Vuoden valmentaja: Vapaa-aikalautakunta palkitsi tyttöjen koripallovalmentaja Tomi Ingmanin

Ladun aukaisija

Tomi Ingmanin suojattien SM-sarjataival alkaa lauantaina Tampereella.

Tomi Ingmanin suojattien SM-sarjataival alkaa lauantaina Tampereella.

Pälkäneen Lukko kyseli loppuvuodesta 2004, mitä kuntalaiset urheiluseuraltaan toivovat. Kysely paljasti, että tyttöjen urheiluharrastuksille, ennen kaikkea joukkuelajeille olisi kysyntää, jos vain löytyisi vetäjiä. Jaostot vastasivat huutoon ja eri lajeihin saatiin uusia tyttöryhmiä. Eniten tyttöjä on saatu koripallon pariin.

Pälkäneen vapaa-aikalautakunta palkitsi maanantaina koripallovalmentaja Tomi Ingmanin vuoden valmentajana. Hän on ollut nostamassa tyttöjen joukkuepelejä aivan uudelle tasolle, sillä Pälkäneen ensimmäinen tyttöjoukkue aloittaa lauantaina SM-sarjapelinsä.

Ingmanin valmentama C-tyttöjen yhteisjoukkue tarjoaa myös uuden mallin siihen, että Pälkäneellä voi harrastaa palloilulajeja huipputasolla vielä yläasteikäisenä. Koripallotyttöjen ei tarvinnut siirtyä kaupunkijoukkueisiin, kun Luja-Lukko yhdisti voimansa Raholan Pyrkivän kanssa.

– Monesti on sellaisia viikkoja, ettei taida 15 tai 20 tuntia riittää, jos laskee kaiken koripallon parissa vietetyn ajan. Mutta valmentajana taidan päästä sittenkin helpolla siihen verrattuna, että kuskaisin yhtä tyttöä Tampereelle pelaamaan, Tomi Ingman sanoo.

Mies tuntee molemmat mallit, sillä perheen poika Alex koripalloilee Pyrinnössä. Kaupungin valot tulevat vanhemmillekin tutuiksi, kun joukkue treenaa viidesti viikossa parin, kolmen tunnin ajan.

Kyyditsemistä helpottaa se, että Pälkäneeltä käy Tampereella neljä poikaa ja vuorot voidaan jakaa perheiden kesken. Ingmaneilla päävastuun kuskaamisesta kantaa vaimo, sillä miehen illat ja viikonloput menevät tyttö- ja miesjoukkueiden peleissä ja treeneissä.

 

Uusia huippuikäluokkia kasvamassa

Tomi Ingman vaihtoi englantiin, kun afganistanilaisvahvistus Eshaq Safi liittyi Luja-Lukon vahvuuteen.

Tomi Ingman vaihtoi englantiin, kun afganistanilaisvahvistus Eshaq Safi liittyi Luja-Lukon vahvuuteen.

Tomi Ingman viihtyi liikuntasalilla jo ennen kuin omat lapset innostuivat koripallosta. Hän toimi aikanaan miesten salibandyjoukkueen pelaajavalmentajana ja hetken aikaa myös salibandyjaoston puheenjohtajana. Lisäksi korin alla viihtyvä taistelija kuuluu täksi kaudeksi nelosdivariin nousseen koripallojoukkueen kantaviin voimiin.

Ingman pääsi poikansa mukana hyvään kouluun, kun Kimmo Ketola luotsasi Alex Ingmanin joukkueen SM-sarjaan saakka. Vuoden verran poikien treenejä seurattuaan Tomi Ingman lupautui mikrotyttöjoukkueen valmentajaksi.

Alkuun mukaan lähti oman tytön lisäksi vain muutama pelaaja.

– Jos 4–5 tytöstä sattui olemaan pari poissa, niin eihän siinä kovin kummoista peliä saatu aikaiseksi, Ingman nauraa.

