Flash mob: Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijat tartuttivat joulumieltä kaupassa

Yllätysesitys toi valoa pimeään

Elina ja Lenni Leander kokivat iloisen yllätyksen tiistaisella kauppareissullaan.

Elina ja Lenni Leander kokivat iloisen yllätyksen tiistaisella kauppareissullaan.

Petteri vois nenässään valon tuoda pimeään.

Petteri vois nenässään valon tuoda pimeään.

Luopioislainen Elina Leander on ehtinyt ostostensa kanssa kassalle, mutta kuusivuotias Lenni Leander kurkkii vielä jäätelöaltaaseen, kun K-Market Järvikansan käytäviltä alkaa kantautua joululaulua.

Joku on alkanut laulaa Petteri Punakuonoa ja kohta siihen yhtyy toinenkin laulaja. Pian pitkin kauppaa kantautuu laulua ja kulkusten kilinää. Koko talo täyttyy joululaulusta, nokkahuilun soitosta ja rytmikkäästä kilinästä.

Lenni Leander unohtaa jäätelöt ja hakeutuu silmät pyöreänä lähemmäs äitiä. Molemmat katsovat äimän käkenä, kun hyllyjen välistä marssii tonttulakkipäinen joulukuoro.

Kulkue kaartaa kassalle. Sen kärjessä kulkeva on kiinnittänyt itselleen punaisen nenän.

– Petteri vois nenässään valon tuoda pimeään, Aitoon koulutuskeskuksesta laulajat lopettelevat yllätysesitystään.

Sen riemu ja joulumieli tarttuvat kaikkiin kaupassa.

– Ihana yllätys, Elina Leander nauraa laulajien keskellä.

 

Kassallakin yllätyttiin

Minä autan sinua ja sinä autat minua. Opiskelijat keräävät kulttuurikummi Outi Nummen johdolla yhteishenkeä ennen flash mobia.

Minä autan sinua ja sinä autat minua. Opiskelijat keräävät kulttuurikummi Outi Nummen johdolla yhteishenkeä ennen flash mobia.

Erilaiset tanssiryhmät, kokonaiset kuorot ja sinfoniaorkesterit ovat järjestäneet yllätysesiintymisiä muun muassa rautatieasemilla ja lentokentillä. Tällaisen flash mobin ideana on, että esiintyjät saapuvat ihmisten virrassa huomaamatta paikalle ja aloittavat esityksensä ennalta sovitulla hetkellä. Usein tapahtuma kuvataan piilokameramaisesti, jotta yllätetyn yleisön reaktiot saadaan aidosti talteen.

Luopioisten pimeässä talvi-illassa Aitoon koulutuskeskuksen flash mobille ei ole luvassa jättiyleisöä. Kirkonkylän joulukuinen tiistai-ilta on hiljainen, kun koulun autot kaartavat kaupalle.

Intoa puhkuva esiintyjäjoukko kokoontuu Outi Nummen ja Pia Suhosen johdolla piiriin. Opiskelijat tarttuvat hämärässä pihassa toisiaan kädestä ja hakevat yhteishenkeä ennen yllätysesitystä.

Jouluinen lauluesitys tuli täytenä yllätyksenä Riku Kuirille.

Jouluinen lauluesitys tuli täytenä yllätyksenä Riku Kuirille.

– Minä autan sinua ja sinä autat minua, kukin sanoo vuorollaan omalle vieruskaverilleen.

Sitten opiskelijat siirtyvät sisälle kauppaan ja hajaantuvat hyllyjen äärelle ”iltapalaostoksille”. Kun kaupan ovi käy, on tonttulakkipäisten laulajien aika astua esiin.

– Kello löi jo viisi, opiskelijat laulavat kulkusten kilinän säestyksellä.

Flash mobista oli sovittu ainoastaan kauppiaan kanssa. Muulle väelle esitys tuli yhtä suurena yllätyksenä kuin asiakkaillekin.

– Mukavaa piristystä. Tällainen tuo tosiaan valoa pimeään, Riku Kuiri kiittelee.

 

Esitys murtaa ennakkoluuloja

Aitoon koulutuskeskuksen flash mobia suunniteltiin ja harjoiteltiin etukäteen kulttuurikummina toimivan Outin Nummen johdolla. Tempauksen yhteydessä kerättiin varoja oman paikkakunnan turvapaikanhakijoiden harrastustoimintaan.

Nummen haaveena on tehdä vastaava tempaus myös turvapaikanhakijoiden kanssa. Sen avulla voitaisiin murtaa heihin kohdistuvia ennakkoluuloja samalla tavalla kuin Aitoon koulutuskeskuksen kehitysvammaisten opiskelijoidenkin kanssa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?