Laulujoutsenen: Eläinsuojeluvalvoja pelasti pakkaseen pulaan jääneen joutsenen

Siipirikko pääsi lämpimään

Irakilainen turvapaikanhakija Bahaa Sabri Alsaaid pääsi hyytävässä pakkaskelissä mukaan joutsenen pelastukseen.

Irakilainen turvapaikanhakija Bahaa Sabri Alsaaid pääsi hyytävässä pakkaskelissä mukaan joutsenen pelastukseen.

Siipirikkoinen laulujoutsen päätyi Hattulan eläinsairaalaan.

Siipirikkoinen laulujoutsen päätyi Hattulan eläinsairaalaan.

Kangasalan vapaa-ajan asukas Timo Rantanen huomasi loppiaista edeltävänä tiistai-iltana lentokyvyttömän joutsenen Heponiemessä lähellä Kaivantoa. Parinkymmenen asteen pakkaskeli oli kiristymässä, joten Rantanen ilmoitti apua tarvitsevasta linnusta hälytyskeskukseen.

Laulujoutsen oli viihtynyt lajitovereidensa kanssa Kaivannon vesillä pitkälle syksyyn. Pakkasten ja jäiden tultua muut joutsenet lähtivät, mutta siipirikko jäi yksin odottamaan kohtaloaan. Valppaan mökkiläisen ansiosta sille järjestyi ajoissa apua.

Paikalle hälytetty Suomen eläinsuojeluyhdistys ry:n vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Hanna Heino sai avukseen Bahaa Sabri Alsaaidin. Pälkäneläisopettajan luona Epaalassa asustava Alsaaid on kotimaassaan Irakissa poliisina toimiessaan tottunut käsittelemään eläimiä ja erityisesti lintuja. Turvapaikanhakijalle on kertynyt syksyn mittaan muistakin eläintehtävistä kokemusta, kun Heinon luokse on tuotu luonnonvaraisia eläimiä.

Myöhään tiistai-iltana alkanutta joutsenen pelastusta helpotti Längelmäveden vahva jääkansi. Pelastettava sen sijaan ei: se eteni räpylöillään ketterästi jään pinnalla, vaikka olikin käytännössä lentokyvytön.

Sitkeän jäljestämisen seurauksena laulujoutsen saatiin yhteistoimin kiinni. Lintu oli ulkoisesti hyvinvoiva, mutta se pystyi lentämään vain lyhyitä pyrähdyksiä. Siipirikko toimitettiin jatkohoitoon Hattulan eläinsairaalaan. Uupunut ja nälkäinen lintu jäi yöksi lepäämään ja odottamaan hoitoa ja jatkotoimenpiteitä.

Jäällä tepastelevat tai pieneen avantoon jääneet joutsenet ovat talvisin yleinen ilmoituksen syy pelastuslaitoksille. Joutsenen jalkojen hyvin kehittyneen verenkierron ansiosta ne eivät kuitenkaan jäädy kovallakaan pakkasella kiinni lumen tai jään pintaan.

Jäätymisen uhatessa lintu voi päästää ääreisosiinsa enemmän lämmintä verta. Lisäksi lintu voi joko nostaa yhden koiven kerrallaan lämpenemään höyhennyksen sekaan tai painautua kokonaan jalkojensa päälle, niin että jalat jäävät höyhennyksen suojaan.

Loukkaantunut tai lentokyvytön lintu ei kuitenkaan selviä ilman ihmisen apua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?