Pälkäneen ikoniryhmällä ensimmäinen yhteisnäyttely

Deisis-ryhmä eli esirukousryhmä, mosaiikktekniikka

Deisis-ryhmä eli esirukousryhmä, mosaiikkitekniikka

Kansalaisopiston ikonimaalausryhmästä ”poikinut” Pälkäneen Ikonimaalarit pystytti ensimmäisen yhteisnäyttelynsä Pälkäneen pääkirjasto Arkkiin. Pälkäneläisikoneita pääsee ihastelemaan joulukuun ajan kirjaston aukioloaikoina.

Pälkäneen ikonimaalausryhmä on toiminut syksystä 2013 lähtien. Nyt mukana on jo kymmenen innokasta maalaria. Opettajana Pälkäneellä toimii Riitta Sipilä. Kirjaston näyttelyssä on töitä Eerika Aholalta, Kirsti Hartmanilta, Maarit Härköseltä, Satu Kautulta, Katriina Pentiltä, Virpi Yli-Vakkurilta ja Erkki Yli-Vakkurilta.

Näyttelyn ikonit koostuvat pääosin Valkeakoski-opiston kursilla tehdyistä töistä, mutta mukana on myös muilla kursseilla muiden opettajien ohjauksessa tehtyjä ikoneita. Kaikki ikonit on maalattu munatemperatekniikalla.

Ikonimaalauksessa pyritään maalaamaan mahdollisimman hyvin mallin mukainen ikoni, mutta näyttelyssä voi huomata, että kaikki ikonit ovat erilaisia. Voi sanoa, että jokaisessa on jotain tekijästään.

Katriina Pentiltä on näyttelyssä mukana seitsemän kaunista mosaiikki-ikonia. Ne on tehty perinteisellä mosaiikkitekniikalla. Esikuvina ovat toimineet vanhat bysanttilaiset mosaiikit. Materiaaleina on käytetty erilaisia luonnonkiviä, kuten erivärisiä marmoreita sekä Nilsiän kvartsiittia ja graniittia. Mosaiikkikonikerho Petroksen kursseille Siilinjärvellä vuosina 2004–2015 osallistuneen Katriina Pentin opettajana on toiminut moskovalainen mosaiikkitaitelija Juri Jarin.

Näyttelyssä on esillä myös muutamia opiskeluun liittyviä harjoitustöitä ja piirroksia. Kirjasto on laittanut näyttelytilaan esille ikoneihin liittyvää kirjallisuutta.

Myös Kangasalan Pikonlinnassa sijaitseva Galleria Villa Armas avaa lauantaina ikoninäyttelyn. Esillä on muun muassa harvinaisia tapahtumaikoneita, ikonikaappeja ja hämeenlinnalaisen lasitaiteilija Kyllikki Suden lasimosaiikki-ikoneita. Suden teoksia oli muutama vuosi sitten esillä myös Pälkäneellä.

Ikoninäyttely

Eerika Aholan, Kirsti Hartmanin, Maarit Härkösen, Satu Kautun, Katriina Pentin, Erkki Yli-Vakkurin ja Virpi Yli-Vakkurin ikoneita pääkirjasto Arkissa (Kehätie 4, Pälkäne)

Kirjasto avoinna ma klo 13–17, ti–to klo 13–19, pe klo 10–15 ja la klo 10–13.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?