Syken Ladyt loivat joulumielen

Noora Rosberg ja Vera Suutari tulkitsivat lauluja upeasti duettoina. Kuva: Sara Ukkonen

Noora Rosberg ja Vera Suutari lauloivat Pyhä Luciaa, kun heidän lapsistaan koostuva Lucia-kulkue saapui alttarille. Luciana oli Helmi Raivio, Taimi Raivio, Unna Suutari, Vilja Raivio ja Eela Suutari. Kuva Satu Ukkonen

Kaikki

Koko esiintyjäkaarti ja Lucia-kulkue kerääntyivät laulamaan Johanna Lemmettyisen taakse viimeisen laulun, Adamin Oi Jouluyön aikana. Konsertti päättyi, kun kulkue kulki kirkon käytävää laulaen Kuului laulu enkelten. Kuva Sara Ukkonen.

Laulu

Anu Potkonen esitti konsertissa oman sävellyksensä Jouluna. Lisäksi hän lauloi Caritas-kuorossa. Kuva: Satu Ukkonen.

Pälkäneen kirkko oli perjantaina 4.12. täynnä kuulijoita, kun Syke ry ja Pälkäneen seurakunta järjestivät ”Minun joululauluni” -konsertin. Tapahtuman esiintyjäkaarti koostui pääasiassa Syke ry:n naisista. Mukana oli toki miehiäkin, sillä tekniikasta vastasi Tuomas Lehmusvirta ja osan upeista säestyksistä loihti Mika Sagulin.

Idea naisten konsertista syntyi Mirva Kittilän päässä, kun seurakunnan Jumalanpalvelus- ja musiikkivastuuryhmässä kesällä pohdittiin tulevia tapahtumia.

– Useinhan naiset juuri ovat heitä, jotka stressaavat joulun valmisteluja. Konserttia valmistelemalla pääsemme aloittamaan joulun itsellemme mieluisalla tavalla, Kittilä perustelee.

Kittilä on kiertänyt paljon eri joulukonserteissa ja hänelle on niissä vahvistunut näkemys siitä, että pälkäneläisin voimin hieno konsertti saataisiin aikaiseksi milloin tahansa.

– Kyllä luotto paikalliseen esiintyjäkaartiin on kova. Tämäkin konsertti kasattiin melko lyhyessä ajassa, hän kiittelee mukana olleita esiintyjiä.

– Jokainen hoiti tunnollisesti oman osuutensa, joten harjoituksissa pystyttiin keskittymään kokonaisuuden rakentamiseen, hän lisää.

Pelkästään laulajien voimin konserttia ei kuitenkaan olisi saatu rakennettua. Kanttorit Johanna Lemmetyinen ja Sagulin (Ritva Huomon sijainen) tekivät arvokkaan työn sävellajien transponoinneissa, säestyksissä ja olemalla mukana kaikissa harjoituksissa. Eri tyyleillä ja erilaisilla äänimateriaaleilla laulavien soinnin saaminen vahvistuksen kautta sopivaksi oli myös iso urakka, jonka Lehmusvirta hoiti ammattitaidolla niin harjoituksissa kuin konsertissakin.

Lucia-kulkueessa olivat mukana Helmi Rosberg, Unna Suutari, Eela Suutari, Vilja Rosberg ja Taimi Rosberg. Kuva Vera Suutari.

Lucia-kulkueessa olivat mukana Helmi Raivio, Unna Suutari, Eela Suutari, Vilja Raivio ja Taimi Raivio. Kuva Vera Suutari.

Hieno tunnelma

Konsertin tunnelma oli lämmin ja jouluinen heti alusta lähtien. Tilaisuus alkoi Lucia-kulkueella, jossa Noora Rosbergin ja Vera Suutarin tyttäret kantoivat käsissään kynttilöitä samalla, kun äidit lauloivat alttarin edessä Pyhä Luciaa. Koko 220-päinen yleisö nousi kunnioittamaan kulkuetta.

– Lucia-kulkue on meillä perinne Oulun musiikkiluokkien kuorosta lähtien. Olemme sitten halunneet jatkaa perinnettä omien lastemme kanssa, pari vuotta Pälkäneellä asunut Suutari kertoo.

Esiintyjät ottivat suuren yleisömäärän vastaan ilolla – vaikkei yleisömäärä vaikuta suoritukseen, tunnelmaan sillä on merkitystä.

Konsertin käsiohjelman tehnyt Suutari oli jäsentänyt ohjelmaan vuorotellen klassista ja kevyempää joulumusiikkia.

– Halusin vaihtelevuutta eri esiintyjien välillä ja loppua kohden rauhoittuvaa tunnelmaa, hän kuvaa suunnittelun lähtökohtia.

