Kimmo Korhonen: Arteknon uusi toimitusjohtaja aloitti lokakuun puolivälissä

Kasvua voi hakea rohkeasti, kun perusta on kunnossa

Arteknon uusi toimitusjohtaja Kimmo Korhonen sanoo, että kasvua voidaan hakea esimerkiksi viennistä, koska perusta on kunnossa.

Arteknon uusi toimitusjohtaja Kimmo Korhonen sanoo, että kasvua voidaan hakea esimerkiksi viennistä, koska perusta on kunnossa.

Arteknon tehtaalla Luopioisissa valmistetaan solumuovista pakkauksia, jotka pitävät kylmän kylmänä ja kuuman kuumana. Uunituore ateria kulkee asiakkaalle lämpimänä ja kylmennetty säilyy moitteettomana, kunhan lämpötila pysyy oikeana. Tämä voidaan varmistaa, kun astiaan kiinnitetään lämpömittari.

Mutta entä jos elektronisen mittarin lisäksi kuljetuslaatikkoon lisättäisiin myös siru, joka välittäisi tiedon lämpötilasta langattomasti kuljetusjärjestelmään. Samalla välittyisivät helposti esimerkiksi sijaintitiedot.

Uusi astia erottaisi aterian valmistuksen ja kuljetuksen. Ruoka voitaisiin tehdä vaikka luomutilan puu-uunissa ja kuljetus antaa lähettipalvelun tehtäväksi. Ruuan säilymisestä kertyvä tieto voisi poikia uusia innovaatioita. Isot yritykset kehittäisivät logistiikkajärjestelmiä ja autotallipaja koodaisi kännykkäsovelluksen, jolla Arteknon pakkauksen tiedot saisi suoraan kännykän ruudulle.

Ja kohta solumuovitehdasta pitäisi laajentaa, jotta tuotantolinjoilla ehdittäisiin valmistaa riittävästi älylaatikoita ruuan kuljetukseen.

Kyse on kuvitteellisesta esimerkistä, mutta kaikki tarvittava teknologia on jo olemassa.

– Teollinen internet on mielenkiintoinen osa-alue, Arteknon toimitusjohtaja Kimmo Korhonen sanoo.

– Teollisuudessa jämähdetään helposti omaan lokeroon. Ehkä meidänkin pitäisi uskaltaa rohkeasti palkata ihmisiä ihan eri maailmasta: koneinsinöörin sijaan taloon tulisikin tietotekniikkainsinööri, Korhonen ideoi.

 

Rohkeammin kasvua

Toimitusjohtaja Kimmo Korhonen.

Toimitusjohtaja Kimmo Korhonen.

Artekno valmistaa muovituotteita Kangasalla, Luopioisissa ja Virossa. Yritystä syksyyn saakka johtanut Harri Bister on tehnyt yrityksessä 39-vuotisen uran. Eikä toimitusjohtaja ole arteknolaisten joukossa poikkeus: Saarioisten konserni on sukuyritys, joissa työntekijöillä on tapana viihtyä pitkään.

– Meillä on paljon toisen polven arteknolaisia, Kimmo Korhonen sanoo.

1970-luvulta alkaen Arteknossa toimineelle Harri Bisterille on kertynyt valtava kokemus. Kimmo Korhonen imee hiljaista tietoa parhaansa mukaan. Uusi toimitusjohtaja otti ohjat marraskuun alussa, mutta Viron tehtaan johtajavalintaa ja muita projekteja vetävä Bister löytyy vuodenvaihteeseen saakka naapurihuoneesta.

Valmistava teollisuus on kadonnut Suomesta halvemman työvoiman maihin. Artekno on kuitenkin löytänyt Bisterin johdolla elintilansa maailmanlaajuisten markkinoiden kovassa kilpailussa.

Seuraavan polven johtaja ei ole hylkäämässä menestysreseptejä – esimerkiksi korkeaa osaamista vaativia tuotteita, joita tehdään sen verran vähän, ettei tuotantoa kannata siirtää kaukomaihin tai automatisoida.

– Sukuyrityksissä ei poukkoilla kvartaalien mukaan, mutta kyllä niitäkin on suoraviivaistetaan: rönsyjä karsitaan ja toimintaa tehostetaan. Kun uusi toimitusjohtaja haetaan talon ulkopuolelta, niin yleensä halutaan uudenlaisia näkemyksiä ja ajatusmaailmaa.

Korhosen johdolla Artekno hakee kasvua hieman aiempaa rohkeammin. Perusta on kunnossa, ja sen ansiosta yritys voi hakea uusia kasvumahdollisuuksia esimerkiksi viennistä.

 

Osaajille vastuuta

Toimitusjohtajan työsarka on laaja. Hänen on varmistettava, että suunnittelu, tuotekehitys ja tuotanto pysyvät ajan hermoilla ja kilpailukyky kunnossa. Tehtaat nielevät paljon raaka-aineita ja energiaa, ja siksi hankinnoissa tarvitaan osaamista. Talous- ja tietotekniikkajärjestelmien sekä muiden tukitoimintojen on pelitettävä.