Vähitellen pelaajien kaveritkin innostuivat koripallosta, ja tyttöjen kanssa voitiin lähteä sarjaan. Se oli tärkeä virstanpylväs pälkäneläisessä tyttökoripallossa ja -urheilussa.

Kimmo Ketola ja Tomi Ingman ovat osoittaneet, että Pälkäneellä pystytään kasvattamaan huippupelaajia ja viemään joukkueet SM-sarjoihin saakka. Jatkuvuus on taattu, sillä Ingmanin valmentamien C-tyttöjen jälkeen tälle tasolle ovat nousemassa Ketolan valmentamat minipojat.

– Pälkäneen junnukoripallossa on tällä hetkellä aivan erilainen meininki kuin missään joukkuelajissa koskaan ennen, Tomi Ingman sanoo.

 

Kisälli oppii mestarilta

Tomi Ingmanin suojattien SM-sarjataival alkaa lauantaina Tampereella.

– On arvokasta järjestää puuhaa kylän muksuille. Mutta itse olen sen verran kilpailuhenkinen, ettei pelkkä touhuilu tarjoa täyttä tyydytystä, vaan rima on korkeammalla, Pälkäneen koripallotytöt SM-sarjaan luotsannut Tomi Ingman sanoo.

Tomi Ingmanin tekemistä valmentajana leimaa vahva intohimo ja kilpailuvietti. Lisäksi kuusi vuotta tyttöjoukkueen vetäjänä osoittaa melkoista pitkäjänteisyyttä.

– Olen halunnut katsoa tämän jutun pallokerhoa pidemmälle. Ehkä se kumpuaa myös omista kokemuksista. Pärjäsin aikanaan yleisurheilukentillä 12-vuotiaaksi saakka kuulantyönnössä ja kiekonheitossa. Mutta muut menivät heittäen ohi, kun heille alettiin opettaa tekniikkaa. Eihän Pälkäneellä ollut silloin ketään kuka olisi opettanut, Ingman muistelee.

Nyt junnukoripallossa on harpattu sellaiselle tasolle, että muualla kadehditaan Pälkäneen valmennusosaamista. Ingman kiittää tästä Kimmo Ketolaa, jolla oli ratkaiseva vaikutus myös siihen, miksi ja miten hän itse valmentaa.

Ingman on seurannut Ketolan tekemistä tiiviisti ja imenyt tältä oppia valmentamiseen.

– Minusta tällainen mestari–kisälli -asetelma ainakin yhtä opettavaista kuin liiton kurssit.

Ingman ei innostu suin päin kaikista valmennuskurssien hienouksista.

– En yritäkään opettaa tytöille muuta kuin sellaista, minkä itsekin tajuan.

Kimmo Ketolan ansiosta Pälkäneelle on syntynyt ennätysnopeasti oma koripallo- ja valmennuskulttuuri. Tomi Ingman ei näe mitään esteitä koripallobuumin kasvamiselle, kun puitteetkin saadaan liikuntahallin ansiosta kuntoon.

Perustaitojen opettaminen pienille pelaajan aluille on onnistunut ahtaissa jumppasaleissakin. Mutta liikuntahallin ansiosta tosissaan treenaaville joukkueille järjestyy riittävästi vuoroja ja korkeampien sarjatason vaatimia olosuhteita.

 

Tytöt ovat fiksumpia valmennettavia

Tomi Ingman aloitteli valmentajauraansa parikymmentä vuotta sitten miesten salibandyjoukkueen pelaajavalmentajana. Silloin hänet saattoi laskea management by perkele -tyylin edustajaksi.

– Onneksi silloin oli kyse miesten kaveriporukasta, eikä junnujoukkueesta, Ingman nauraa.

Vaikka mies on vuosien varrella oppinut hoitamaan ja sanomaan monta asiaa paljon paremmin, koripallotytötkin saavat välillä reipasta palautetta. Tämä on mahdollista, koska takana on monta yhteistä vuotta ja valmentaja ja pelaajat tuntevat toisensa. Uusi valmentaja ei välttämättä voisi toimia 13–14-vuotiaiden teinien kanssa samalla tavalla.

