Raili Tangin maalauksia tammi-elokuussa Kangasalla

Raili Tangin taustalla teos Let there be drums (2014). Kuva: Viola Nygren

Raili Tangin taustalla teos Let there be drums (2014). Kuva: Viola Nygren

Taidemaalari Raili Tangin suurikokoisia, abstrakteja värimaalauksia esittelevä ”Ilolla ja intohimolla – maalauksia 1989–2015” -näyttely avaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon vuoden 2016 näyttelytarjonnan. Taidemuseon ensimmäisen ja toisen kerroksen tiloihin ripustettava kokonaisuus koostuu Raili Tangin kahdestakymmenestä teoksesta. Tang on juuriltaan abstrakti ekspressionisti.

Ilolla ja intohimolla -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden tiloissa 30.1.–21.8.2016. Näyttelyssä nähdään Tangin tuotantoa 1980–luvulta tähän päivään asti, värikylläisiä akryyli- ja öljyvärimaalauksia sekä uusimpia paperipohjaisia kollaaseja.

Tang on maalannut abstrakteja värimaalauksia taidemaalariksi valmistumisestaan lähtien. Varsinaisia kuva-aiheita teoksissa ei ole, joskin niistä saattaa löytyä esittäviä elementtejä.

– Luonto, valo ja vuodenajat ovat aina toistuvasti innoittaneet minua maalauksissani. Kaikista eniten. Kimmoke maalaukseen löytyy usein ympäristön virikkeistä tai maalipurkista, kertoo Tang.

 

Kaunista maalausta etsimässä

Taidemaalarina Raili Tang kuuluu niihin, joille aihetta tärkeämpää on itse maalausprosessi.

– Maalausprosessi on kuitenkin se juttu, intuitiivinen työskentely. Materiaalin ja värinkäyttö ei ole itsetarkoitus, jotain aina haluan sanoa, painottaa Tang.

– Etsin kaunista maalausta. Mutta mikä on kaunista? Kauhtuneet, aikaa nähneet pinnat, teollisuusalueen maailma, toisaalta kaunista voi olla vaikka markettien leikkeletiskien värimaailma.

Tang asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän aloitti taideopintonsa Vapaassa taidekoulussa 1970–luvun alussa, opiskeli sen jälkeen vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa ja valmistui taidemaalariksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1979. Ensi kerran hänen teoksiaan oli esillä Nuorten näyttelyssä Helsingissä vuonna 1976, ja debyyttinäyttelynsä hän piti vuonna 1980 Taidehallin studiossa.

Uransa aikana Raili Tang on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen teoksiaan kuuluu moniin julkisiin ja yksityisiin kokoelmiin. Tang on toiminut opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Vapaassa taidekoulussa Helsingissä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?