Kopiokonehuijaus: Seurakunta maksoi toista miljoonaa olemattomista koneista

Seurakunta jää odottamaan 780 000 euron korvauksia

Pälkäneen seurakuntaa kopiokoneilla huijannut Kimmo Andersson on määrätty korvaamaan seurakunnalle 764 107 euron edestä vahinkoja ja 14 728 euroa oikeudenkäyntikuluja. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Anderssonin törkeästä petoksesta vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä 60 päivän yhdyskuntapalveluun.

Anderssonin kopiokoneyritys Fici-Copy aiheutti seurakunnalle yli miljoonan euron vahingot vuosina 2009–2010. Yritys teki seurakunnan kanssa leasingsopimuksia kopiokoneista, joita ei koskaan toimitettu.

Seurakunta jäi kopiokonehuijauksen vuoksi velkaa rahoittajille. Niiden kanssa on neuvoteltu kohtuullisemmat summat, jotka on maksettu pois jo ennen oikeudenkäyntiä. Seurakunta on joutunut ottamaan kopiokonesopimuksia varten lainaa.

Valtaosa seurakunnan kärsimistä vahingoista on kirjattu jo aiemmin epävarmoiksi saataviksi. Maanantain kirkkoneuvosto käsitteli viimeistä 58 840 euron erää. Myös sen saaminen on epätodennäköistä, koska Andersson on todettu oikeudessa varattomaksi.

Alaskirjaus ei tarkoita, että seurakunta luopuisi vaatimuksistaan. Tulevaisuudessa seurakunnan perimät saatavat kirjataan tuloiksi.

 

Klasilaa syytetään törkeästä petoksesta

Pälkäneen seurakunta on vain yksi kopiokonehuijauksen uhreista. Myös Hämeenlinnan seudulla toimivia metsänhoito- ja muistiyhdistyksiä, luonnonsuojelupiiriä, Naivistit Iittalassa -säätiötä sekä Hämeenlinnan kaupungin yksiköitä ja yhtiöitä on rahastettu haamukopiokoneista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Kimmo Anderssonin kaikkiaan 14 törkeästä petoksesta. Hän teki asiakkaiden kanssa leasing-sopimuksia olemattomista tai jo maksetuista koneista. Kopiokonehankinnoista päättäviä voideltiin muun muassa tavaralahjoilla, lahjakorteilla, matkoilla ja alkoholilla.

12 kopiokonehankinnoista päättäneen petossyytteet ehtivät vanhentua lähes viisivuotisen tutkinnan aikana. Pälkäneen seurakunnan talouspäällikkö Simo Klasilan tapaus kuitenkin etenee käräjille, koska hän toimi virkavastuulla.

Syyttäjän mukaan Simo Klasila osallistui Fici-Copyn järjestämille ulkomaanmatkoille ja sai myös lahjakortteja sekä konjakkipulloja.

Talouspäällikkö Klasila irtisanoutui tehtävästään, kun seurakunnan kopiokonesopimukset etenivät poliisitutkintaan.

 

Kopiokonepetokset 2009–2010

  • tammikuu 2009 seurakunta hankki leasingkopiokoneen, joka toimitettiin uudella rahoitussopimuksella toiselle asiakkaalle
  • toukokuu 2009 seurakunta hankki kolme leasingkopiokonetta, joista kaksi oli jo seurakunnalla ja kolmatta ei koskaan toimitettu
  • elokuu 2009 seurakunta vuokrasi uudelleen jo olemassa olevan kopiokoneen
  • helmikuu 2010 seurakunta teki rahoitussopimuksen omista kopiokoneistaan
  • joulukuu 2010 seurakunta hankki leasingkopiokoneen, jota ei koskaan toimitettu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?