Matrikkeli kerää kiitosta

Keväällä julkistettu Luopioisten veteraanimatrikkeli on kerännyt kiittäviä arvosteluita.

– Kun kirjan avaa melkeinpä mistä kohdasta tahansa, niin esiin tulee lukijan omien sukulaisten toimintaan tai kohtaloihin liittyviä yksikköjen tai taistelupaikkojen nimiä, kotiseutuneuvos Tero Tuomisto kirjoittaa Työväentutkimuksen vuosikirjassa.

Yli kymmenen vuotta vireillä ollut suurhanke saatettiin loppuun Timo Ailion ja Reino Toivion johdolla. ”Erinomainen esimerkki matrikkelista”, Työväentutkimuksen vuosikirja kiittelee 512-sivuista, 2,3-kiloista ja runsaasti kuvitettua järkälettä.

Luopioisissa tehtiin perusteellista työtä, sillä kirjassa esitellään 1479 luopioislaista veteraania kuvien kera. Nimen, syntymä- ja kuolinpäivien lisäksi kirjaan on koottu kantakortista tiedot veteraanien sotilasarvosta, aselajista, joukko-osastosta, kunniamerkeistä, palvelusajasta ja taistelupaikoista.

Lisäksi kerrotaan päävaiheita siviilielämästä, muun muassa ammatista, työpaikasta, perheestä ja lapsista. ”Muutamat esittelyt ovat lähes pienoiselämäkertoja”, Veteraani-lehdessä kiitellään.

Sotaveteraani-lehti muistuttaa, että veteraanimatrikkeli on tehty käytännössä kaikissa Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan kunnissa ja sitä pohjoisempana. Matrikkelit käyvät kuitenkin harvinaisemmiksi etelää kohti tultaessa. ”Luopioinen paikkaa nyt yhden eteläsuomalaisen aukon, Sotaveteraani-lehti kiittelee.

Arvioissa kehutaan myös matrikkelin artikkeleita, jotka antavat monipuolisen kuvan Luopioisten miesten ja naisten panoksesta sotien ja jälleenrakennuksen aikana.

Reino Toivio (vasemmalla), Timo Ailio ja Erkki Toivari luovuttivat Luopioisten veteraanimatrikkelin Pasilan Veteraanitalossa järjestetyssä tilaisuudessa Reserviläisliiton edustajalle Olli Nybergille, Reserviupseeriliiton Janne Kososelle ja Eero Heinäluomalle.

Reino Toivio (vasemmalla), Timo Ailio ja Erkki Toivari luovuttivat Luopioisten veteraanimatrikkelin Pasilan Veteraanitalossa järjestetyssä tilaisuudessa Reserviläisliiton edustajalle Olli Nybergille, Reserviupseeriliiton Janne Kososelle ja Eero Heinäluomalle.

Veteraanimatrikkeli

Luopioisten veteraanimatrikkeli Isänmaan puolesta julkaistiin veteraanipäivänä. Kirjaa on vielä rajoitetusti saatavilla veteraanien ja kotiseutuyhdistyksen edustajilta. Uutta painosta ei ole suunnitteilla.

Matrikkelia voi kysellä Timo Ailiolta, 0456305659, timo.ailio@pp.inet.fi ja Erkki Toivarilta, 0403614304, toivari.erkki@gmail.com.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?