Palkitut urheilijat: Pälkäne jakoi kannustusstipendejä

Monipuolisuus kantaa hedelmää

Pälkäneen palkitut urheilijat Topi Rönni (vasemmalla), Mari Kiuru, Rauli Aho, Aaro Aho, Juuso Soukkio, Joonas Huuho ja Heikki Kettunen yhteiskuvassa. Kunnon kuntalaisena palkittu Helena Heikkilä kuvassa neljäs vasemmalta.

Pälkäneen palkitut urheilijat Topi Rönni (vasemmalla), Mari Kiuru, Rauli Aho, Aaro Aho, Juuso Soukkio, Joonas Huuho ja Heikki Kettunen yhteiskuvassa. Kunnon kuntalaisena palkittu Helena Heikkilä kuvassa neljäs vasemmalta.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä palkitsi Joonas Huuhon stipendillä.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä palkitsi Joonas Huuhon stipendillä.

Nuoruusvuosien monipuolinen harrastaminen on tunnetusti tehokkain tie huipulle. Pälkäneellä on helppo treenata ja kilpailla samaan aikaan monessa eri lajissa. Monipuolisuus näkyi, kun Pälkäne jakoi nuorille urheilijoille kannustusstipendejä. Esimerkiksi Topi Rönni palkittiin yksilölajin menestyksestä, vaikka päälaji onkin joukkuelajien puolella.

Laitikkalalainen pokkasi stipendin yleisurheilijana, mutta talvella aika menee pääosin kiekkokaukaloissa. Tapparassa kiekkoileva Rönni pelaa myös koripalloa Luja-Lukon minipojissa ja C-pojissa.

Rönni on noteerattu yleisurheilukentillä moniottelulupaukseksi. Uuden valmennusryhmän ansiosta yleisurheilutreenitkin ovat olleet tänä talvena kuvioissa mukana.

Viime kesänä Rönni teki korkeudessa ja moniottelussa 11-vuotiaiden kärkituloksen Suomessa. Nappulasarjoissa ei vielä kilpailla Suomen mestaruuksista. Tasonmittarina toimivassa Finlandia Junior Gamesissa Rönni nappasi korkeuden kultaa ja kuulan kakkostilan.

 

Palkittavissa uusien lajien menestyjiä

Heikki Kettunen ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä.

Heikki Kettunen ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä.

Vapaa-aikasihteeri Petri Ketola on iloinen siitä, että Pälkäneen perinteisten menestyslajien suunnistuksen ja yleisurheilun rinnalle nousi taas uusia lajeja, kuten pyöräily, triathlon ja slopestyle.

Kunnan stipendit pokanneet pyöräilijä Heikki Kettunen ja triathlonisti Joonas Huuho ovat koulukavereita Sammon urheilulukiossa. Koulu kasvattaa kaksikkoa urheilijan elämään, sillä ohjelmaan on tullut aamuharjoitus.

Heikki Kettunen polki viime talvena 16-vuotiaiden Suomen mestariksi wattbikessa. Se on pyöräilyn talvilaji, jossa kisataan sisällä.

– Kyllä talvella pystyy ulkonakin polkemaan. Ainakin minulla on ohjelmassa sekä maastopyöräilyä että -hiihtoa, Kettunen kertoo.

Hän siirtyi viime kesänä maastopyöräilyn maratonmatkoilta vauhdikkaampaan enduroon. Nopeasti suosiotaan kasvattava hittilaji on yhdistelmä maastopyöräilyä ja alamäkiajoa.

Kettunen oli MTB enduron SM-sarjassa kuudes. Paras osakilpailusijoitus oli kakkostila.

– Kautta haittasi vähän alkukaudesta murtunut käsi, Kettunen kertoo.

 

Täydelle triathlonille ei ole kiirettä

Slopestylen junnujen SM-pronssia ottanut Juuso Soukkio sai stipendin vapaa-aikasihteeri Petri Ketolalta ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilältä.

Slopestylen junnujen SM-pronssia ottanut Juuso Soukkio sai stipendin vapaa-aikasihteeri Petri Ketolalta ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilältä.

Maastotriathlonin Suomen mestaruuden viime kesänä ottanut Joonas Huuho lähtee ensi kesään entistä valmiimpana. Vasta vuosi sitten tavoitteellisen harjoittelun aloittanut lupaus käy kolmesti viikossa Nokialla ohjatuissa harjoituksissa. Lisäksi ohjelmaan kuuluvat omatoimiset treenit ja urheilulukion aamuharjoitukset.

– Uinnin, pyöräilyn ja juoksun lisäksi käyn muun muassa punttisalilla. Testien mukaan kehitystä on tapahtunut, Huuho kertoo.

