Kari Anttila: Yöllinen kahakka nostatti vihaa netin Kangasala-ryhmässä

Kolme vastaan yksi

Nettikeskusteluissa arveltiin, että puukkojen kanssa Kaivantoon tehty isku oli kosto maahanmuuttajien tekemästä pahoinpitelystä tai raiskauksesta, joista mediat vaikenivat. Kummastakaan väitetystä rikoksesta ei ole tehty ilmoitusta poliisille. Yöllisen kahakan uhriksi joutunut Kari Anttila kertoo kyllä yrittäneensä ilmoittaa siitä netin kautta poliisille.

Nettikeskusteluissa arveltiin, että puukkojen kanssa Kaivantoon tehty isku oli kosto maahanmuuttajien tekemästä pahoinpitelystä tai raiskauksesta, joista mediat vaikenivat. Kummastakaan väitetystä rikoksesta ei ole tehty ilmoitusta poliisille. Yöllisen kahakan uhriksi joutunut Kari Anttila kertoo kyllä yrittäneensä ilmoittaa siitä netin kautta poliisille.

– Kävitte sitten yöllä Kaivannossa kylässä, kangasalalaisen Kari Anttilan kaverit vitsailivat keskiviikkona.

Mutta rauhallinen mies tai hänen kaverinsa eivät ole sellaisia, että he lähtisivät puukkojen kanssa mukiloimaan turvapaikanhakijaa, vaikka Anttila itse sai reilu viikko aiemmin kimppuunsa kolme ulkomaalaisen näköistä miestä Kangasalan yössä.

Anttilan pahoinpitelystä sekä Suoramalla reilu viikko sitten tapahtuneesta ahdistelutapauksesta raportoitiin Kangasala, Finland Facebook-ryhmässä. Molemmat tapaukset nostattivat raivoa Kaivannon turvapaikanhakijoita kohtaan.

Myös turvapaikanhakijoiden tekosista vaikenevat mediat saivat osansa kiukusta, kun eivät uskaltaneet MV-sivuston tapaan kertoa, että Kaivannon isku oli kosto.

Monet mediat ovat kysyneet poliisilta Anttilan pahoinpitelystä ja saaneet saman vastauksen: tutkintaa ei ole voitu aloittaa, koska kyseessä on asianomistajarikos, eikä kukaan ole ilmoittanut tulleensa pahoinpidellyksi.

– Kyllä minä heti seuraavana aamuna tein ilmoituksen netin kautta. Mutta olisinko sitten krapulassa painanut väärää nappia ja se onkin kadonnut bittiavaruuteen, Anttila arvelee.

– Vähän minä olen ihmetellytkin, kun poliisista ei ole kyselty mitään.

Myöskään Suoraman raiskauksen yrityksestä poliisilla ei ole mitään tietoa.

– Netissä sanottiin, ettei siitä ole tehty ilmoitusta, Anttila sanoo.

 

Nyrkistä tuli varoittamatta

Kari Anttila istuu teekupin äärellä vajaa kaksi viikkoa sen jälkeen kun sai kimppuunsa kolme ulkomaalaisen näköistä miestä Kangasalan yössä. Anttilaa ei ole tahtonut saada aiemmin kiinni, koska puhelin hajosi rytäkässä.

– Se oli taskussa ja jäi ilmeisesti alleni, kun kaaduin.

Tapaus sattui marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Anttila vietti iltaa Myrskyluodossa. Kun keskustan baari sulki kahden aikaan, hän jäi hetkeksi pihaan juttelemaan, kunnes lähti kävelemään kohti kotia samalla suunnalla asustavan baarituttavan kanssa.

Linja-autoaseman lähistöllä takaa kuului vierasta kieltä. Anttila kääntyi katsomaan, ja silloin tämähti ensimmäisen kerran.

– Ensimmäinen isku tuli silmälle, mies kertoo.

Hän ehti nähdä kolme vierasmaalaisen näköistä, ehkä 20–35-vuotiasta miestä.

