C-tytöt: Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkue nousi sarjakärkeen yhdessä suurseurojen kanssa

Historialliset voitot avausturnauksesta

Hanna Hirvonen siivitti RaLuLu:n ensimmäiseen SM-sarjavoittoon Säynätsalon Rientoa vastaan.

Hanna Hirvonen siivitti RaLuLu:n ensimmäiseen SM-sarjavoittoon Säynätsalon Rientoa vastaan.

Pälkäneen 13–14-vuotiaat koripallotytöt tekivät lauantaina paikallista urheiluhistoriaa. RaLuLu:n C-tytöt selvisivät ensimmäisenä pälkäneläisenä tyttöjoukkueena SM-sarjaan. Hervannassa pelatusta avausturnauksesta irtosivat myös Pälkäneen ensimmäiset junnujen palloilusarjojen SM-sarjavoitot.

Pälkäneen Luja-Lukon ja Raholan Pyrkivän yhteisjoukkue sijoittui läntisen alueen SM-karsinnassa kakkoseksi. SM-sarjan avausottelussa vastaan asettui keskisen ja pohjoisen alueen kakkonen Säynätsalon Riento. Jyväskyläläiset pystyivät haastamaan RaLuLu:n ainoastaan kolmannen jakson sumppupuolustuksella, mutta muuten RaLuLu oli selkeästi edellä.

78–38 voitto helpotti suurinta jännitystä ja yhteisjoukkue lähti vapautuneemmin iltapäivän ToPo-otteluun. Vastustajan taktinen osaaminen teki siitä kuitenkin varsin vaikean. Helsinkiläiset olivat analysoineet tarkasti RaLuLu:n pelitavan. Pelin avaaminen tehtiin vaikeaksi ja isot avainpelaajat pidettiin irti pallosta.

RaLuLu oli viime minuuteille saakka muutaman pisteen perässä. Hyvän puolustuksen ansiosta ToPo ei päässyt tehtailemaan pisteitä. Hyökkäyskorilla voittoon tarvittavat pisteet puskettiin enemmän yksilötaidolla ja taistelutahdolla kuin kauniin yhteispelin tuloksena.

Lopulta trilleri kääntyi RaLuLu:n eduksi lukemin 49–47. Voittojen ansiosta C-tyttöjen SM-sarjataulukko on avausviikonlopun jälkeen harvinaista luettavaa. Tasapisteissä Helsingin, Espoon ja Tampereen mahtiseurojen kanssa on tuntematon tulokas, Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkue.

 

Taitoa löytyy vaihtopenkiltäkin

Peliä rakennellut Ida Östrin ajoi ahnaasti korille, jos tilaa löytyi.

Peliä rakennellut Ida Östrin ajoi ahnaasti korille, jos tilaa löytyi.

RaLuLu on toinen pälkäneläisjoukkue junnukoriksen SM-sarjassa. Kimmo Ketola vei C-pojat kaksi vuotta sitten mukaan huippupeleihin. Pienellä ryhmällä operoineen joukkueen eväät loppuivat karsintapeleihin, ja SM-sarjan avausvoitto jäi ottamatta.

Pälkäneen ja Raholan yhteinen C-tyttöjoukkue pystyy haastamaan isojen kaupunkien mahtiseurat sekä pelaajien määrässä että taidoissa. Joukkueen peli ei kaadu siihen, jos pari tyttöä on sivussa. Jos jollakin on huono päivä, penkiltä löytyy tilalle samantasoinen pelaaja.

Myös Säyntäsalon Riento vahvisti rivejään SM-sarjaa varten. Joukkue tahkosi karsinnat kahdeksalla pelaajalla, mutta SM-sarjapeleihin tuli mukaan viisi Jyväskylän suunnan kärkipelaajaa.

Jyväskylän pallovarma joukkue pystyi pitämään palloa ja pyörittämään peliä, mutta RaLuLu:n rutinoitunut puolustus peitti helpot heittopaikat. Myöskään kotijoukkueen hyökkäyspeli ei virrannut kovin vapautuneesti. Korille ajettiin arastellen ja vastuuta siirreltiin tytöltä toiselle.

Joukkueiden taito- ja kokoero korostui yksi vastaan yksi -tilanteissa. Jyväskylä aisti tämän ja hyydytti RaLuLu:n pelin kolmannella jaksolla tiiviillä paikkapuolustuksella. Muilla jaksoilla kotijoukkueen heitto kulki sekä läheltä että kaukaa, ja RaLuLu tehtaili 22–24 pistettä jaksoa kohti.

 

Kotiottelut vieraalla areenalla

Tomi Ingmanin valmentamat C-tytöt tekivät kesän kovasti hommia. Nyt hikipisarat palkitaan SM-sarjamenestyksellä.

Tomi Ingmanin valmentamat C-tytöt tekivät kesän kovasti hommia. Nyt hikipisarat palkitaan SM-sarjamenestyksellä.

Pälkäneen ja Raholan yhteisjoukkue pelaa kotiottelunsa Tampereella. Hervannan vapaa-aikakeskus ei ole varsinainen kotiareena varsinkaan pälkäneläispelaajille.

Vaikka kaupungin valoihin totuteltiin perjantai-illan harjoituksissa, mittasuhteet yllättivät Pälkäneen minisaliin tottuneet pelaajat sarja-avauksessa. Pälkäneläiset meinasivat ajaa päätyrajalta ulos, kun seinät olivat totuttua kauempana.

SM-sarjan jännitys näkyi avausottelussa. RaLuLu ei saanut irrotettua käsijarrua missään vaiheessa kokonaan, vaikka avausvoitto irtosi reilulla erolla.

