Dokumentti afganistanilaisen naistoimittajan elämästä päättää Mikkolan Navetan elokuvasyksyn

Marzia, ystäväni on unelma vapaudesta

Marzia, ystäväni -elokuvassa kohtaavat suomalainen ja afganistanilainen nainen ja heidän kauttaan kaksi erilaista yhteiskuntaa ja kulttuuria.

Marzia, ystäväni -elokuvassa kohtaavat suomalainen ja afganistanilainen nainen ja heidän kauttaan kaksi erilaista yhteiskuntaa ja kulttuuria.

Mikkolan Navetan Monien kulttuureiden syksy -dokumenttielokuvasarjan päättää ensi lauantaina esitettävä Marzia, ystäväni.

Kirsi Mattilan elokuva kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta,vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä.

Hän haaveilee rauhasta ja itsemääräämisoikeudesta elämäänsä. Mutta Marzia on afganistanilainen ja Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia.

Marzian tarina valottaa nuoren naisen elämää olosuhteissa, jossa unelmat on haudattava, jos haluaa elää edes jonkinlaisessa turvassa. Tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin: on kyse ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään.

Elokuva seuraa Marzian elämää keväästä 2011 vuoteen 2014, jolloin kansainvälisten joukkojen oli määrä lähteä Afganistanista.

Kaksi naista, kaksi maailmaa

Kirsi Mattila on suomalainen toimittaja-dokumentaristi, joka lähti kuusi vuotta sitten Afganistaniin kouluttamaan paikallisia naistoimittajia. Kulttuurierojen kuilun syvyys aukeni hänelle, kun hän haastatteli naistoimittajia.

– Muistan elävästi, kun yksi heistä sanoi minulle, että Afganistanissa nainen ei ole olemassa miehelle. Hän on kuin paita, tai jokin esine. En silloin ymmärtänyt täysin, mitä tämä tarkoittaa. Todellisuus valkeni minulle vasta vähitellen, Mattila kertoo.

Mattila alkoi tehdä dokumenttielokuvaa nuoresta naistoimittaja Marzia Gholamista, joka ihailee Hillary Clintonin kaltaisia vahvoja naisia. Marzia oli tulevaisuudenuskoinen uutisankkuri, joka suunnitteli vallankumouksellisesti rakkausavioliittoa samassa toimituksessa työskentelevän miehen kanssa.

Sitten Marzia saa potkut tv-yhtiöstä, ja sulhanenkin peruu puheitaan siitä, että Marzia saisi tehdä töitä. Työtään rakastavalle nuorelle naiselle tilanne on musertava. Marzia tuntee itsensä neljän seinän sisälle suljetuksi. Mattila yrittää Suomesta käsin antaa rohkaisevaa tukea.

Maassa, jossa naiselle jo pelkkä seurustelu ulkomaalaisten kanssa on vaaraksi maineelle, on ristiriitaista kuvata dokumenttielokuvaa naisten asemasta. Marzia saa Mattilalta yhtäältä tukea, toisaalta Mattila asettaa Marzian vaaraan. Tätä Mattila myös elokuvassaan avoimesti käsittelee. Mattila varmistaa, haluaako huonoon maineeseen joutunut Marzia jatkaa kuvauksia. Kyllä, hän haluaa jatkaa.

Marzia, ystäväni esitetään Mikkolan Navetalla lauantaina 5. joulukuuta kello 14. Ohjaaja Kirsi Mattila on mukana keskustelemassa aiheesta.

Elokuvasarjan on tuottanut Eila Ranta ja se toteutetaan yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja kahvipuffetti.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?