tien suoraan ihmisille. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden persoonallisempaan viestintään.

Kunta ei ole kunnanviraston organisaatio, vaan kuntalaiset. Siksi kunnan Facebook-päivitysten perässä lukee päivittäjän nimi.

– Käytämme pelkkää etunimeä. Tämä on matkittu Ylen Elävästä arkistosta. Minusta on kauhean sympaattista, kun sen henkilökunta viestii etunimillään. Tämä korostaa sitä, että olemme kaikki yhtä perhettä: olemme kaikki katsoneet samat suomisen ollit, Marketta Vaismaa sanoo.

Alkuaikoina viestien perästä löytyi useimmiten Marketta, Mia tai Jaana, sillä uusia viestikanavia otettiin käyttöön kulttuurituottaja Marketta Vaismaan, kehittämispäällikkö Mia Sorrin ja elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtasen johdolla. Työ on ollut lähinnä tekemistä, ei niinkään suunnittelua ja strategioiden kirjoittamista.

Omana itsenään viestivät viranhaltijat pistävät itseään entistä vahvemmin likoon. Samalla he tulevat antaneeksi kasvot kunnan eri toiminnoille.

– Me työntekijät olemme vain osa kuntaa. Se miten viihtyisä kunta Pälkäne on, riippuu meistä kaikista asukkaista, Marketta Vaismaa sanoo.

 

500 tykkääjää pian koossa

Kunnan Facebook-sivut otettiin käyttöön elokuussa Pälkäne tuottaa ja palvelee -näyttelyn alla. Sivut keräsivät jo messuviikonloppuun mennessä pari sataa tykkäystä. Alkuryntäyksen jälkeen tahti on hieman tasaantunut. 500 tykkäyksen raja rikkoutuu näinä päivinä.

– Tavoitteena on, että tykkääjiä on enemmän kuin kunnassa asukkaita, Marketta Vaismaa nauraa.

– Mutta kyllä me jo kolmeen tuhanteenkin ollaan tyytyväisiä.

Facebook toi mukanaan myös uuden vuorovaikutuskanavan. Harvat päivitykset ovat kuitenkin poikineet palautetta. Kritiikistä saatiin esimakua, kun kunta kertoi tarjoavansa asuntoja turvapaikanhakijaperheille.

– Palaute on ollut pääosin erittäin myönteistä ja rohkaisevaa. Se antaa uskoa siihen, että olemme oikeilla jäljillä, Marketta Vaismaa sanoo.

Facebookissa ei kyse ole kyse yhdensuuntaisesta viestinnästä, vaan vuoropuhelusta. Jatkossa sosiaalisen median vahvuuksia pyritään hyödyntämään entistä vahvemmin tässäkin.

 

Kyselyitä helppo tehdä

Uusien kanavien ansiosta myös erilaisten kyselyiden tekeminen on entistä helpompaa. Syksyn aikana toteutettuihin liikunta-, kulttuuri- ja elinvoimakyselyihin kertyi mukavasti vastauksia.

Eikä aktiivisuus rajoitu pelkästään verkkoon. Elinkeinoasiamies Jaana Virtanen-Koivisto on ilahtunut siitä, miten paljon kiinnostuneita uusien yrittäjien keskusteluilta veti. Syksyn aikana on järjestetty myös elinvoimastrategiaan, valokuituhankkeeseen ja liikuntahalliin liittyviä yleisötilaisuuksia. Lauantaina 21.11. kello 10 alkaen yhdistysten aktiivit kokoontuvat Aitoon koulutuskeskukselle perinteiseen järjestötapaamiseen.

– Minusta on upeaa, miten pälkäneläiset sitoutuvat asioihin, vaikka jokaisella on omat kiireensä. Ainakin minulle se viestii, että kuntalaiset haluavat yhdessä tehdä Pälkäneestä entistä paremman paikan toimia ja elää, Marketta Vaismaa sanoo.

Aktiivinen viestintä muuttaa myös muiden mielikuvaa Pälkäneestä. Kunnan ulkopuolelle kohdistettua markkinointia kohennetaan vielä uuden matkailusivuston ja -kartan avulla. Myös kunnan nettisivujen ilmettä kirkastetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?