Kuntakuva: Helmikkalan Liikenne Oy:n auto kertoo Pälkäneestä sellaisena kuin lapset sen näkevät

Bussi kuljettaa iloista Pälkäne-kuvaa

Miika (ylinnä), Juho ja Janne Helmikkala tulevan Pälkäne-bussin portailla.

Miika (ylinnä), Juho ja Janne Helmikkala tulevan Pälkäne-bussin portailla.

Pälkäne-bussi on nyt teippauksia vaille valmis tosiasia. Noin kuukauden kuluttua se on jo liikenteessä.

Siis mikä bussi?

Kaikki alkoi siitä, että Pälkäne haluaisi saada lisää näkyvyyttä. Kunnan markkinoinnin tehostamisesta on puhuttu ja kirjoitettu viime aikoina paljon muuallakin kuin kunnanvaltuustossa, mutta erityisesti siellä. Kaikenlaisia pieniä ja suuria mainoskikkoja käytetään mieluusti hyväksi.

– Keskustelusta valtuustossa jäi kytemään ajatus, että onhan valmiiksi valkoisia autonkylkiä, joissa olisi vapaata mainostilaa, kertoo kunnanvaltuutettu Helmikkalan Liikenne Oy:ssä työskentelevä Janne Helmikkala.

– Sitten aloin miettiä, miten se toteutettaisiin. Ajattelin, että kiva näkökulma voisi olla se, miten lapset näkevät Pälkäneen, mitä asioita he nostaisivat siitä näkyviin.

Hän jutteli ajatuksestaan ensin muille Helmikkalan Liikenteen osakkaille ja nämä innostuivat heti asiasta. Sitten keskustelu jatkui kunnanjohtaja Janita Koiviston kanssa, ja myös hän ihastui ajatukseen Pälkäne-bussista. Kuvitus päätettiin uskoa Kostian koulun oppilaille.

– Olen iloinen, että ehdotus otettiin hyvin vastaan. Koulussa järjestettiin piirustuskilpailu, johon kaikki luokat lähtivät mukaan. Luokkaraadit valitsivat ensin oman luokan töistä suosikkinsa, jotka lähetettiin loppukilpailuun, joten tosiaan voi sanoa, että koko koulu on ollut mukana, Janne Helmikkala kertoo.

 

Pälkäne-bussi ajaa vuoroja

Tältä Pälkäne-bussi näyttää valmiina.

Tältä Pälkäne-bussi näyttää valmiina.

Lapset ovat piirtäneet Pälkäne-bussin kylkiin aurinkoisia kesämaisemia ja iloisia eläimiä. Maaseutu näyttäytyy rauhallisena ja vihreänä. Pälkäneen tutuista tunnuksista bussin kylkeen pääsevät rauniokirkko ja kukko.

Linja-auto kuljettaa mainosta mukanaan ympäri Pirkanmaata, välillä pitkin koko Suomea ja joskus ulkomaillakin. Näkyvyyttä tulee ilman ylimääräisiä kuluja.

– Mainostila bussissa ei maksa mitään. Helmikkalan Liikenne halusi vain antaa oman osamme paikalliseen markkinointiin. Kaikki hyöty, mitä mahdollisesti saadaan, on tarkoitettu Pälkäneen hyväksi, Janne Helmikkala selittää.

Pälkäne-bussissa on turistimatkojen varustus, joten se voi lähteä pitkille tilausajomatkoille. Muuten sillä ajetaan tavallisia vuoroja Helmikkalan Liikenteen reiteillä, joten kuka tahansa voi olla tarpeeksi onnekas päästäkseen kyytiin.

Lasten piirustukset siirtyvät teippauksiin sellaisinaan, mutta kuvituksista on erotettu erilaisia elementtejä, jotta myös auton nokalle ja perään saadaan sopivat kuvat. Kokonaisuuden toteutuksesta vastaa graafikko Mari Laesterä, joka on myös tehnyt värien korjailua ja muita tarkennuksia.

Teippauksen toteuttaa paikallinen firma On the Road Europe Ltd Oy.

