Uusi työryhmä työllistämiseen

Kangasalla oli lokakuussa 1727 työtöntä. Työttömyysprosentti on 11,7. Esitimme talousarviokokouksessa, että ensi vuoden alussa nimitetään uusi työllistämiskeinoihin keskittyvä työryhmä. Esityksemme hyväksyttiin. Olennaista työn onnistumisen kannalta on se, että työryhmällä on selkeä toimeksianto, se kykenee sitoutumaan tehtäväänsä ja sillä on tahtoa saavuttaa toimeksiannon päämäärät. Työryhmään tulee löytää hyvin verkostuneita, aktiiivisia, yritysmaailmaa tuntevia jäseniä. Työttömät kuntalaiset ansaitsevat asioihin paneutuvan työryhmän.

Kangasalla on poikkeuksellisen monta pikkukoulua johtuen osin kuntaliitoksista. Valtio lopetti ns. pikkukoululisät vuonna 2006. Kouluverkkokysymys nousi Kangasalla esiin vuonna 2009.

Parinkymmenen viime vuoden aikana Suomessa on lakkautettu 2/3 pikkukouluista, Kangasalla ainoastaan Lahdenkulman koulu (2015).

Talouden tasapainottaminen edellyttää palveluverkon supistamista, vaikkakaan nykyinen valtuusto ei siihen kouluverkon osalta kyennyt. Kangasalla on 3700 oppilasta perusopetuksessa. Keskustelu on kuitenkin keskittynyt alle 100 oppilaan oikeuteen omaan kotikylänkouluun. On paljon uutta muun muassa opetussuunnitelmiin ja oppilashuoltoon liittyvää, joka ansaitsisi keskustelua.Suurin ajankohtainen haaste on vastata lain edellyttämiin koulukuraattori-jakoulupsykogipalveluihin.

Pikkukoulujen puolustajat ovat pelänneet kyläyhteisön rapistuvan, jos koulua ei ole. Jos kyläläisillä on tahtoa ylläpitää kylän henki, se on mahdollista. Siitä on useita esimerkkejä niin Suomesta kuin Kangasaltakin, viimeksimainitusta loistavina esimerkkeinä Saarikylät ja Kuohenmaa.

Tekninen keskus vastaa tekonurmen suunnittelutyöstä ja esityksestämme työn on oltava valmis ensi vuoden elokuun loppuun mennessä. Näin tekonurmi on mahdollista saada vuoden 2017 talousarvioon. Opintomatka naapuriin, jalkapallokaupunki Valkeakoskelle on matkan väärti. Siellä kenttien vastaaville on kertynyt monen vuoden kokemus siitä, minkälainen tekonurmi on paras, mihin kenttä kannattaa rakentaa, mitä kaikkea pitää ottaa ympäristöstä huomioon ja niin edelleen.

Pekka Lahti

sd-valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?