Kuormaajaonnettomuus: Kone kaatui ja nuori kuski puristui hengiltä, koska suojakaaret oli poistettu

Maatilan isäntä sai sakot kuolemantuottamuksesta

Aluehallintoviraston työsuojeluviranomaiset veivät käräjille pälkäneläistilan, jossa työskennellyt nuori mies menehtyi koneonnettomuudessa kaksi vuotta sitten.

Onnettomuus tapahtui marraskuun alussa 2013. Pälkäneläistilalla työskennellyt hieman yli parikymppinen mies oli hakemassa isoa pyöröpaalia heinäsuulista nivelohjatulla pienkuormaajalla. Hän todennäköisesti peruutti kuormaajalla syviin painaumiin, jolloin kone kaatui. Kuormaajan alle puristuksiin jäänyt työntekijä kuoli.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi maatalousyrittäjälle 3600 euron sakot kuolemantuottamuksesta, työturvallisuusrikoksesta ja ympäristön turmelemisesta.

Työsuojelun viranomaisten mukaan joillakin maatiloilla ja rakennustyömailla käytetään pienkuormaajia, joista puuttuu turvaohjaamo tai -kaari. Turvalaitteet estävät loukkaantumiset, jos kuormaaja kaatuu.

Onnettomuustilalla käytettiin vuosituhannen vaihteessa hankittua pienkuormaajaa, josta suojakaari oli aikanaan poistettu, koska muuten koneella ei mahdu ajamaan navetan ruokintalaitteen alta. ”Riisuttu” laite on ammattikäytössä työturvallisuusmääräysten vastainen.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?