Voiko myöhästymismaksut maksaa muualle kuin omaan kirjastoon?

Joulun ja uudenvuoden ajan pyhäpäivät pitävät kirjastojen ovet kiinni tavallista useammin. Samalla vuodenvaihteen kiireissä kirjaston aineiston palauttaminen tai uusiminen saattaa päästä unohtumaan – ja kerryttää myöhästymismaksuja.

Pitääkö myöhästymisistä kertyvät sakkomaksut käydä maksamassa samaan kirjastoon, mistä maksut ovat kertyneet, Pälkäneen kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä?

– Myöhästymismaksuja voi maksaa muuallekin kuin siihen kirjastoon, mistä on lainannut. Toisenkin Piki-kunnan kirjastoon voi maksaa, eli pälkäneläinen voi maksaa Kangasalla tai päinvastoin.

 

Onko sakoissa jokin eurokatto, jonka ylittymisen jälkeen ei enää saa lainata?

– Asiakkaalle kertyneiden maksujen raja, jonka ylittäminen estää lainauksen, on 20 euroa. Siitä voi sitten maksaa vain osankin kerralla, eikä kaikkia maksuja tarvitse maksaa heti.

 

Millä periaatteella myöhästymismaksuja kertyy?

– Piki-kirjastoissa on pitkälti yhteinen maksupolitiikka, mutta myöhästymismaksuissa kuitenkin on kuntakohtaisia käytäntöjä. Myöhästymismaksut Pälkäneellä ovat 15 senttiä vuorokaudelta lainaa kohden. Myöhästymismaksuissa on enimmäismäärä, joka on 5 euroa lainaa kohti. Lasten ja nuorten osastojen aineistosta ei mene myöhästymismaksuja. Niistä lähtee kuitenkin euron maksava huomautus, jos ne ovat viikon myöhässä. Jos kolmen huomautuksen joudutaan laskuttamaan, tulee laskutusmaksuksi viisi euroa plus palauttamatta jääneen aineiston hinta. Silti ei näitä pidä pelästyä ja sen takia jättää hyödyntämättä kaikkea sitä aineistoa, mitä kirjastosta saa lainaksi.

 

Paljonko ihmisille mahtaa kertyä myöhästymismaksuja yhden vuoden aikana?

– Kirjaston kassatuotoissa myöhästymismaksut ovat suurin erä. Yhteensä myöhästymismaksuista on kertynyt Pälkäneen kunnankirjastolle vuonna 2014 yhteensä noin 5500 euroa ja vuonna 2015 näytti kertyvän jonkin verran sitä enemmän. Joillekin kertyy aika paljon maksuja, toisille taas ei juurikaan. Lainojahan voi uusia, jos varauksia ei ole. Jos on tarkka, ei maksuja siis tule.

Lisäksi vuodenvaihteessa poistuu Pälkäneen kirjastossa yhden euron varausmaksu, eli oman kunnankirjaston aineistoon tehtävät varaukset ovat siis jatkossa maksuttomia. Seutuvaraukset Piki-alueen kirjastoihin maksavat edelleen kaksi euroa ja kaukolainamaksu seudun ulkopuolisiin kirjastoihin kolme euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?