Sappee: Freud Marx Engels & Jung päätti Huipun ohjelmavuoden

Kantritohtori ratsastaa jälleen

Countryn ystäviä on hemmoteltu Sappeessa. Marraskuun lopulla Huipussa esiintyi kangasalalainen country-rockia soittava Still, ja viikkoa myöhemmin lauteille kapusi 30-vuotias Freud Marx Engels & Jung

Countryn ystäviä on hemmoteltu Sappeessa. Marraskuun lopulla Huipussa esiintyi kangasalalainen country-rockia soittava Still, ja viikkoa myöhemmin lauteille kapusi 30-vuotias Freud Marx Engels & Jung

Sappeen Huipun ohjelmavastaavaa Juha Silvania on syytä onnitella pienimuotoisesta kulttuuriteosta, kun mies oli rohjennut kutsua Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen valaisemaan synkän sateista itsenäisyyspäivän aattoa.

Yleisö palkitsi valinnan saapumalla noin parinsadan hengen voimin toteamaan, että konkaribändi on palannut onnistuneesti lavoille solistinsa Pekka Myllykosken syöpähoitojen aiheuttaman tauon jälkeen. Yhtye puolestaan kiitti kannatuksesta soittamalla kaksi pitkää settiä, joihin oli ripoteltu hittejä ja harvinaisempia herkkuja 30-vuotisen taipaleen varrelta.

Bändi, jota tuttavallisemmin kutsutaan Freukkareiksi tai Froikkareiksi, on päättänyt juhlia kolmekymppisiään melko tukevasti, sillä juhlakiertuetta riittää peräti kolmen vuoden ajalle. Kaikille kolmelle vuodelle on juhlimiseen tietysti vankka perustelu.

Pekka Myllykoski on toipunut syövän jäljiltä taas laulukuntoon.

Pekka Myllykoski on toipunut syövän jäljiltä taas laulukuntoon.

Ainoat jäljellä olevat alkuperäisjäsenet Myllykoski ja kitaristi Arto ”Pilli” Pajukallio päättivät perustaa alkoholiaiheisia outlaw-countrykappaleita suomeksi soittavan bändin vuonna 1984, jota voidaan siis hyvällä syyllä pitää yhtyeen syntymävuotena. Ensimmäiset keikkansa Froikkarit tekivät 1985 ja esikoislevy Rintaan pistää, sukat haisee enkä pidä Jeesuksesta näki päivänvalon 1986, joten ensi vuosikin on vielä juhlavuosi.

Yli kymmenen albumia julkaissut bändi on matkan varrella laajentanut ilmaisuaan alkoholiaiheen ja jopa countryn ulkopuolelle, mutta kaikessa tekemisessä on säilynyt oma froikkarimainen, paljolti solisti Myllykosken persoonaan kiteytyvä ote.

Jo ties kuinka monennessa kokoonpanossaan kiertävää joukkoa olisi mahdoton kuvitella ilman Pajukalliota ja kantritohtori Myllykoskea. Tieto Myllykosken sairastumisesta vuosi sitten nielun alueen syöpään saikin monet pelkäämään bändin tarun olevan lopussa.

Hoidot ovat kuitenkin tepsineet, ja bändi aloitteli taas kesällä keikkailua. Syksyn aikana tahtia on tiivistetty, kun on todettu, että laulajan ääni kestää.

Täysin ennalleen ääni ei vielä ole palautunut. Sappeessakin oli kuultavissa, että korkeiden äänten tuottamisessa on ongelmia, joiden takia muutamien kappaleiden sävellajeja on jouduttu muuttamaan. Yhdessä pienten äänentoistollisten pulmien kanssa se vei keikasta niin sanotusti kaikkein kirkkaimman terän.

Sappeen ohjelmatarjonta hiljenee loppuvuodeksi. Seuraavat live-esiintyjät ovat bilebändi Rakettiryhmä 16. tammikuuta ja ilmaisella Vohvelikahvilan keikalla esiintyvä Pasi Vainionperä 23.1.

Froikkareiden karhea outlaw-kantri on baarimusaa parhaimmillaan.

Froikkareiden karhea outlaw-kantri on baarimusaa parhaimmillaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?