Martti Ristolainen in memoriam

Tieto Martin kuolemasta saapui elokuun lopussa puhelimitse Fuengirolasta ja viesti siitä, että hänet siunattiin 30.10.2015 viimeiselle matkalleen, tuli muutama viikko sitten hänen leskeltään Sirpalta.

Tutustuin Ristolaisiin yhdeksänkymmenluvun lopulla, kun he ostivat minulta lampaita. Tapasimme usein. Martti opetti Tampereella ammattioppilaitoksessa ja rakensi Pohjassa taloa. Sirpa toimi tarjoilijana ravintola Sevillassa. Vuonna 2007 koirani Panda sai pennut ja Martti halusi itselleen sen ensimmäisenä syntyneen Urhon. En luopunut siitä ja päädyimme siihen, että Sirpasta ja Martista tulisi Urhon kummit.

Pariskunta muutti sinne Espanjaan nauttimaan etelän lämmöstä ja vierailin heidän luonaan siellä käydessäni. Viimeksi maaliskuussa 2015. Silloin lupasin Martille kyyditä häntä autollani, jos hän tulee Suomeen käymään. Ja hän tuli. Asioita toimittaessamme hän kertoi opiskelevansa Jyväskylän yliopistossa etäopiskelijana.

Hänellä oli jo kasvatustieteen laudatur ja kahdeksan eri aineissa suoritettua approbatur-arvosanaa sekä historian perusopinnot. Insinööri hänestä oli tullut varttuneella iällä. Hän jäi mieleeni esimerkkinä siitä, kuinka kansakoulun suorittanut eteenpäin pyrkivät ihminen voi päästä erilaisiin päämääriin, jos haluaa.

Martti kertoi usein työurastaan, työstään Onnisella ja Ulkoministeriön projektin merkeissä Tansaniassa samoin kuin kokemuksistaan ammattiopettajana. Hän kutsui minut mukaan, kun hän täytti vuosia ja silloin tapasin hänen sisariaan ja työtovereitaan. Hän oli miellyttävä, rauhallinen keskustelukumppani niin kuin olivat nämä hänen ystävänsäkin. Hänen laaja kotikirjastonsa paljasti sen, että hän oli lukenut paljon ja hankkinut luettavaa, mitä vietiin mukaan Espanjaan asti.

Martin läheisten ja työtovereiden ohella häntä jäivät kaipaamaan ystävät ja naapurit Kuhmalahden Pohjassa.

Marjatta Aakkula

Insinööri Martti Ristolainen 1938-2015.

Insinööri Martti Ristolainen 1938-2015.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?