Lähiruokaa Laitikkalan joulupuodeista

Rönnvikin viinitilalta saa tilan omia viinejä ja Olutpajan oluita.

Rönnvikin viinitilalta saa tilan omia viinejä ja Olutpajan oluita.

Kinkun ja muut lihatuotteet, laatikot, leivät, juustot ja viinit saa joulupöytään kaikki Laitikkalasta. Rönnvikin viinimyymälä ja Kesänmaku ovat avoinna vielä jouluviikon alussa, Heikkilän juustolaan tilaukset tulee tehdä viimeistään jo torstaina.

Vuoden vilkkain sesonki käynnistyy Laitikkalan Kesänmaussa perjantaina. Normaalin syksyisen viikonlopun lisäksi myymälä on auki myös maanantaina ja tiistaina ennen joulua. Aimo Kokkola käy viihdyttämässä asiakkaita perinteiseen tapaansa noina päivinä.

Liha tulee Katajalle esivalmisteltavaksi suoraan sikatilalta Pirkanmaan ja Satakunnan rajalta. Kesänmaussa myydään vain kotimaista lihaa.

– Osa kinkuista myydään kypsennettyinä, mutta suurin osa ostaa suolatun kinkun ja paistaa sen itse, kauppias Kari Kataja kertoo.

Kinkkuja voi varata niin kauan kuin tavaraa riittää.

– Tällä hetkellä kinkkuihin on toista tuhatta varausta, Kataja kertoo.

Varauksia otetaan vastaan myös muihin tuotteisiin, kuten maksapasteijaan, joulumakkaraan, lihahyytelöön ja leipiin. Kalkkunaa voi vielä kysyä, mutta Kataja epäili jo alkuviikosta tuotteen olevan loppuunmyytyä.

Katajalla itsellään syödään jouluna sekä kinkkua että palvattua kalkkunaa, lisäksi pöydästä löytyy lihahyytelöä. Kinkun Kataja haluaa mehevänä ja se syödään heillä sellaisenaan tai sinapin kanssa.

– Pitkä kypsytys miedolla lämmöllä on tärkeää ja paistomittari on hyvä apu. Aikaa on hyvä katsoa mittarin lisäksi, ettei kinkku paistu liian kuivaksi, Kataja neuvoo.

 

Heikkilän pitojuusto on perinteinen osa hämäläistä joulupöytää.

Heikkilän pitojuusto on perinteinen osa hämäläistä joulupöytää.

Paikallista juustoa joulupöytään

Heikkilän juustolan päätuotteet ovat hämäläinen pitojuusto ja leipäjuusto. Tuotteet valmistetaan tilan omasta maidosta. Muita tuotteita ovat Rudolf-kittijuusto, grillijuusto ja valkosipulilevite.

– Erityisesti pitojuusto kuuluu perinteiseen hämäläiseen joulupöytään, kertoo Heikkilän juustolan emäntä Annika Heikkilä.

Juhlapöydässä juusto tarjotaan perinteisesti sellaisenaan, mutta Heikkilän mukaan sitä voi myös lämmittää tai vaihtoehtoisesti tarjota kylmää juustoa lämpimän hillon kanssa.

– Hillon kanssa pitojuusto taipuu myös jälkiruoaksi, Heikkilä kertoo.

Hän itse nauttii juustosta vadelmahillon tai mustaherukkahyytelön kanssa.

Paitsi joulupöytään, juustot kuuluvat kiinteästi myös uudenvuoden juhlintaan. Pitojuuston kylkeen tarjottimelle sopii Heikkilän tilan juustoista erityisesti Rudolf-kittijuusto viikunahillon kanssa.

Heikkilän juustolalla ei ole säännöllisesti auki olevaa myymälää, mutta tuotteita voi tilata ja käydä noutamassa sovittuun aikaan. Pälkäneellä Heikkilän juustoja on myynnissä Kesänmaussa ja S-marketissa. Suoraan tilalta ostettaessa tuotteet tulee tilata viimeistään torstaina 17.12.

Juoma kruunaa aterian

Rönnvik-jälkiruokaviini valittiin vuoden 2015 tilaviiniksi. Pulloa esittelee Eila Rönni.

Rönnvik-jälkiruokaviini valittiin vuoden 2015 tilaviiniksi. Pulloa esittelee Eila Rönni.

Rönnvikin viinitilan viinit ja Olutpajan oluet saa lähimmillään hankittua viinitilan myymälästä.

– Jouluviiniksi suosittelen tummaa mustaherukkapohjaista viiniä, kuten Kostian kutsua, Rönnvikin viinitilan emäntä Eila Rönni kertoo.

Viini sopii erinomaisesti jouluruokien kanssa, sillä maku ei riitele makeiden laatikoiden kanssa. Se sopii hyvin myös glögiin. Toinen ruokaviiniksi hyvin sopiva tuote on Onni-niminen puolikuiva rypäleviini.

– Myös olut on erinomainen juoma jouluruokien kanssa, Rönni sanoo.

Saatavana on Joulu- ja Talviolutta, Maltaan Haukkaa sekä Rönnvikin Vaaleaa.

Jälkiruokien kanssa Rönni suosittelee Vuoden 2015 tilaviiniä Rönnvik, joka on makea jälkiruokaviini.

– Oma suosikkijälkiruokani jouluna on joulupipari sinihomejuuston kanssa ja kyytipojaksi Rönnvikiä, Rönni kertoo.

Juhlatilanteisiin sopii myös perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistettu Kylmänkukka-kuohuviini. Valmistus tapahtuu pitkälti käsityönä.

– Tämä on toinen viineistämme, joka on saanut kultamitaliluokituksen, Rönni kertoo.

Tilaviinikilpailuja on järjestetty 21 vuotta ja näiden vuosien aikana vain kolme viiniä on saanut kultamitalipisteet. Kaksi näistä on Rönnvikin viinejä.

Kaikkiaan Rönnvikin valikoimassa on 17 eri viiniä.

Kesänmaun lihatiskillä palvelevat Anneli Verkkosaari, Kari Kataja, Tarja Syrjä ja Antti Alhonen.

Kesänmaun lihatiskillä palvelevat Anneli Verkkosaari, Kari Kataja, Tarja Syrjä ja Antti Alhonen.

 

 

 

Eila Rönnin glögiliemi

Ainesosat:

Vettä

Rusinoita

Kokonaisia kanelitankoja

Kokonaisia neilikoita

Tuoretta inkivääri

(Tähtianis)

Kardemumman siemeniä

 

Keitä vettä, rusinoita ja mausteita 20-30 minuuttia, jäähdytä ja siivilöi.  Käytä sekoituksena mehun tai viinin kanssa. Samoja mausteita voi käyttää useammankin liemen valmistamiseen. Liemi säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa.

 

 Annika Heikkilän juustotarjotin

Rudolf-kittijuustoa

Pitojuustoa

Valkohomejuustoa

Metsuri-punahomejuustoa (Herkkujuustolan)

Viinirypäleitä

Päärynää

Viikunahilloa

Vadelmahilloa

Puolikuivaa viiniä, esimerkiksi Rönnvik

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?