Luopioisten Joulunavaus: Sään harmaus ei yltänyt sisätiloihin

Kotikutoisuus valttina koululla ja Navetalla

Kohta syttyy! Koululaisten hommana oli sytyttää valot torin joulukuuseen.

Kohta syttyy! Koululaisten hommana oli sytyttää valot torin joulukuuseen.

Luopioisten Joulunavaus lauantaina osoitti, ettei joulutunnelman luominen ole jouluisesta säästä tai sen puutteesta kiinni. Vaikka ilmastonmuutos esitteli harmainta puoltaan sulattamalla viikkoa aiemmin sataneen lumipeitteen ja pitämällä auringon tiukasti paksun, tihkuisen pilvipeitteen takana, löytyi valoisa joulumieli sekä koulun että Mikkolan Navetan seinien sisäpuolelta.

Kirkonkylän koulun joulutapahtuma kulkee lumettomanakin aikana tuttua, hyväksi koettua latuaan. Luokkahuoneisiin sijoitetut myyntipöydät notkuvat ostettavaa joka makuun. Ulkopuolisia myyjiä ei paikalla ole, vaan kaikki tuotot kertyvät koululaisten iloksi.

Kotikutoisuus näkyy ja maistuu myös valikoimassa. Suurin osa koriste-esineistä, syötävistä herkuista ja muusta myytävästä on oppilaiden ja vanhempien aikaansaannosta. Koululaiset ovat pääosassa myös myyntitehtävissä. Myyjäiset ovatkin melkoinen voimannäyte heiltä ja koulun henkilökunnalta.

Osa viehätyksestä johtuu tapahtuman sijoittumisesta koulun sokkeloisiin tiloihin. Toimintaa on kolmessa kerroksessa ja ties kuinka monessa huoneessa. Huoneesta ja kerroksesta toiseen siirrytään kapeita käytäviä ja portaikkoja pitkin. Huoneisiin kurkkiessa tulee tunne kuin avaisi joulukalenterin luukkuja.

Ostosten ja ruhtinaallisten arpajaisten ohella kävijälle on tarjolla laadukkaita ravintolapalveluja. Alakerran ruokalassa pääsee nauttimaan Anneli Kuirin johdolla kypsytellyt mainiot joulupuurot tykötarpeineen. Kommentit makuelämyksestä olivat tänäkin vuonna yksimielisen ylistäviä.

Musiikkikahvila on vuodesta toiseen täydellinen palvelukonsepti. Asiakasta hemmotellaan hienoilla musiikkiesityksillä ja tyylikkäällä pöytiin tarjoilulla. Vastaavaa ei helposti löydä nykyisin edes suurten kaupunkien eliittikahviloista.

Musiikkikahvilan tarjoilija Kerttu Niemelin hoiti tehtävänsä Päivi Kososen (vasemmalla) ja Eveliina Virtasen pöytään tyylikkäästi.

Musiikkikahvilan tarjoilija Kerttu Niemelin hoiti tehtävänsä Päivi Kososen (vasemmalla) ja Eveliina Virtasen pöytään tyylikkäästi.

Valot päälle ja Navettaan

Puolilta päivin väki ja tunnelma siirtyivät Mikkolan Navetalle ja Pytinkiin. Matkalla toki pysähdyttiin torilla sytyttämässä joulukuuseen valot. Koululaiset marssivat tutusti komeana kulkueena keskustaan joululauluja laulaen.

Erkki Toivarin alkusanojen jälkeen Mikko ja Matias räväyttivät kuusen valot loistamaan ja Janne Vesto loi puheessaan uskoa adventin sanomaan maailman kuohunnan keskelle. Kun oli vielä laulettu tuttu adventtiajan laulu Pieni liekki, oltiinkin jo valmiit siirtymään sisätiloihin suojaan tuulen tuiverrukselta.

Jos oli unohtanut syödä koululla puuroa, asia tuli korjatuksi, kun Mikkolan Navetalla sai puurolautasen käteensä heti eteisessä. Tarjoilu lienee ollut lopettavien Luopioisten Marttojen viimeisiä palveluksia – ja maistuva olikin!

Navetalla pikkuväki viihtyi parhaiten sormet paperiliimassa MLL:n askartelupajalla, iäkkäimmät savikiekkojen patinaa ihmetellessä ja kaikenikäiset Kädentaitajien joulutorin antimiin tutustuessa.

Äänestysprosentti kipusi koviin lukemiin, kun valittiin kauneimmin koristeltua kuusta seitsemästä ehdokkaasta. Rautajärven koulun tiernapoikaryhmä sai odotetusti huiman suosion ja muutenkin alkuiltapäivä kului leppoisissa merkeissä muun muassa taidenäyttelyyn tutustuen sekä glögiä ja manteleita maistellen.

Kaikkinensa Luopioisten joulunaika tuli avatuksi oikein mallikkaasti.

Askartelu on aina kivaa. Joulun alla se on erityisen kivaa.

Askartelu on aina kivaa. Joulun alla se on erityisen kivaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?