Johtajalta vaaditaan niin monialaista osaamista, ettei kaikkia lankoja voi pitää omissa käsissään. Korhonen näkee johtajan tärkeimmäksi tehtäväksi asiakkaiden hankkimisen, heistä huolehtimisen ja myynnin. Siksi muita tehtäviä on siirrettävä muille.

– Yritän jalkauttaa asioita organisaatioon. Se motivoi viemään asioita eteenpäin, kun osaavat ihmiset saavat vastuuta ja vapautta hoitaa asioita.

Artekno työllistää noin 80 ihmistä Kangasalla ja 50 Luopioisissa. Lisäksi Virossa on vajaat sata työntekijää ja kaksi tehdasta. Niistä isompi valmistaa muovipakkauksia, joista lähes puolet menee Saarioisten käyttöön. Kymmenkunta ihmistä työllistävässä yksikössä viimeistellään Kangasalan tehtaalla valmistettavia tuotteita.

Tehtaat ja asiakkaat pitävät toimitusjohtajan tien päällä.

– Nyt menee noin viikko kuukaudesta Virossa. Mutta sen pitäisi vähentyä, kun sinne saadaan uusi toimitusjohtaja, Kimmo Korhonen sanoo.

 

Lupaavat näkymät

Arteknon tuotteista merkittävä osa menee vientiin. Monesti vientikanavat aukeavat asiakkaiden kautta.

– Jos iso kansainvälinen yritys teettää meillä tuotteita, niin on luontevaa lähteä asiakkaan mukana maailmalle katsomaan, voisimmeko palvella muitakin, Kimmo Korhonen sanoo.

Artekno ei ole kertonut ajalle tyypillisiä irtisanomisuutisia. Tuleva vuosikin näyttää lupaavalta, ja budjetissa ennakoidaan maltillista kasvua.

– Toimitusjohtajana on helppo aloittaa, sillä porukka on tehnyt hyvää työtä. Viime vuosi oli hyvä ja tästäkin vuodesta selvitään. Ensi vuodesta pitäisi tulla parempi, sillä uudet projektit ovat siinä vaiheessa, että pääsemme käynnistämään tuotantoa.

Tuotantovaihetta edeltää monesti aikaa ja rahaa nielevä suunnittelu- ja valmistelujakso, jonka aikana valmistetaan muun muassa muotit.

Oman haasteensa aiheuttaa se, että toimitusjohtaja Bisterin lisäksi Arteknolta eläköityy muitakin pitkäaikaisia työntekijöitä.

– Ensi vuonna tulee hakuun monta vakanssia muun muassa myynnissä ja suunnittelussa. Toisaalta sekin tarjoaa yritykselle hyvän tilaisuuden uudistua.

Yritän jalkauttaa asioita organisaatioon, Kimmo Korhonen sanoo.

Yritän jalkauttaa asioita organisaatioon, Kimmo Korhonen sanoo.

 

 

 

Kahden asunnon arki päättyi

 

Valinta Arteknon toimitusjohtajaksi tuo Kimmo Korhosen Kangasalle tai ainakin Tampereen seudulle.

– Olemme työni vuoksi joutuneet asumaan kahta paikkaa. Minulla on ollut asunto Virroilla. Toinen tukikohta on Pirkkalassa, koska avopuoliso Hanna käy Tampereella töissä. Nyt myymme molemmat asunnot ja katsomme, mihin asetumme.

Korhonen on kotoisin Virroilta. Teollisuustaloutta opiskellut kauppatieteen maisteri päätyi kotikylälle töihin pian Jyväskylän yliopistosta valmistuttuaan.

– Tein graduni Sisun dieseltehtaalle ja jäin sinne pariksi vuodeksi projektipäälliköksi. Sitten minua kysyttiin Finncontille, jossa olin ollut aikanaan kesätöissä.

Korhonen ajatteli palaavansa kotikylälle pariksi vuodeksi. Lopulta Finncont Oy:ssä vierähti 15 vuotta, joiden aikana hän ehti istua seitsemällä eri jakkaralla.

– Sain eri tehtävissä kokonaisvaltaisen kuvan kaikesta mitä yrityksessä tapahtuu. Siitä on suuri hyöty myös uusissa tehtävissä.

Artekno toimii pitkälti samalla alalla Korhosen entisen työnantajan kanssa, mutta kilpailijoita yritykset eivät ole.

Mökin ansiosta 42-vuotias toimitusjohtajan juuret pysyvät edelleen Virroilla.

– Käyn Virroilla hoitamassa metsää. Tykkään myös kalastella. Arkisin urheilu tarjoaa vastapainoa työlle: pyrin käymään iltaisin kuntosalilla, lenkillä tai hiihtämässä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?