Minecraftista apua Lamminrahkan suunnitteluun

– Minecraftin käyttö aluesuunnittelun työkaluna on hyvin mielenkiintoinen konsepti. Sillä tavoitetaan ihmisryhmä, joka perinteisesti on ollut hyvin vaikea osallistaa alue- ja kaupunkisuunnittelussa, tuumaa Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija Juhana Mäntymaa.

Kolmatta vuotta tietojenkäsittelyssä pelituotantoa opiskeleva Mäntymaa on yhdessä Kimmo Lehtovaaran, Lauri Jääskeläisen ja Juuso Aaltosen kanssa ollut luomassa virtuaalista Lamminrahkan alueen ympäristöä, joka perustuu todelliseen kaavarajaukseen, maastonmuotoihin ja osayleiskaavassa osoitettuihin tie- ja viheralueisiin.

Hittipeliksi noussut Minecraft on seikkailuelementeistään huolimatta pohjimmiltaan rakennuspeli. Virtuaalisessa Lamminrahkassa pelaajille annetaan vapaat kädet aloittaa alueen suunnittelu; ainoastaan alueelle suunniteltu pääkokoojakatu sekä kaavarajat on annettu valmiina elementteinä.

Tampereen rajan tuntumaan kaavaillun Lamminrahkan alueen tavoiteltu asukasmäärä on noin 8000 uutta asukasta lähivuosikymmeninä. Lisäksi alueelle arvioidaan syntyvän runsaasti työpaikkoja.

– Lamminrahkan suunnitteluun on alusta lähtien haluttu ottaa mukaan koululaisia – alueen tulevia asukkaita. Tarkoituksena on innostaa alueesta kiinnostuneita suunnittelemaan omanlaisensa Lamminrahka Minecraft-pelin avulla, kertoo Lamminrahkan projektipäällikkö Simo Turunen.

Turunen on erittäin tyytyväinen opiskelijoiden työn lopputulokseen. Hän pitää mahdollisena, että aluesuunnittelun ja pelaamisen yhdistämisessä tehdään jatkossakin yhteistyötä.

– Innostuimme välittömästi tästä projektista, kun kuulimme siitä. Minecraft oli meille jo ennalta tuttu ja meitä kiinnosti tietää, miten Minecraftia voisi hyödyntää pelaamisen ulkopuolella, pääpelisuunnittelija Mäntymaa sanoo.

Hänen mukaansa projektin suurimmat hankaluudet liittyivät peliympäristön suunnitteluun ja Lamminrahkan topografian siirtämiseen Minecraftiin.

Lamminrahka-peliä hyödynnetään keväällä myös Pitkäjärven koulussa, jossa pelin avulla harjoitellaan aluesuunnittelijoiden arkea – pohditaan alueen rakentumisen vaihtoehtoja ja päätösten vaikutuksia lopputuloksiin.

Mine-maailma ilman pelkoa zombeista. Lamminrahka-peli on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille pelaajille, joilla on Minecraft-tunnukset. VirtuaaliLamminrahkaan pääsee kirjoittamalla Minecraft-pelissä ”add server” -kohtaan IP-osoitteen 151.80.2.181:25565. Ohjeet pelin pelaamiseen ja lisätietoa pelistä löytyvät osoitteesta www.lamminrahka.fi/lamminrahkapeli/.

Mine-maailma ilman pelkoa zombeista. Lamminrahka-peli on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille pelaajille, joilla on Minecraft-tunnukset. VirtuaaliLamminrahkaan pääsee kirjoittamalla Minecraft-pelissä ”add server” -kohtaan IP-osoitteen 151.80.2.181:25565. Ohjeet pelin pelaamiseen ja lisätietoa pelistä löytyvät osoitteesta www.lamminrahka.fi/lamminrahkapeli/.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>