Matikkakisa: Yläkoululaiset ratkoivat esimerkiksi suklaa- ja Facebook-aiheisia tehtäviä

Looginen ajattelu kunniaan

Matikkakisan parhaat. Anna Tapion koulusta Luopioisista stipendin pokkasivat Pipsa Aaltonen, Jaakko Närhi ja Roosa Lahtinen. Pälkäneen Yhteiskoulun kolme etevintä olivat Heidi Hirmukallio, Niklas Mäkelä ja Johannes Ylinen.

Matikkakisan parhaat. Anna Tapion koulusta Luopioisista stipendin pokkasivat Pipsa Aaltonen, Jaakko Närhi ja Roosa Lahtinen. Pälkäneen Yhteiskoulun kolme etevintä olivat Heidi Hirmukallio, Niklas Mäkelä ja Johannes Ylinen.

Suklaalevyssä on 5 x 8 palaa. Tehtävänä on irrottaa kaikki palat toisistaan taittamalla. Kuinka monta kertaa pitää vähintään taittaa? Perustele.

Ystävykset ovat liittyneet Facebookiin. Montako kaveripyyntöä on tarvittu kaikkiaan, että kaikki ovat keskenään kavereita, kun a) ystävyksiä on 4, b) ystävyksiä on 6 ja c) ystävyksiä on 12? Vihje: Monikulmioiden hyödyntäminen on suositeltavaa erityisesti c-kohdassa.

Tämänkaltaisia pähkinöitä ratkaistiin tänä vuonna peruskoulujen valtakunnallisessa matematiikkakilpailussa. Yläkoulun oppilailla on tehtävien ratkaisemiseen aikaa 45 minuuttia ja laskinten käyttö on kielletty.

– Tänä vuonna tehtävät olivat melko helppoja ja käytännönläheisiä. Ne olivat erityyppisiä ongelmanratkaisutehtäviä, jotka testasivat muun muassa hahmottamiskykyä, geometrian taitoja ja yhtälönratkaisutaitoja. Kokeessa on aikaa vain 45 minuuttia, joten nopeakin pitää olla ja vastaukset pitää osata selkeästi perustella, Anna Tapion koulun matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja Markus Lindstedt miettii.

– Tehtävät painottuivat enemmän ongelmanratkaisuun kuin normaalit koulukurssien tehtävät. Loogista ajattelua siis vaadittiin, pelkällä matematiikan sisältöjen ulkoa opettelemisella ei menestynyt, Pälkäneen Yhteiskoulun matematiikanopettaja Hannu Rantala jatkaa.

Osuuspankki jakoi jälleen kerran stipendit peruskoulujen matematiikkakisan parhaille pälkäneläis- ja luopioislaisopiskelijoille. Luopioisten Osuuspankki palkitsi oman alueensa kolme parasta eli Anna Tapion koulun oppilaat, Kangasalan Seudun Osuuspankki vastasi taas Pälkäneen Yhteiskoulun kolmen parhaan palkitsemisesta stipendein. Pälkäneen Yhteiskoululta stipendit saivat Heidi Hirmukallio, Niklas Mäkelä ja Johannes Ylinen. Anna Tapion koulusta parhaiten tänä vuonna pärjäsivät Pipsa Aaltonen, Jaakko Närhi ja Roosa Lahtinen.

Peruskoulujen vuotuinen matematiikkakilpailu kuuluu Matemaattisten aineiden opettajien liiton Neljän tieteen kisat -kilpailuohjelmaan. Kaikkien kisaan osallistuneiden koulujen alkukilpailusta yhteensä 20 parasta kutsutaan loppukilpailuihin. Loppukilpailun kaksi parasta saa puolestaan oikeuden edustaa Suomea Viron matematiikkaolympiadeissa.

 

Uusi OPS ei muuta sisältöjä

Ensi syksynä voimaan astuva uusi opetussuunnitelma ei juurikaan muuta matematiikan opetussisältöjä. Rantala kertoo, että suurimmat muutokset tulevat lisääntyvistä tieto- ja viestintätekniikan käytöstä opetuksessa sekä siitä, että uuden OPS:in mukaan matematiikankin pitäisi integroitua osaksi muita opetettavia aineita entistä enemmän.

– Uusi OPS kokonaisuudessaan painottaa esimerkiksi arkipäivän ongelmanratkaisutaitoja, monilukutaitoa ja oman ajattelun sekä ymmärtämisen taitoja. Näitä kaikkia voidaan hyvin harjoitella matematiikan avulla. Koodaamisen perusteitakin uuteen OPS:iin on sisällytetty, Lindstedt jatkaa.

 

Vastaukset alun tehtäviin: Suklaapalatehtävä: Kaksi ajattelutapaa hyväksytään. 1) Taitellaan pala kerrallaan 4+5×7=39 tai 7+8×4=39, 2) Taitellaan koko rivi kerrallaan 4+7=11.

Facebook-tehtävä: A) 6 kaveripyyntöä, B) 15 kaveripyyntöä, C) 66 kaveripyyntöä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?