Viime kesänä neljään sprinttikisaan osallistunut Huuho ei kiirehdi täyden matkan kisoihin. Myös valmentajat ovat vielä toppuutelleet 17-vuotiasta nuorukaista.

Huuhon 11-vuotias pikkuveli Tuomas olisi todennäköisesti istunut myös palkittavien joukossa, jos slopestyle-lupaus ei olisi murtanut kasvoluitaan kevättalvella. Kohtalokas ja loppukauden pilannut kaatuminen johtui siteen pettämisestä.

Palkintotilaisuuteen saatiin kuitenkin Sappeen nuoria suksitaitureita, sillä vuotta vanhempi Juuso Soukkio otti slopestylessä ikäluokkansa SM-pronssia. Menestystä voi olla luvassa myös kuluvana talvena, sillä Soukkio mahtuu Huuhon tapaan nuorimpaan ikäluokkaan.

– Kesällä käytiin vesihyppimässä ja lisäksi pihassa on kesämäki, jossa pääsee treenaamaan. Mutta ihan hienoa, kun Sappeenkin snow park saadaan pakkasten ansiosta vihdoin kuntoon, Soukkio sanoo.

Hän ehti aloittaa jo kisakautensa itsenäisyyspäivänä Rukalla.

 

Aaro Ahon suunnistuskausi oli lähes täysosuma, sillä kaappiin kertyi kolme Suomen mestaruutta. Stipendejä jakamassa vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä.

Aaro Ahon suunnistuskausi oli lähes täysosuma, sillä kaappiin kertyi kolme Suomen mestaruutta. Stipendejä jakamassa vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä.

Ahon veljekset suunnistavat huipulla

17 vuotta täyttävä Aaro Aho teki viime vuonna lähes täydellisen sarjan suunnistuksessa. Valkeakosken Hakaa rasteilla edustava pälkäneläinen voitti ikäluokkansa Suomen mestaruuden keskimatkalla, pitkällä matkalla ja erikoispitkällä matkalla.

Mitaliputken täydennykseksi hän sijoittui sprintissä viidenneksi ja yösuunnistuksessa kuudenneksi. Menestys poiki myös edustustehtäviä: Aho pääsi hakemaan arvokisakokemusta sekä suunnistuksen että hiihtosuunnistuksen EM-kisoista.

– Arvokisat menivät kehnosti. Niihin osui huonoa tuuria, välineongelmia ja jalkavaivoja.

Ahon mielestä kolmen Suomen mestaruuden taustalla ei ole erityinen tasonnosto, vaan se että 16-vuotiaana hän pääsi ensimmäistä kertaa kilpailemaan mitaleista omanikäistensä kanssa. Tulevalle kesälle Aho ei lupaa samanlaista mitalisumaa, sillä hän siirtyy 18-vuotiaiden sarjaan. Vuotta vanhemmasta ikäluokasta löytyy monta kovaa menijää.

Mutta ainakin hiihtosuunnistuskausi on alkanut uudessa sarjassa entiseen tapaan. Vaikka etelän hiihtokelit ovat olleet alkutalvesta kehnot, pälkäneläinen antoi kauden avauskisoissa Kuusamossa ja Ylläksellä vahvoja EM-kisanäyttöjä. Hän oli molemmissa kisoissa kakkonen.

Euroopan mestaruuksista kisataan hiihtoloman aikaan Itävallassa. Kisa tuo Ahon kalenteriin tuplabuukkauksen.

– Samaan aikaan olisi maajoukkueleiri Turkissa. Leirejä on kauden aikana kuusi. Niissä treenataan tosissaan fysiikkaa ja suunnistetaan erilaisissa maastoissa. Se auttaa hallitsemaan oudommat tilanteet kisoissakin, Aho sanoo.

Arvokisoissa suunnistetaan harvoin hämäläisessä ryteikössä, johon täkäläiset suunnistajat ovat tottuneet. Siksi tulevaisuuden arvokisakävijöitä pyritään totuttamaan nuoresta alkaen uudenlaisiin olosuhteisiin ja myös korkeaan ilmanalaan, jossa kisat maailmalla monesti juostaan.

Mikäli kausi menee odotetulla tavalla, Aaro Aho jahtaa kesällä Puolassa 18-vuotiaiden EM-mitaleita. Lisäksi hän aikoo koluta katsastuskisat, joissa jaetaan 20-vuotiaiden MM-kisapaikat. Kisamatka Sveitsiin olisi vielä opintomatka, sillä Aho on vasta 17-vuotias.

Talvella Aho kilpailee suksilla myös ilman karttaa. Valmistautuminen hiihtokauteen ei ole onnistunut ihanneoloissa.