Konsertti myös päättyi kulkueeseen, kun kaikki esiintyjät poistuivat lavalta käytävää pitkin kirkon sisäänkäyntiin laulaen kaksiäänisenä Kuului laulu enkelten. Hymyilevä ja liikuttunut yleisö poistui kirkosta kiitollisena laulun säestämänä. Moni pysähtyi kiittelemään tai nyökkäsi esiintyjille kiitoksensa. Tunnelman jakaminen jatkui sitten facebookissa, jossa sateli kiitoksia hienosta konsertista.

Caritas-kuoro toi konserttiin yhteismusiikkia. Kuva Satu Ukkonen.

Caritas-kuoro toi konserttiin yhteismusiikkia. Kuva Satu Ukkonen.

Monipuolinen ohjelma

Osa konsertin lauluista oli vanhoja suosikkeja, kuten Kittilän laulamat Konsta Jylhän Joululaulu ja Kotilaisen Varpunen jouluaamuna, Johanna Lemmetyisen tulkitsema Adamin Oi Jouluyö sekä Marja-Liisa Suomalaisen esittämä Sylvian joululaulu (Collan). Kevyemmän tyylisiä lauluja kuultiin Noora Rosbergin ja Suutarin esittäminä. Siskokset esittivät duettona Jussi Chydeniuksen Joululaulun sekä yhdessä viulisti Satu Ukkosen kanssa Häggvistin Taivas Sylissäni laulun. Suomalainen esitti yhdessä tyttärensä Annukka Linnainmaan kanssa Toivaisen Enkelikellon.

Päivi Kosonen toi iltaan kaksi hienoa Pekka Simojoen laulua, Tulkoon joulun ja Jouluyön hymnin. Myös Lemmetyinen esitti uudempaa musiikkia, Kuusiston Mä Kanssa paimenten sekä Laaskosen Joulun tähti. Caritas-kuoro toi konserttiin Lasse Heikkilän Rauhanruhtinaan ja Leena Tolosen Beetlehemin yön.

Konsertissa kuultiin myös uutta musiikkia. kun Suutari tulkitsi Pohjolan joulun, jonka tangokuningas Teemu Roivainen ja Leevi Lauri ovat vastikään säveltäneet. Anu Potkonen esitti Lemmetyisen kanssa oman kappaleensa Jouluna, joka kertoo kaipuusta läheisten luo.

– Laulu syntyi automatkalla vuosi sitten, sanat ja sävel alkoivat vain soida päässäni, Potkonen kertoo.

Taustalla oli ystävän kokema kova menetys ja lähestyvän joulun odotus haikeissa tunnelmissa.

– Laulussa on mukana omaakin kaipuuta lapsuuskotiin ja ystävien luo, Ilomantsista kotoisin oleva Potkonen kertoo.

Myös yleisö sai laulaa, sillä yhteislauluina olivat Maa on niin kaunis ja Joulun kellot (Maasalo).

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurkistus kulissien taakse

Musiikin esittäjälle esitystilanne on pieni hetki isossa prosessissa, yksi matkan huipennuksista. Hyvään suoritukseen tarvitaan paljon harjoittelua yksin, säestäjän, muiden esiintyjien ja tekniikan kanssa. Esitystilanteen jännitys saattaa verottaa suoritusta, joten itselleen parhaimmat kokemukset syntyvät joskus jo harjoitustilanteissa.

– Omat vedot osuivat parhaiten nappiin harjoituksissa, Mirva Kittilä kertoo.

Minun joululauluni -konsertissa jokainen esiintyjä sai valita esitettäväkseen itselleen merkityksellisimmät laulut. Toki päällekkäisyyksiäkin tuli, mutta runsaasta tarjonnasta kaikki löysivät mieluista laulettavaa. Joululaulujen harjoittelu toi esiintyjille joulumieltä jo keskellä pimeää marraskuuta.

Konsertin lopullinen ohjelma ja koreografiat rakentuivat vasta viimeisellä viikolla. Tämä on mahdollista, kun koossa on sitoutunut, taitava ja hyvän rutiinin omaava esiintyjäkaarti.

– Harjoituksissa käytiin hyvää keskustelua konsertin rakenteesta. Pian sai huomata, että homma toimii, kiittelee Vera Suutari.

Kirkossa laulaminen on aivan erityistä akustiikan ja ison tilan vuoksi. Harrastelijalle on myös upea kokemus päästä laulamaan säestäjien, vieläpä erityisen taitavien sellaisten kanssa. Osalle klassisen musiikin esittäjistä mikrofoniin laulaminen oli uusi juttu, joka toi lisäjännitystä. Kokonaisuuden kannalta olikin tärkeää, että tekniikka oli mukana jo harjoituksissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?