Valmentaja Tomi Ingman rikkoi vaihtoruletillaan tietoisesti Pälkäneen ja Raholan kentällisiä, jotta pelaajat oppisivat entistä paremmin löytämään muutkin kuin tutut tutkaparinsa. Uudet kentälliset eivät tuoneet kentälle rohkeutta ja puhetta, vaan pelaajat toteuttivat kiltisti sitä mitä vaihtopenkin päästä tilattiin.

Joukkueen kaikki pelaajat pääsivät nostamaan SM-sarjan avauspisteensä heti ensimmäisessä ottelussa. Tämä todistaa pelaajien tasosta ja varmuudesta. Ottelun tempo, taso tai pistetahti ei ole kiinni muutamasta avainpelaajasta, vaan kaikki pystyvät pyörittämään peliä ja tekemään pisteitä.

 

ToPo horjutti hurjalla prässillä

Roosa Taipaleen lähtönopeus on omaa luokkaansa. Pälkäneläinen karkaa parilla askeleella vartijoiltaan.

Roosa Taipaleen lähtönopeus on omaa luokkaansa. Pälkäneläinen karkaa parilla askeleella vartijoiltaan.

Avausottelusta saatua pelituntumaa ja itseluottamusta tarvittiin iltapäiväottelussa Torpan Poikia vastaan. Helsinkiläisten tiivis puolustaminen ja taktinen osaaminen tuskastuttivat kotijoukkueen. Pelin avaaminen takelteli, isot pelaajat eivät saaneet palloja ja heitotkin pomppivat raudoista ulos.

ToPo pystyi yllättämään ja hermostuttamaan vastustajansa kesken pelin puolustusmuodon vaihdoksilla ja harjoitelluilla sivurajapeleillä. RaLuLu oli käytännössä koko ottelun ajan takaa-ajaja, vaikka sen pelaajat olivatkin isompia ja taitavampia.

RaLuLu:n hyvän puolustuksen ansiosta helsinkiläiset pystyttiin pitämään joka jaksolla alle 14 pisteessä. Voittoon tarvittavat pisteet punnerrettiin henkilökohtaisella taidolla ja tahdolla. Viime minuutit tarjosivat melkoisen trillerin, sillä vielä pari minuuttia ennen päätössummeria ToPo johti viidellä pisteellä.

Voiton kannalta ratkaisevaa oli heittovireen löytyminen. Päätösjaksolla vimmatusti puolustanut ToPo rikkoi paljon ja RaLuLu:n pelaajat pääsivät vapariviivalle. Jakson 16 pisteestä puolet upposi vapaaheitoista.

 

Pälkäneläiset isossa roolissa

Emilia Ingman ja Hanna Hirvonen osaavat auttaa toisiaan kentällä.

Emilia Ingman ja Hanna Hirvonen osaavat auttaa toisiaan kentällä.

ToPo-ottelussa isossa roolissa oli 18 pistettä pussittanut Emilia Ingman. Hän muodostaa yhdessä Hanna Hirvosen kanssa toisiaan täydentävän kaksikon. Pelaajat osaavat antaa vastuuta toisilleen, jos kaveri on vielä vapaammassa paikassa tai paremmassa heittovireessä.

Hirvonen oli RaLuLu:n ykköstykki avausottelussa. Rohkeasti korille ajava juniori osoitti lujaa luonnetta ja herätteli muitakin pussittamalla Säynätsaloa vastaan 18 pistettä. Topo-ottelussa upposi neljä pistettä.

Roosa Taipaleen lähtönopeus tekee hänen pelistään helpon näköistä. Vastustajasta parilla askeleella irtoava Taipale kirjautti SM-sarjan avauksessa 14 pistettä. ToPoa vastaan upposi kymmenen pistettä.

Ida Östring heitti avauspelisä viisi ja iltapäivän ToPo-ottelussa kaksi pistettä. Taitava pelintekijä joutui pienen kokonsa vuoksi eritysprässin kohteeksi, kun vastustaja yritti löytää RaLuLu:n heikkoa lenkkiä, johon iskeä. Östring pyöritti kuitenkin peliä fiksusti ja nousi välillä myös rokottamaan vastustajia.

Myös Helmi Raivio osoitti olevansa luottopelaaja, jonka voi heittää kentälle tiukassakin tilanteessa. Raivio hoiti tonttinsa takuuvarmasti ja heitti Säynätsaloa vastaan kuusi pistettä. Raholan pelaajista tehokkain oli 14 ja 8 pistettä heittänyt Kira Kyyrönen.

 

Seuraavaksi edessä Rovaniemen reissu

Tomi Ingman on iloinen voitoista ja ylpeä pelaajista, jotka käänsivät tiukan pelin voitoksi. ToPo:n taktisesti kypsä prässi antoi kuitenkin taas paljon opeteltavaa.

– Olemme päässeet peleissä liian helpolla. Pääkaupunkiseudulla tytöt ovat pelanneet vuosikausia SM-sarjan tasoisia otteluita. Näitä pelejä ei voi enää ratkoa yksilötaidolla, vaan meidän on harjoiteltava tiiviisti muun muassa itsensä vapaksi pelaamista, että saamme kaikki pelaajat mukaan ja kaiken kapasiteettimme käyttöömme.

Toisaalta avauskierroksen tulokset osoittavat, etteivät läntisen Suomen huippujoukkueet ole kaukana pääkaupunkiseudun tasosta, sillä BC Nokia yllätti Vantaan Pussihukat.

RaLuLu:n SM-pelit jatkuvat helmikuun alussa Lapissa. Siellä kohdataan Rovaniemi ja sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuva EBT Espoosta. Ennen toista SM-sarjaturnausta pälkäneläispelaajat tahkoavat alueellisia pelejä B- ja C-tyttöjoukkueissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?