Taidetila Terran vuosi 2016 on auringon kimallusta ja hetkiä ennen kliimaksia

 

Teemu Ranta: "”Herää, mennään kastautumaan”.

Teemu Ranta: ””Herää, mennään kastautumaan”.

Yksityisten henkilöiden näyttelyiden lisäksi Kangasalan pääkirjaston taidetila Terrassa on tänä vuonna esillä ryhmänäyttelyitä. Huhti-toukokuun vaihteessa pääsee ihastelemaan kuvataidekoulu Siluetin oppilastyönäyttelyä ”Löytöretkellä”. Heti perään on luvassa Valkeakoski-opiston Kangasalan osaston kevätnäyttely.

Kangasalan Pohjola-Nordenin kesä-heinäkuisessa näyttelyssä on esillä ystäväkuntien koululaisten tekemiä oman kunnan esittelyjä sekä kuvin että sanoin. Näyttelyn tarkoitus on tehdä ihmisille tutuiksi ystäväkunnat. Myös oman kunnan esittely sisältyy näyttelyyn.

– Ystäväkunnista on tulossa noin 70-80 vierasta kesä-heinäkuun vaihteessa. Toivomme löytävämme majoitushalukkaita perheitä vieraillemme, Kangasalan Pohjola-Nordenin sihteeri Pirkko Loukimo-Peltonen kertoo.

Kangasalan Pohjola-Nordenin ystäväkunnat ovat Vänersborg  (Ruotsi), Holmestrand (Norja), Herning (Tanska), Siglufjurdur (Islanti), Eide (Färsaaret), Arsuk (Grönlanti), Husby, Sydslesvig (Saksa) sekä Ahvenanmaa.

Raimo Niemisen: "Metsän poluilta".

Raimo Niemisen: ”Metsän poluilta”.

Sirkka Franttila: ”Auringon kimallus.

Sirkka Franttila: ”Auringon kimallus.

”Valmis maalaus on sivutuote”

Kangasalalaisen Teemu Rannan huhtikuiseen näyttelyyn tulee hieman toista kymmentä öljyväri- ja akryylimaalausta. Näyttelyn nimi on ”Ennen kliimaksia”.

Ranta kertoo tekevänsä päivittäin havaintoja ympäristön tapahtumista ja henkilöistä. Hän sommittelee asioita mielessään, valokuvaa tilanteita ja ammentaa kuvista tai niiden osista sisältöä maalauksiin. Monissa töissä hän pohtii omaa elämäänsä, mutta mukaan mahtuu myös yhteiskunnallista sanomaa.

– Maalausprosessi on todellista ongelmanratkaisua sommitteluineen, ideoimisineen ja värivalintoineen. Lopputulosta en koskaan tiedä etukäteen. Vaikeinta on päättää,  milloin työ on valmis, Ranta kertoo.

Tärkeintä taiteen tekemisessä ei ole valmis maalaus.

– Prosessi on minua varten ja valmis työ muille pähkinä purtavaksi. Näyttelyni nimikin viittaa tähän. ”Kliimaksi” on jonkin asian huipennus tai kohokohta. Matka kohti kliimaksia voi jo itsessään olla merkittävä.  Huipennus ei aina ole mieluisa tapahtuma.

Sirkka Franttila.

Sirkka Franttila.

Raimo Nieminen.

Raimo Nieminen.

Mustavalkoinen kertomus lähimetsästä

Syksyllä Terrassa viihdytään lapualaisen pariskunnan Sirkka Franttilan ja Raimo Niemisen luontovalokuvien parissa.

Kamerat kulkevat aina luontoliikuntaa harrastavan pariskunnan matkassa.

– Luonto ja sen rauha rauhoittaa ja virkistää arkielämää. Mikä onkaan ihanampaa kuin ottaa reppu eväineen ja kameroineen ja lähteä metsäretkelle ilman mitään kiirettä! Franttila iloitsee.

Franttilan näyttelykuvien nimi ”Pisaroiden lumo” viittaa sateen jälkeen makrokuvina otettuihin pisaroihin, jotka auringon valo saa hehkumaan.

–  Työni ”Auringon kimallus” sai alkunsa kuuraisena syys-aamuna, kun auringon valo osui heinänkorsiin lämmittäen sen verran, että syntyi vesipisaroita. Valokuvaus on haastavaa, kun tilanteet ja säät muuttuvat koko ajan.

Raimo Niemisen ”Metsän poluilta” teoskokonaisuus on mustavalkoinen kertomus lähimetsästä, jonne voi poiketa tutuille poluille ja nähdä vuoden ja vuorokauden tapahtumien ja valon vaihtelun.

Eräänä kevättalven päivänä Nieminen näki, kuinka vesisade sulatti lunta ja muotoili oksiston. Hän katseli kauan valoa kunnes huomasi, että se sopi parhaiten mustavalkoiseen kuvaan. Näin syntyi talven kauneutta hehkuva valokuva ”Talvitie”.

Terran ensivuoden näyttelykausi alkoi 4. tammikuuta Laura Sillänpään maalauksilla.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?