Kellään muulla ei ole samanlaista

mmi Rautanen (vasemmalla), Ida Östring, Jonna Virtanen ja Amanda Saltbacka kuvittivat Pälkäne-bussin. Terhakka kukko pääsee nokkimaan auton perään.

mmi Rautanen (vasemmalla), Ida Östring, Jonna Virtanen ja Amanda Saltbacka kuvittivat Pälkäne-bussin. Terhakka kukko pääsee nokkimaan auton perään.

– Kunnassa me innostuimme heti Janne Helmikkalan ajatuksesta, totta kai. Lasten piirustukset herättävät aina positiivista huomiota, ja tästä bussista voimme olla varmoja, että samanlaista ei kellään toisella ole, totesi kunnan kehittämispäällikkö Mia Sorri tyytyväisenä.

Voittajatyön, kesäisen Pälkäne-maiseman rauniokirkkoineen on piirtänyt kolmasluokkalainen Amanda Saltbacka ja toiseksi tulleen kaunisvärisen hämäläisen kesämaiseman laatija on kuudesluokkalainen Jonna Virtanen.

Kolmannen palkinnon hauskoilla lehmä- ja kukkohahmoillaan saavuttivat samoin kuudesluokkalaiset Emmi Rautanen ja Ida Östring.

Amanda, Emmi ja Ida ovat asuneet Pälkäneellä koko ikänsä, Jonna kolmasluokkalaisesta asti. Palkintojenjakotilaisuudessa nuoret taiteilijat kertoivat, että aiheen valintaa piti hetken aikaa miettiä, mutta sitten työ alkoi luonnistaa. Pälkäneestä oli helppo keksiä positiivisia asioita; huonoja puolia ei tullut kysyttäessäkään oikein mieleen.

– Pälkäneellä on hyvä asua, koska täällä on oma rauha, mutta kaupunkeihin ei ole kuitenkaan pitkä matka, Emmi Rautanen määritteli.

Vaikka kotipakkakunnalla on jo nyt kaikkea kivaa, kunnan uudet tuulet riemastuttavat myös lapsia.

– Liikuntahalli on tosi odotettu. Hienoa, että se tulee! tytöt iloitsivat.

Pälkäneellä on parhaillaan menossa toinenkin kotikuntaan liittyvä tehtävä, jolla kerätään lasten ja nuorten mielipiteitä kunnan elinvoimastrategiaa varten. Alakoululaiset käsittelevät ”Parasta asuinympäristössäni” -teemaa piirtäen ja vanhemmat oppilaat kirjoittaen.

– Kunnan toivotaan houkuttelevan uusia lapsiperheitä, ja lapsethan ovat parhaita asiantuntijoita siinä, mikä on lapsille tärkeää, Mia Sorri määritteli.

 

Palkinnoksi luokkaretkiä

Janne Helmikkala ja Marketta Vaismaa onnittelivat Amanda Saltbackaa, joka voitti ensimmäisen palkinnon 3B:lle.

Janne Helmikkala ja Marketta Vaismaa onnittelivat Amanda Saltbackaa, joka voitti ensimmäisen palkinnon 3B:lle.

Voittajatyöt valitsi raati, johon kuuluivat kunnan edustajat Mia Sorri, kulttuurituottaja Marketta Vaismaa ja elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen, Janne Helmikkala sekä Mari Laesterä suunnittelutoimisto Mera Oy:stä ja Anssi Kukkonen Sydän-Hämeen Lehdestä.

– Kuvameressä kahlaaminen oli kahden tunnin työ, kun yritimme löytää kaikista hienoista töistä parhaita, muistelivat Marketta Vaismaa ja Janne Helmikkala.

Tehtävän vaikeudesta kertoo se, että yhtä parasta työtä ei osattukaan valita, vaan kuvitukseen poimittiin elementtejä useista ehdotuksista.

Pälkäne-bussin kuvituskilpailun palkinnot ovat luokkakohtaisia. Voittajan luokka eli Kostian koulun 3B pääsee Pälkäne-bussilla retkelle yhdeksi päiväksi itse valitsemaansa kohteeseen – kuitenkin Suomen rajojen sisäpuolella.

Toisen palkinnon voittanut 6C-luokka saa retkeillä Pälkäne-bussilla johonkin lähikaupunkiin, Tampereelle, Valkeakoskelle tai Hämeenlinnaan oman valintansa mukaan, ja kolmanneksi tullut 6A-luokka saa 100 euron alennuksen luokkaretkimatkaansa.

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?