Luopioisten hakelämpöaloitteessa on järkeä

Timo Ailion Luopioisten hakelämpöaloite on järkevä aloite (SHL 23.12.15). Ailion mukaan hakelämpölaitoksella voitaisiin korvata vuosittain 180 000 litraa öljyä kunnan kiinteistöjen lämmittämisessä.

Hakelämmön hinta pysyy vakaana. Öljyn maailmanmarkkinahinta sen sijaan vaihtelee, koska öljyn päätuotantoalueilla Lähi-idässä on levotonta.

Suomeen öljy tulee pääosin Venäjältä, missä myös on epävakaat olot. Jos Venäjä ei pysty toimittamaan sovittuja määriä öljyä, varmuusvarastojen hupenemisen jälkeen öljyä joudutaan rahtaamaan tankkereilla valtamerten takaa. Tällöin kuljetuskustannukset ovat paljon suuremmat kuin putkia pitkin tulevassa Venäjän öljyssä.

Ailion mukaan kaukolämpöverkkoon voitaisiin liittää Luopioisten öljyllä lämpiäviä yksityiskiinteistöjä.

Pälkäneen keskustaajaman hakelämpölaitoksessa riittäisi kapasiteettia myös yksityiskiinteistöjen lämmittämiseen. Kunnan kannattaisi tiedustella öljylämmitteisten omakotitalojen omistajilta kaukolämpöverkkoon liittymishalukkuutta sekä Pälkäneen keskustaajamassa että Luopioisten kirkonkylässä. Kaukolämpöverkkoon liittyminen on kannattavaa, jos talossa on kunnossa oleva patteriverkosto, mutta öljykattila on uusimisen tarpeessa.

Ailion mukaan kotimainen polttoaine toisi töitä ja rahaa paikkakunnalle sekä Pälkäneelle ekokunnan imagon. Kotimainen polttoaine toisi kuntaan myös vihreästi ajattelevia uusia asukkaita, jotka maksavat kuntaan veroja.

Hakelämpö on ”vihreä” polttoaine. Tehdessäni kävelylenkkejä hakelämpölaitoksen ohi, en ole koskaan havainnut minkäänlaista hajua. Hakelämpölaitoksen piipusta ei juurikaan tule nokea edes lähiympäristön talojen pihoille.

Hakelämpöaloitteella on viisi allekirjoittajaa. Lisää nimiä papereihin ja asiaa eteenpäin!

 

Jukka Ollikkala

Vihreästi ajatteleva Kokoomuksen kannattaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?