Demareiden ”tekonurmiselvityksestä”

Kiva kuulla, että Kangasalan demarit ovat kyselleet Valkeakoskelta kokemuksia tekonurmikentästä ja valistavat nyt meitä muita siitä, miten homma kannattaisi hoitaa. Ei tainnut olla ketään heistä paikalla, kun puolueen lempipaikassa Kangasala-talossa järjestettiin jo joku aika sitten tekonurmiseminaari, johon tultiin Sastamalasta kertomaan kokemuksia, kentän rahoittamisesta ja rakentamisesta lähtien aina hoitoon ja käyttökustannuksiin asti. Oikein dia-sarja näytettiin kentän rakentamisesta. Paikalla oli myös Palloliiton edustaja kertomassa tekonurmikentistä ja muun muassa niihin haettavissa olevista avustuksista. Sitäkin kautta olisi tietoa kyllä ollut saatavilla…

Hankehan on sinänsä erittäin kannatettava. Fiksuin paikka sille olisi Pikkolan hiekkakenttien korvaajana, samalla yksityisen liikuntahallin rakentamiseen alueelle varautuen. Tämä tulisi tarjoamaan myös hyvät puitteet pukukoppeineen valmistuttuaan, toistaiseksi selvittäisiin väliaikaisratkaisulla tai yhteiskäytöllä jäähallin kanssa. Näin osaltaan saataisiin vietyä Pikkolan liikuntakeskus -hanketta eteenpäin. Isot koulut – pian ilmeisesti ammattikoulu nykyisten lukion ja yläasteen lisäksi – vieressä takaisivat hyvät käyttöasteet päivisin. Näkyvyys Lahdentielle mainostaisi paikkaa ulkopaikkakuntalaisillekin.

Käsittääkseni yksityisen liikuntahallin toimijoitakin on tarjolla ollut, mutta kunnan nihkeä suhtautuminen on pitänyt hankkeen jäissä. Olisikohan aika muuttaa kunnankin vähän asennettaan? Pälkäneellä puuhataan uutta isoa liikuntahallia ihan kunnan omin voimin.

Suoramalla nurmen korvaaminen tekonurmella ei ole järkevää, ja nykyisen hiekkakenttäalueen muuttaminen tekonurmeksi olisi kuolinisku Kangasalan hienoimmalle luistelukompleksille. Kaukalon viereinen alue kun tarjoaa huikean luistelualueen eri-ikäisille liikkujille. Juuri Suoramalla pidetty ”Ice Skating tour” oli se, joka palkittiin Vuoden luistelutapahtumana viime vuonna. Pikkolan hiekkakentällä ei sen sijaan ole talvisin kuin muutama latu, jotka sinne voivat jäädä tekonurmikentästä ja liikuntahallista huolimatta.

Pikkolassa olisi lisäksi mahdollista hyödyntää jäähallin koneistojen hukkalämpö, ja vetämällä putket tekonurmikentän alle voitaisiin järjestää halpa lämmitys kentälle. Tästäkin siellä seminaarissa puhuttiin.

Jos päätöksenteossa jostain syystä sitten kumminkin katsotaan, että Pariisin ilmastosopimus ei tuo tulosta ja kelit ovat tulevaisuudessa sellaisia, ettei luistelemaan kuitenkaan ulkokentillä päästä, kannattaisi kipin kapin väsätä sitä tekojäätä Pikkolaan ja mielellään parinkin kentän verran. Luistelukentät ovat olleet ottavana osapuolena jo jonkin aikaa: olisi surkuhupaisaa, ettei kunta kykene lisäämään jäätarjontaa samalla kun kentät ovat jo poistuneet lukiolta ja mietitään keskuskentän antamista taloille ja Suoraman luistelukenttien kutistamista neljäsosaan nykyisestä. Pikkolaan voitaisiin samalla energialla viritellä tennishallin viereen uudelleen ne lukion tieltä puretut ulkotenniskentät, joiden paluuta on kohta kai kymmenen vuotta odoteltu.

Ei myöskään tulisi unohtaa Kyötikkälän uuden yhtenäiskoulun yhteyteen suunniteltua hyvänkokoista liikuntahallia, jota jossakin vaiheessa esitettiin jopa kansainväliset tai ainakin kansalliset mitat täyttäväksi. Sillekin idealle kunnassa naureskeltiin pari vuotta sitten: ”Ei me sellaista täällä tarvita”. Viime viikolla LP Kangasalan lentopallojoukkue oli kolmen pisteen päässä siitä, että joukkue olisi edennyt europeleissä jälleen jatkoon vielä isompiin kuvioihin. Jo nyt seura sai pelinsä Pitkäjärvelle vain poikkeusluvalla. Liikuntahalleja mietittäessä olisi syytä muistaa sekin, että osa kangasalalaisseuroista ostaa jo nyt enemmän vuoroja naapurikunnista kuin saa niitä omasta kunnastaan. Olisikos jotain pielessä?

Ja olisikos aika satsata seuraavaksi siihen liikuntaan ja urheiluun, kun kulttuuripuolen pitäisi olla nyt kymmenen miljoonan euron talon jälkeen varsin hyvin hoidossa ainakin vähäksi aikaa?

Jottei totuus unohtuisi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?