Haapakoskilla edessä ensimmäinen perhejoulu

Hanna (vasemmalla) ja Anna Haapakoski tapasivat nelisen vuotta sitten, ja jo pian pari muutti yhteen. Tämän vuoden lokakuussa perhe täydentyi tyttövauvalla.

Hanna (vasemmalla) ja Anna Haapakoski tapasivat nelisen vuotta sitten, ja jo pian pari muutti yhteen. Tämän vuoden lokakuussa perhe täydentyi tyttövauvalla.

Kangasalalaiset Hanna ja Anna Haapakoski ovat pitäneet yhtä nelisen vuotta, mutta tämänkertainen joulunalusaika on heille aiempia mielenkiintoisempi ja toki myös riemukkaampi. Kahden naisen kotitalous täydentyi loppusyksystä tyttövauvalla, joka kastettiin taannoin Oiliksi.

– Parisuhteemme tiivistyi entisestään, kun lapsi syntyi. Arkirytmi meni tietenkin uusiksi, mutta kaikki on oikeastaan sujunut erittäin hyvin, 31-vuotias Hanna hymyilee.

– Molemmat olemme hyvin lapsirakkaita. Ensin ajateltiin, että tämä yksi riittää, mutta ei se enää niin varmaa ole. Kaksi varmaankin olisi sitten maksimi, puolisoaan kaksi vuotta nuorempi Anna jatkaa.

Molempien sisaruksilla on lapsia, ja myös kummiudesta naisilla on kokemusta. Kun porilaissyntyinen Anna muutti kangasalalaislähtöisen Hannan luokse, oli varsin pian selvää, että uusi perheenjäsen jossakin vaiheessa hankitaan.

– Sekin tuntui kummallekin itsestäänselvältä, että minä olen se, joka hänet synnyttää, Hanna juttelee.

 

Sateenkaariperheiltä vinkkejä

Konkreettiset toimet perheenlisäyksen saamiseksi aloitettiin Haapakoskien kotitaloudessa vuonna 2013. Hanna meni tuolloin hedelmöitysklinikalle inseminaatio- eli keinohedelmöityshoitoihin.

– Sinne pääseminen kesti yllättävän kauan. Prosessiin kuului psykologikäynti ja muuta sellaista, Hanna Haapakoski kertoo.

– Lopputulos on kyllä kaiken sen vaivan arvoinen. Ällistyttävän hyvältähän tämä tuntuu.

Kangasalalaiselle naisparille ei tuttavapiirin sisältä sadellut häävisti vinkkejä hoitoihin tai koko perhesuunnitteluun. Tietoa etsittiinkin lähinnä netistä. Seta ry:n Tampereen osaston kautta löytyi lopulta sateenkaariperheiden ryhmä, ja tätä kautta on tullut paitsi informaatiota myös pysyviä ystävyyssuhteita.

– Alkutaipale-ryhmä on ollut monella tapaa meille erittäin tärkeä yhteisö, Anna Haapakoski toteaa.

Kahden naisen liitto on nykyään sen verran yleistynyt yhteiselon muoto, että lapsen hankkiminenkin tällaiseen talouteen on ollut tuttujen parissa nimenomaan positiivinen puheenaihe.

– Ennakkoluulottomuutta haluamme lapsellemmekin opettaa hänen varttuessaan.

Ketään ei saa kiusata, ja kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, Hanna ja Anna painottavat.

Koti koristellaan jouluksi

Haapakosket tunnustautuvat jouluihmisiksi. Nyt alkutalven suurjuhlaa odotetaan entistä innokkaammin, kun perhe on kolmihenkinen.

– Kyllä joulukoristeita ripustetaan huoneisiin, ja osa perinteisistä jouluruuista tehdään itse. Serkkupojalle tulee mummolaan joulupukki, joten siellä varmaankin käväistään, Hanna suunnittelee.

Anna on samoilla linjoilla ja arvelee, että aattoaamu aloitetaan riisipuurolla. Kuusikin aiotaan olohuoneeseen koristella. Myös hautausmaalla käyminen lienee ohjelmassa.

Lahja-asioita naiset eivät ole kovasti ehtineet miettiä, mutta tarpeellisista käyttötavaroista on vihjattu niihin osoitteisiin, joista oletettavasti on paketteja tulossa.

– Taaperokärry tuolle tyttärelle. Ja uudelle pussilakanasetille olisi niin ikään käyttöä, Hanna tuumailee.

Joulunpyhien jälkeen jatketaan perusarkea rivitaloasunnossa, ja töihinsä Kangasalan kunnan vanhustenhoitopalveluihin Hanna aikoo palailla ensi kesänä, kun äitiysloma päättyy.

– On sovittu, että minä jään siinä vaiheessa yksin hoitamaan lasta, Anna mainitsee.

 

Kari Saarinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?