Harvinainen Sibelius soi paikallisesti

– Minulla aina tuppaa olemaan kaikenlaisia ideoita, nimenomaan isoja, kangasalalainen Tuomas Salokangas nauraa.

Viimeisin idea vie Salokankaan ja ryhmän muita tulevia ammattimuusikoita Kangasala-talon lavalle itsenäisyyspäivän jälkeen soittamaan Sibeliusta. Samalla Tähtitarhojen tasalla -konsertti yhdistää sujuvasti Sibeliuksen ja Kangasalan kunnan 150-vuotisjuhlavuodet.

Monessa kamarimusiikkiprojektissa mukana ollut Tuomas Salokangas aloitti pianonsoiton Kangasala-Opistossa vuonna 2002. Sittemmin hän on opiskellut pianonsoittoa muun muassa Pirkanmaan musiikkiopiston klassisella linjalla ja toiminut opistossa säestystehtävissä ja opettajien sijaisena. Ensi vuonna hän on valmistumassa muusikoksi Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Monessa kamarimusiikkiprojektissa mukana ollut Tuomas Salokangas aloitti pianonsoiton Kangasala-Opistossa vuonna 2002. Sittemmin hän on opiskellut pianonsoittoa muun muassa Pirkanmaan musiikkiopiston klassisella linjalla ja toiminut opistossa säestystehtävissä ja opettajien sijaisena. Ensi vuonna hän on valmistumassa muusikoksi Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Tiistaina 8. joulukuuta pidettävässä konsertissa tartutaan paitsi Sibeliuksen pidettyihin joululauluihin myös säveltäjän harvoin kuultuihin teoksiin.

– Olen itse sentyyppinen, että tykkään kaivella esiin vanhoja vähemmän tuttuja juttuja. Sibeliuksella on todella hienoa musiikkia, jota esitetään kuitenkin tosi harvoin. Suurinta osaa näistä soitettavista harva on kuullutkaan, mutta varmasti yleisö tulee niistä tykkäämään, Salokangas ennakoi.

Kuuden kansanlaulusovituksen ohessa hän nostaa esiin teokset Rakkaalle Ainolle ja Pianokvintetto. Ensimmäinen oli Sibeliuksen vaimolleen 1930-luvulla kirjoittama lahja, joka putkahti arkistoista esiin vasta kauan valmistumisensa jälkeen. Samalla se on säveltäjän viimeinen teos pianolle. Pianokvintetto puolestaan on yhtä lailla harvoin kuultu, massiivinen Sibeliuksen nuoruusajan teos.

– Se on nuorena, suunnattomalla innolla, sävelletty rönsyilevä ja valtava teos, jonka Sibelius varmaan ehti heittää jo roskiinkin jossain vaiheessa. Kyseessä on todella upea ja näyttävä teos, Salokangas innostuu.

Konsertissa on luvassa pianosooloa, laulua, jousisoittimia ja saksofonia – jolla ei kovinkaan usein kuule Sibeliusta tulkittavan.

 

Melkoinen opiskelijaprojekti

Tapahtuman isänä häärivä Salokangas on saanut harjoitella runsaasti, sillä vaikka konsertissa on kaikkiaan kahdeksan esiintyjää, on hän itse mukana jokaisessa ohjelmanumerossa. Sata minuuttia musiikkia vaatii paneutumista paitsi soittamiseen myös tilaisuuden järjestämiseen.

– Opettavainen ja kehittävä kokemus. Onhan tämä aika mittava projekti opiskelijavoimin toteutettuna – mahtavaa, että saamme onnistumaan oikean konsertin oikean konserttitalon salissa, Tampereen ammattikorkeakoulussa muusikoksi opiskeleva Salokangas tuumaa.

Lavalle hänen kanssaan nousee seitsemän muuta muusikko-opiskelijaa. Opinnot ovat lähestymässä loppuaan, mutta lisäpisteitä konsertin järjestämisestä ei ainakaan Salokankaan opintorekisteriin napsahda. Bonuspisteet on ehditty kuitata jo aiemmin.

– Olen tainnut olla niin monessa mukana… Mutta opettajan mukaan intohimoa ja innostusta pitääkin olla, jos muusikon uralle aikoo.

Kangasala-salia Salokangas kuvailee parin aiemman soittokokemuksen pohjalta lämpimäksi ja kodikkaaksi tilaksi.

– Lava on iso mutta ei liian avonainen. Siellä on hyvä olla ja soittaa. Juuri tällaiseen musiikkiin se on mielestäni loistava, parempaa ei lähiseudulta voisi löytyäkään.

Oman kotikunnan sali alkaa olla Salokankaalle pian hyvinkin tuttu. Hän on palaamassa lavalle keväällä opinnäytetyöhön liittyvän virolaisen musiikin merkeissä. Virolaisen pianokonserton merkeissä on tarkoitus lähteä kiertämään myös Italiaa.

– Kun opinnot loppuvat vuoden päästä, pyrin lähtemään jatko-opintoihin luultavasti jonnekin ulkomaille, Salokangas suunnittelee.

Tällä porukalla pyöräytetään ilmoille konsertti 150-vuotisjuhlavuottaan viettävien Sibeliuksen ja Kangasalan kunnan kunniaksi.

Tällä porukalla pyöräytetään ilmoille konsertti 150-vuotisjuhlavuottaan viettävien Sibeliuksen ja Kangasalan kunnan kunniaksi.

Tähtitarhojen tasalla

Esiintymässä: Tuomas Salokangas (piano), Päivi Paananen (piano), Piia Rytkönen (sopraano), Suvi Linnovaara (saksofoni), Elina Törmä (viulu), Veera Hölsö (viulu), Elisa Kallasjoki (alttoviulu), Jyri Häkkinen (sello)

Ohjelmassa mm.: Kuusi kansanlaulusovitusta, Rakkaalle Ainolle, Viisi joululaulua, Pianokvintetto g-molli

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?