– Tytöt ovat tosi tarkkoja ja valmentaja on koko ajan arvioinnin kohteena, Ingman tietää.

Usein ajatellaan, että tyttöjen valmentaminen on hienovaraisempaa puuhaa kuin poikien kanssa touhuaminen.

– Tytöt ovat fiksumpia ja kuuliaisempia valmennettavia. He kuuntelevat ja tekevät kuten opetetaan, Tomi Ingman sanoo.

Kääntöpuolena on liiallinenkin kiltteys. Tomi Ingman nauraa, että vanhemmat varmaan pelkäävät, että äijämäisyyttä pelaajilleen opettava valmentaja kitkee tytöistä parissa vuodessa kaiken naisellisuuden.

C-tyttöjen perustaidot alkavat olla jo sillä tasolla, että he voivat soveltaa opittua. Tyttöjen valmentaja joutuu välillä potkimaan pelaajiaan eteenpäin, jotta nämä uskaltaisivat yrittää omiaan. Poikien kohdalla tilanne on aivan päinvastainen: jokainen sooloilee heti jos antaa vähänkin löysää.

 

Suuria tunteita ja isän ylpeyttä

Valmentamisesta on tullut antoisa ja tärkeä harrastus Tomi Ingmanille.

– Minua kiinnostaa, kun pääsee kehittämään, rakentamaan ja kokeilemaan. Olen hurahtanut entistä vahvemmin koripalloon, mutta oppinut sen rinnalla seuraamaan myös muuta urheilua aivan uudesta kuvakulmasta, hän sanoo.

Lapsiperheen yrittäjäisä ei laske koripallolle uhrattuja tunteja. Tilanne voisi olla toisenlainen, jos oma tyttö ei olisi mukana.

– Onhan se mukava, kun koripallon ansiosta näkee tuonikäistä lasta muutenkin kuin ruokapöydässä.

Yhteiset pelireissut tarjoavat suuria tunteita niin isälle kuin tyttärellekin. Lisäksi koripallon parissa pääsee kokemaan isän ylpeyttä, kun tyttö oppii pärjäämään kentillä ja käyttäytymään maailmalla.

 

SM-sarja alkaa lauantaina

Tomi Ingmanin suojatit aloittavat SM-sarjaurakkansa lauantaina 9.1. Hervannan vapaa-aikakeskuksessa. Luja-Lukon ja Raholan yhteisjoukkue kohtaa kello 10 jyväskyläläisen Säynätsalon Riennon ja kello 16 helsinkiläisen Torpan Pojat.

Helmikuussa on edessä Lapin reissu, sillä samassa lohkossa pelaa myös Rovaniemen NMKY. Lohkon muut joukkueet ovat Espoon EBT ja Honka, Kotkan Peli-Karhut, Lappeenranna Catz ja Turun Riento.

RaLuLu aloittaa SM-sarjapelinsä terveenä.

– Tytöt niin kuuliaisia, että hoitavat sairastelutkin joulutauolla, Tomi Ingman kiittelee.

C-tyttöjen SM-sarjan lisäksi Pälkäneen 13–15-vuotiaat koripallotytöt pelaavat B-tyttöjen sarjaa. Sen ansiosta kaikille pelaajille riittää yllin kyllin vastuuta ja kehittäviä pelejä.

Pälkäneen koripallotytöt SM-sarjaan vienyt Tomi Ingman palkittiin vuoden valmentajana maanantaina. Palkitut urheilijat ja kunnon kuntalainen esitellään ensi viikon lehdessä.

Pälkäneen koripallotytöt SM-sarjaan vienyt Tomi Ingman palkittiin vuoden valmentajana maanantaina. Palkitut urheilijat ja kunnon kuntalainen esitellään ensi viikon lehdessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?