Taekwondo: Pikkukylässä tehdään esimerkillistä työtä

Kuhmalahden seuralle ensimmäiset mustat vyöt

Tanja ja Pasi Vuorinen vetivät viime viikolla ensimmäistä kertaa harjoituksia Pentosalilla mustaan vyöhön sonnustautuneina.

Tanja ja Pasi Vuorinen vetivät viime viikolla ensimmäistä kertaa harjoituksia Pentosalilla mustiin vöihin sonnustautuneina.

Kun Esa Lappalainen aloitti ensimmäisen kunto-taekwondo -ryhmän vetämisen Kuhmalahdella, elettiin syksyä 2010. Mies tuskin itsekään arvasi silloin, että ensimmäiset hänen oppilaistaan pääsevät sitomaan vyötäisilleen jo viiden vuoden päästä mustan vyön.

Niin vain kävi, että marraskuun viimeisenä lauantaina Tanja Vuorinen ja Pasi Vuorinen palasivat Tampereella järjestetystä vyökokeesta yhden danin mustan vyön haltijoina.

Molemmat Vuoriset – jotka muuten eivät ole sukua keskenään – ovat perehtyneet lajiin alkeista asti Kuhmalahdella Lappalaisen opastuksella. Kummallakaan ei ollut aiemmilta vuosilta mitään kamppailu-urheilutaustaa.

–Junnuvuosina kamppailin ainoastaan jääkiekkokaukalossa, Pasi muistelee.

–Minulla taas oli taustalla enemmänkin musiikki- kuin liikuntaharrastusta, kertoo Tanja omista lähtökohdistaan.

Noin nelikymppiset Vuoriset vakuuttavat yhdestä suusta, että taekwondon harrastamisen voi aloittaa vielä aikuisiällä, vaikkapa ilman aiempaa liikuntapohjaa. He ovat itse esimerkkejä siitä, että heidän iässään voi edetä mustan vyön tasolle nopeastikin.

–Me ollaan edetty aika vauhdikkaasti. Osittain sen vuoksi, että olemme molemmat nykyisin opettajia seurassa ja meitä on treenautettu sitä tarkoitusta varten paljon. Viimeisen vuoden aikana on ollut sellaisia kuuden harjoituskerran viikkoja, kuvailee Tanja urakkaansa.

–Tällä iällä näin nopea eteneminen vaatii myös omatoimista harjoittelua, Pasi vahvistaa.

Tanja kiirehtii muistuttamaan, ettei nopea vyöarvojen suorittaminen ole lajissa tärkeintä, eikä kaikille välttämättä ollenkaan tärkeää.

–Meillä aloitti syksyllä taas uusi kunto-taekwondo –ryhmä. Siinä ei tähdätä ollenkaan vyöarvoihin.

Lisää daneja tulee, jos on tullakseen

Taekwondo kehittää fysiikan ohella mielenhallintaa ja keskittymiskykyä.

Taekwondo kehittää fysiikan ohella mielenhallintaa ja keskittymiskykyä.

Kuhmalahden Kisan suojissa aloittaneet harrastajat perustivat parisen vuotta sitten oman seuran, viralliselta nimeltään Kuhmalahti-Sahalahti Taekwondo Hwarang ry:n. Silloin toiminta laajeni myös Sahalahdelle ja uutena lajina otettiin mukaan Combat Hapkido. Tänä vuonna Combat Hapkido eriytyi omaksi seurakseen ja toimii nyttemmin Pälkäneellä Epaalan koululla.

Tanja on nykyisin taekwondoseuran puheenjohtajana ja Pasi on hallituksen jäsen. Kummiseurayhteistyö Mansen Taekwondon kanssa mahdollistaa täkäläisille harjoittelun myös Tampereella. Myöskin ylimmät vyökokeet ottaa vastaan Mansen Jari Hintsanen, jolla on siihen vaadittava opettaja-asteinen musta vyö. Alempien vöiden kokeet ottaa vastaan oman seuran Esa Lappalainen.

Itämaisissa kamppailulajeissa musta vyö on korkein vyötaso, jolle noustaan vaiheittain, usean väristen vyöarvojen kautta. Mustaan vyöhön yltänyt harrastajakin voi vielä edetä suorittamalla useamman danin arvoisia mustia vöitä.

Kuhmalahden tuoreilla mustan vyön haltijoilla riittää edelleen intoa kehittyä lajissa.

–Lisää daneja tulee, jos on tullakseen. Motivaatiota tuntuu vielä riittävän. Meidän perheestä aloitti taekwondon aikanaan minun lisäkseni vaimo ja kolme lasta. Muut ovat siirtyneet toisiin harrastuksiin, mutta iskä keikkuu yhä salilla, Pasi naureskelee.

Kilpailu ei ole pääasia

Tanja korostaa, että musta vyökin on taekwondossa vasta oppilasarvo.

–Lajissa on olennaista myös sen henkinen puoli. Se ei ole uskontoa, mutta kuitenkin oma filosofiansa, josta meillä länsimaalaisilla olisi paljonkin opittavaa. Kuvaavaa on, että saliin tullessa kumarretaan kunnioittavasti opettajalle ja kavereille. Tähän ei kuulu pullistelu, vaan mielenhallinta ja keskittyminen. Ne ovat siksikin tärkeitä, että lajin tekniikat ovat satuttavia, ellei suoritukseen keskity kunnolla.

Pasi kumoaa harhakuvat lajin väkivaltaisuudesta ja vakuuttaa, että treeneissä ei kukaan edes hermostu koskaan.

Taekwondo on urheilulaji, jossa voi edetä pitkälle, vaikka ei olisi kiinnostunut kilpailemisesta. Kilpaillakin voi, aina olympiatasolle asti, mutta Kuhmalahden seura ei juurikaan suuntaudu kilpailutoimintaan.

Tanja on osallistunut kilpailuissa sen verran otteluihin ja liikesarjoihin, mitä mustaan vyöhön edellytetään.

–Minä olen jonkin verran otellut. Jos panostaisi kisaamiseen, se olisi jostain muusta pois, perustelee Pasi vähäistä kilpailemistaan.

Tanja ja Pasi Vuorinen saanevat jossain vaiheessa seuraa mustien vöiden kerhoonsa. Aktiivisessa porukassa moni muukin etenee kohti korkeinta vyöarvoa. Lähimpänä on Tanjan poika Viljo Vuorinen, joka jo seuraavassa vyökokeessaan tavoittelee mustaa.

Tammikuussa aloitettava alkeiskurssi antaa taas uusille innokkaille mahdollisuuden lähteä kokeilemaan taekwondoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?