Nettikonsertti: Suoraa Sibelius-konserttia kuunneltiin koululuokissa ympäri Suomen

Finlandiaa livenä myös Pälkäneellä

Kostian koulun ensimmäisen luokan oppilaat kuuntelevat keskittyneesti konsertin avannutta Tuonelan joutsenta.

Kostian koulun ensimmäisen luokan oppilaat kuuntelevat keskittyneesti konsertin avannutta Tuonelan joutsenta.

Kostian koulun salissa Pälkäneellä on jännittynyt tunnelma. Valkokangas on levitetty liikuntasaliin, ja oppilaat odottavat kärsivällisesti nettikonsertin alkua. Vihdoin ilmoille kajahtaa ensimmäinen sävel – reaaliajassa suoraan Tampere-talosta. Tampere Filharmonian Sibelius 150 -juhlavuoden konsertti on alkanut.

Kostian koulun opettaja Kati Äijälä kertoo, että konserttiprojekti on ollut vireillä suhteellisen pitkään, sillä ilmoittautumiset piti tehdä jo viime keväänä.

– Kokoonnumme kerran kuussa muutenkin saliin koulun yhteiseen tapahtumaan, ja tästä konsertista saatiin yksi mukava tapahtuma lisää, Äijälä mainitsee.

Sibeliuksen tuotantoa kuunneltiin viime perjantaina yhtä aikaa noin 800 muussakin suomalaiskoulussa, sillä konsertin kuuli suorana nettilähetyksenä yli 130 000 oppilasta 165 kunnassa. Kangasalla Sibeliuksen säveliä kuunneltiin Kangasalan lukiossa sekä Raikun, Vatialan ja Suoraman kouluissa. Pälkäneellä konserttia katseltiin ja kuunneltiin Kostian koulun lisäksi Aitoon ja Luopioisten Kirkonkylän kouluissa sekä Pälkäneen yhteiskoulussa ja lukiossa.

– Konsertista jäi upea tunnelma ja ajatus siitä, että tällaista pitää saada lisää. Myös teatteria tai muuta sellaista, vaikka pientä maksuakin vastaan. Tampereelle siis kiitokset hienosta konsertista, Kostian koulun rehtori Sari Halonen kiittelee.

– Tämä on hyvä ja edullinen tapa tarjota laadukasta kulttuuria lapsille. Kun kulttuuritapahtumat tulevat luokse, käytössä olevilla euroilla saadaan paljon enemmän. Konsertti oli todella monille oppilaillemme ensimmäinen kosketus klassisen musiikin live-konserttiin, ja yleisö käyttäytyikin todella esimerkillisesti, Äijälä iloitsee.

Tampere Filharmonia soitti konsertissa kaksi osaa Jean Sibeliuksen Lemminkäis-sarjasta sekä Finlandian. Lisäksi mukana oli osia Lähestyminen-laulusarjasta, jonka Uljas Pulkkis on säveltänyt tähtitieteilijä Esko Valtaojan teksteihin. Uunituoreen teoksen kaikki osat kantaesitetään samana iltana.

– Omat kolmannen luokan oppilaani pitivät kovasti Sibeliuksen musiikista. Ensimmäisenä esitetty rauhallinen Tuonelan joutsen oli vähän yllättäen useammankin koululaisen suosikki. Oppilaat pitivät tietenkin myös konsertin päättäneestä Finlandiasta.

 

Luopioisten Kirkonkylän 3–4-luokan oppilaat valmistautuvat kuuntelemaan konserttia.

Luopioisten Kirkonkylän 3–4-luokan oppilaat valmistautuvat kuuntelemaan konserttia.

Kulttuuri kuuluu kaikille

Konsertti lähetettiin kouluihin Tampere-talon vuorovaikutteisen MUKANA-striimauspalvelun välityksellä. Sibelius-nettikonsertti on Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden, Tampere Filharmonian, Tampere-talon, Kulttuurikeskus PiiPoon ja Lastenkulttuurikeskusten verkoston yhteinen konserttihanke, joka käynnistettiin alkuvuodesta opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Konsertin ja nettilähetyksen perimmäisenä ideana on kulttuurikasvatus. Mukaan ilmoittautuneille kouluille lähetettiin etukäteen Tampere Filharmonian tuottama kaksikielinen valmistelupaketti, jonka tehtävien avulla konsertin musiikki tulee läheisemmäksi ja ohjelmasta saatiin enemmän irti.

– Kostialla konserttia käsiteltiin jo ennakkoon esimerkiksi musiikin, historian, kuvaamataidon ja äidinkielen oppiaineiden näkökulmista, Äijälä toteaa.

Tapahtuman tärkein viesti oli kuitenkin yksinkertainen. Sinfoniaorkesterin konserttiin voi tulla aivan omana itsenään. Kun konsertti alkaa, annetaan itselle ja ympäröiville kuulijoille rauha keskittyä ja nauttia musiikista, josta sinällään ei tarvitse etukäteen ymmärtää yhtään mitään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?