Maahan joutunut Anttila on käynyt järjestyksenvalvojakurssit ja osasi siksi suojata päänsä. Hän sai potkuja pitkin kehoa. Parin minuutin päästä hyökkääjät katosivat yhtä mystisesti kuin olivat ilmestyneetkin.

Anttilan kanssa liikkeellä ollut tuttava pääsi pakenemaan tilanteesta sivummalle. Hän soitti hälytyskeskukseen, ja paikalle saapunut ambulanssi kuskasi Anttilan keskussairaalan ensiapuun.

– Siellä oli perjantain ja lauantain välisenä yönä älytön ruuhka, ja pääsin vasta lauantaiaamuna kotiin.

Nyt pari viikkoa myöhemmin rytäkästä ei ole enää juurikaan jälkiä. Nyrkiniskusta mustunut silmä on ennallaan ja kaatumisen yhteydessä rullaantunut silmäkulman iho parantunut. Eikä peukaloon ja kylkeenkään enää satu.

– Kylkeen tuli potkimisesta tärähdys, muttei murtumia. Myös peukalo taittui, muttei murtunut.

 

Jatkossa olen varautunut

Kari Anttila on joutunut kahakkaan ainoastaan joskus vuosikymmeniä sitten nuorena miehenä. Silloin hän oli vahvasti osallinen tapahtumiin. Mutta parin viikon takaisen hyökkäyksen motiiveja hän ei voi ymmärtää.

– En nähnyt tekijöitä baarissa enkä matkalla. En puhunut heidän kanssaan mitään. Eikä minun ja kaverin keskustelussa ollut mitään sellaista, mikä selittäisi päälle käymisen.

Kari Anttila näki hyökkääjät vain vilaukselta yön pimeydessä. Siksi hänellä ei ole heistä tuntomerkkejä, joiden perusteella heidät voisi löytää.

Hänen mielestään rikosilmoituksen tekeminen kaksi viikkoa jälkikäteen olisi aivan turhaa.

– Kaverit eivät puhuneet suomea, vaan ne muutamat sanat mitä kuulin olivat epämääräistä mongerrusta. Miehet saattoivat olla Kaivannon väkeä, mutta yhtä lailla muitakin, sillä samoja kansallisuuksia on tullut aiemminkin Suomeen.

Anttila kertoi pahoinpitelystä omalla Facebook-sivullaan. Autourheilun kautta tutuksi tullut sahalahtelaiskaveri Jari Männikkö raportoi Kangasala, Finland Facebook-ryhmässä tapahtumasta, muttei paljastanut Anttilan henkilöllisyyttä.

Anttilakaan ei ole erityisen innostunut tapauksen poikimasta kiinnostuksesta.

– En minä kaikkia kommentteja ole edes nähnyt.

Entä löytyykö Anttilalta ehdotuksia siitä, miten väkivalta tai kostaminen voitaisiin lopettaa?

– Helpointa olisi, kun maahanmuuttajat lähtisivät takaisin sinne mistä tulivatkin.

Anttila myöntää, että tässä tilanteessa se ei ole mahdollista. Mutta hän ainakin on jatkossa paremmin varautunut yllättäviin tilanteisiin. Kunnan ulkoalueita työkseen hoitava Anttila uskoo, että myös talvi rauhoittaa tilannetta.

Kari Anttila miettii, olisiko painanut väärää nappia, kun netin kautta tehty rikosilmoitus ei ole päätynyt poliisille saakka. Nyt yöllisen kahakan tutkiminen on hänen mielestään turhaa, koska hänellä ei ole päälle käyneestä kolmikosta kunnon tuntomerkkejä.

Kari Anttila miettii, olisiko painanut väärää nappia, kun netin kautta tehty rikosilmoitus ei ole päätynyt poliisille saakka. Nyt yöllisen kahakan tutkiminen on hänen mielestään turhaa, koska hänellä ei ole päälle käyneestä kolmikosta kunnon tuntomerkkejä.