– Valkeakosken latua on tullut pyörittyä ihan riittävästi, Aho nauraa.

Viisi vuotta nuorempi Rauli Aho seuraa isoveljensä viitoittamaa tietä, sillä hän suunnisti viime kesänä Koululiikuntaliiton mestaruuskisoista hopeaa. KLL:n kisat ovat nuoremmissa ikäluokissa käytännössä SM-kisat, sillä mukana ovat ikäluokan kaikki parhaat suunnistajat.

Rauli Ahosta on kasvamassa jopa veljeään kovempi juoksija. Fysiikka kehittyy eri lajien parissa, sillä suunnistuksen lisäksi hän harrastaa hiihtoa, yleisurheilua, koripalloa ja salibandya.

 

Mari Kiuru palasi menestyksekkäästi kisa-altaisiin. Jukka Kittilä palkitsi uimarin ja hengenpelastajan SM-mitaleista.

Mari Kiuru palasi menestyksekkäästi kisa-altaisiin. Jukka Kittilä palkitsi uimarin ja hengenpelastajan SM-mitaleista.

Hengenpelastaja palasi altaaseen

Aitoolainen Mari Kiuru ei ole tyytynyt pelkästään vauvauintiin lasten kanssa, vaan uimari palasi kisa-altaisiin muutaman vuoden muksuloman jälkeen. Viime kesänä hän otti yli 30-vuotiaiden sarjassa kolme Suomen mestaruutta ja yhden hopean.

Kiurun leipälaji on kuitenkin hengenpelastus, jossa hän edustaa kansainvälistä kärkeä. SM-kisoista viisi mitalia kerännyt aitoolainen oli ainoa nainen Suomen EM-kisajoukkueessa. Menestyksekäs kausi palautti aitoolaisen Pälkäneen palkittavien urheilijoiden listoille.

– Edellisen kerran taisin olla täällä vuonna 2010, kahden pienen lapsen äiti muistelee.

Forssassa pelastuslaitoksella työskentelevä Kiuru yhdistää hengenpelastuksessa ammattinsa ja nuoruuden uintitaustan.

– Kisoissa simuloidaan hätätilanne, jossa pitää pelastaa ja antaa ensiapua. Minä voin keskittyä enemmän uintitreeniin, sillä pelastusta ja ensiapua tulee harjoiteltua työn puolesta.

 

 

Pälkäne panostaa harrastusmahdollisuuksiin

– Urheilijat ovat tärkeitä roolimalleja paitsi nuorille, myös meille vanhemmille. Meidänkin pitäisi liikkua enemmän, menestyneitä pälkäneläisurheilijoita palkinnut vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jukka Kittilä (kesk) muistutti.

Hän katseli hyvillään aktiivisia nuoria, jotka ovat eläviä esimerkkejä siitä, ettei elämä ole pelkkää televisiota ja tietokonepelejä.

– Urheilu edellyttää päämäärätietoista treenaamista, hikeä, itsekuria ja itsensä voittamista. Mutta se totuttaa myös siihen, ettei aina voi voittaa.

Vapaa-aikalautakunnan vetäjänä on juuri nyt mukava toimia, sillä kunta rakentaa rohkeasti liikuntapaikkoja.

– Pälkäneellä on alkamassa uusi aika. Satsaamme entistäkin enemmän ihmisten viihtyvyyteen ja harrastusmahdollisuuksiin. Vuoden 201 alussa tossujen pitäisi jo nitistä uudessa liikuntahallissa, johon tulee kaksi isoa salia sekä punttisali. Kostian koululle saadaan jo ensi kesäksi uusi lähiliikuntapaikka, aidattu tekonurmipintainen monitoimikenttä.

 

 

 

 

 

Palkitut urheilijat 2015

 

Aaro Aho, nuorten SM-kultaa suunnistuksen keskimatkalta, pitkältä ja erikoispitkältä matkalta

Rauli Aho, Koululiikuntaliiton mestaruuskisojen hopeaa suunnistuksesta

Joonas Huuho, maastotriathlon nuorten SM-kulta

Heikki Kettunen, wattbiken nuorten SM-kultaa ja MTB enduro-sarjan 6. tila

Mari Kiuru, 4 uinnin SM-kultaa ja 1 SM-hopea 30–34-vuotiaissa ja 5 SM-mitalia hengenpelastuksesta

Juuso Soukkio, slopestylen nuorten SM-pronssi

Topi Rönni, FJG-kisojen kultaa 11-vuotiaiden korkeudesta ja hopeaa kuulasta, ikäluokan kauden kärkitulos korkeudessa ja moniottelussa

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?