 

Suvakit vastaan mielipiderasistit

Apu-lehden toimittaja Eve Hietamies teki Kangasalan esimerkin avulla mainion jutun siitä, millaisin keinoin nostatetaan raivoa turvapaikanhakijoita kohtaan. Jutun polttopisteessä on suntio Mikko Kohosen perustama Facebook -ryhmä. Siitä tuli ”taisteluareena, jossa jaettiin rasistisia mielipiteitä ja uhkakuvia tai yritettiin vedota maalaisjärkeen sekä lähimmäisenrakkauteen.”

– Toista haukuttiin suvakiksi, toista mielipiderasistiksi. Jos provosoiva kirjoitus tai keskusteluketju poistettiin, silloin me moderaattorit loukkasimme sananvapautta, Kohonen huokaa Avun jutussa.

Kangasala, Finland -ryhmässä on omaksuttu MV-saastasivuston tiedonvääristelykeinot. Villejä väitteitä todistellaan jonkun Facebook-päivityksestä napatulla ruutukaappauksella. Kun irrallisia kommentteja liittää sopiviin asiayhteyksiin, niillä voi perustella melkein mitä vain.

Tapaukset kasvavat netissä helposti aivan uusiin mittasuhteisiin. ”Nettitotuuden” varassa eläviä ihmetyttää, miksei uutisissa kerrota maahanmuuttajien raiskauksista ja väkivallasta, jota keskustelut ovat pullollaan.

Syynä on se, että rikostutkinta Suomessa kuuluu poliisin tehtäviin. Nyt tilanne on kääntynyt nurinkuriseksi: poliisi joutuu oikomaan netissä leviteltäviä tarinoita maahanmuuttajien kuvitelluista rikoksista. Siksi poliisi on vedonnut, ettei huhuja leviteltäisi ainakaan ennen kuin on varmistettu niiden tiedot alkuperäiseltä lähettäjältä.

Muuten joku saattaa ottaa ne todesta ja syyllistyä Kaivannon iskun kaltaisiin hölmöyksiin. Sen jälkeen keskustelusta siivottiin rankimmat viestit, joissa suorastaan yllytettiin hyökkäyksiin kansanryhmää vastaan.

Kommentit (3)

  1. Juhlat edessä

    Valitettava tapaus mutta Kangasala ryhmässä tämäkin oli kasvanut aivan erilaisiin mittasuhteisiin. Miksi siellä ei muuten raportoida samalla tavalla kaikkia kännijähinöitä.
    No onneksi on edessä itsenäisyyspäivä ja päästään seuraamaan oman kansan toivojen riemuitsemista. Meillä itsenäisyyttä ei juhlita ilotulituksin vaan tappelemalla mellakkapoliisin kanssa presidentinlinnan edustalla.

  2. qnoums

    Ainoa tapa lopettää rasismi ja viha puheet on että poistetaan maasta näitä ”islam” idelisteja ja muutenkin pistetään rajat kiinni. Lopetetaaan humanitäärinen turvapaikka bullshit. Ja rikoksen tehnyt ulkomaalainen, olin turvapaikan hakija, tai oleskeleluvuvan saanut karkotetaan maasta. Ulkomaalinen, joka on saanut suomen kansalaisuuden menettää sen. Jos syyllistyy toistuvaan rikokseen tai törkeään rikokseen. Muutenki täällä sosiaalituilla makoilevat ulkomaalaiset pitää poistaa. Kun eivät kerran käy töissä. Ei suomalaisten kuulu kustantaa heidän ylläpitöää. Muutenkin lähi-idästä ja pohjois-afrikasta tulevat pitäisi lähettää takaisin kotimaihinsa takaisin. Koska niissä on turvallisia paikkoja missä he voisivat elää. Tosin siellä ei olisi sossua maksamassa heille rahaa maleksemisesta. Nämä ovat ainoita mahdollisuuksia pienentää tai lopettaa rasismi suomessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?