Yllätysero: Pälkäneen hallintojohtaja Jarno Moisala siirtyy Ilmajoelle

Pikkukuntien hallinnossa olisi paljon petrattavaa

Pälkäneen hallintojohtaja Jarno Moisala siirtyy Ilmajoelle hallinto- ja talousjohtajaksi.

Pälkäneen hallintojohtaja Jarno Moisala siirtyy Ilmajoelle hallinto- ja talousjohtajaksi.

Elokuussa Pälkäneen hallintojohtajana aloittanut Jarno Moisala irtisanoutui virastaan koeajan viime päivinä. Moisalan läksiäiskahvit juotiin torstaina.

Tampereella asustava hallintotieteiden kandidaatti pohti ratkaisua parin kuukauden ajan.

– Tämä oli kova päätös, sillä Pälkäneen virka oli ensimmäinen vakituinen paikkani ja tulin unelmajobiin. Pälkäneellä on osaavaa väkeä ja minulla oli loistoalaiset. Lisäksi työmatka oli sopiva, ja nyt on mökkikin Luopioisissa.

Moisalan mielestä kunnassa on hyvä draivi päällä. Kehittämiseen on satsattu määrärahoja, perustettu vakansseja ja saatu huipputyyppejä. Osa isoista investoinneista on tosin takavuosikymmeniltä kertyneitä rästejä.

Jarno Moisala olisi halunnut laittaa myös kunnan hallinnon ripeällä tahdilla ajan tasalle. Osa kunnantalon väestä säikähti uudistamisintoa.

Kunnanjohtaja Janita Koivisto tietää, että hallinnossa olisi kehittämistä, mutta kaikkea ei voi tehdä kerralla.

– Nyt keskitytään sellaiseen kehittämiseen, mikä näkyy ulospäin, jotta kuntaan saataisiin uusia asukkaita. Ison hallintoremontin aika ei ole nyt, vaan sisäistä kehittämistä tehdään se mitä ehditään.

 

Hallinnoissa osaamis- ja resurssipulaa

Jarno Moisalan kovaa ratkaisua helpotti se, että hänet valittiin Ilmajoelle hallinto- ja talousjohtajaksi. Määräaikainen tehtävä jatkuu loppuvuoden ajan.

Työmatka Ilmajoelle on paljon pidempi kuin Pälkäneelle, mutta isommassa 13 000 asukkaan kaupungissa hallinnon kehittäminen on helpompaa.

Moisalan mukaan monilla pikkukunnilla olisi hallintonsa kanssa tekemistä. Kyse on osin asenteesta. Hallintoa ei kehitetä, jos luottamushenkilöt pitävät sitä välttämättömänä pahana.

Pälkäneellä Moisala koki saaneensa luottamushenkilöiltä vahvaa tukea työhönsä.

– Jo Pälkäneelle hakeutumiseen vaikutti se, että kunnanhallitusta johtaa maan parhaisiin julkisen talouden ja -hallinnon osaajiin kuuluva Eero Laesterä. Sain häneltä paljon mentorointia ja tukea, Moisala kiittää.

Pikkukuntien hallinnossa podetaan Moisalan mukaan sekä osaamis- että resurssipulaa.

– Hallinto menee aivan pintahöyryillä. Kunnista puuttuu esimerkiksi hankintaosaamista.

Uusiin haasteisiin suuntaava Moisala ei pidä puolivuotiseksi jäänyttä Pälkäneen visiittiä harha-askeleena urallaan. Hän sanoo oppineensa paljon. Luopioisista hankitun mökin ansiosta yhteys Pälkäneen suuntaan pysyy jatkossakin tiiviinä.

 

Uusi hallintojohtaja ehkä loppukesästä

Johtavat viranhaltijat ovat viime vuosina vaihtuneet Pälkäneellä vilkkaasti. Läksiäisiä ei ole vietetty pelkästään eläkkeelle siirtymisen vuoksi, vaan osaavia ihmisiä on hakeutunut muualle uransa parhaassa vaiheessa.

Valkeakoski sai Pälkäneeltä sekä hallintojohtaja Maija-Riitta Mäkitalon että teknisen johtajan Hanna-Kaisa Lahtisalmen. Talousjohtaja Toni Leinon virkaa on hoidettu suurelta osin sijaisvoimin.

Janita Koiviston mukaan vaihtuvuus ja tuuraajat eivät kerro työpaikan ongelmista.

Moisalan lähtö ei tullut täytenä yllätyksenä. Kunnanjohtaja uskoo että hallintojohtajan tehtävät saadaan hoidettua sijaisvoimin. Tuuraajaksi palkattava Tuomas Hirvonen pystyy hyppäämään hommiin reilun viikon varoitusajalla ja talousjohtajaa sijaistaa Mari Tomperi.

– Molemmat pääsevät tehtäviin kiinni nopeasti. He tuntevat sekä talon että toisensa, koska ovat olleet Pälkäneellä ennenkin, Koivisto sanoo.

Hänen mukaansa joitain tehtäviä menee uudelleenjakoon, kunnes Pälkäneelle saadaan uusi vakituinen hallintojohtaja. Valintaprosessi ottaa kuitenkin aikaa ja saattaa olla loppukesä ennen kuin uusi viranhaltija aloittaa tehtävissään.

 

Jarno Moisala jätti hallintojohtajan viran koeajan viime päivinä.

Jarno Moisala jätti hallintojohtajan viran koeajan viime päivinä.

 

Kunta ei ollut valmis hallintoremonttiin

Työsopimuksiin kirjattava koeaika ei ole turha muodollisuus. Kyse on ”harkinta-ajasta”, jonka kuluessa työnantajan pitäisi varmistua että valittu henkilö on juuri oikea tehtäväänsä. Toisaalta työntekijä ehtii nähdä, että työ ja työkaverit ovat sellaisia, joiden kanssa pärjää.

Kuntien luottamushenkilöt tietävät, että uuden johtavan viranhaltijan valinta on päättäjän tärkein ja pitkäkantoisin ratkaisu. Työsuhteen purkaminen koeajalla ei saisi olla dramaattinen poikkeus. Pikemminkin pitäisi ajatella niin, että työntekijä vaihtuu, jos koeajalla ei löydy riittävän vahvoja perusteita vakanssin vakinaistamiselle.

Harkintaa pitäisi käyttää sekä työnantajan että työntekijän. Oli silti hätkähdyttävää, kun hallintojohtaja Jarno Moisala ilmoitti koeajan viime päivinä, ettei jääkään Pälkäneelle vaan jatkaa Ilmajoelle.

 

Rohkea ratkaisu saattaa olla hyvä sekä yksilön että yhteisön kannalta. Aktiiviseksi, osaavaksi ja aikaansaavaksi osoittautunut hallintomies ei istunut kivutta pikkupitäjän meininkiin. Moisala olisi halunnut pistää tuulemaan omalla hallinnonalallaan nopeammin kuin mihin kunnantalolla oltiin valmiita. Vaikka jokainen haluaisi tehdä oikein, hämäläisessä kulttuurissa asiat eivät etene, jos koetaan että toinen tulee omalle tontille neuvomaan ja mestaroimaan.

Hallintojohtaja on kunnan kakkosviranhaltija, joka muodostaa tiiviin taisteluparin kunnanjohtajan kanssa. Pälkäneellä näytti olevan hyvät lähtökohdat toisiaan täydentävään asetelmaan: hallintojohtaja tuo juridiikan ja hallinnon osaamista humaanin ja lämpimän kunnanjohtajan rinnalle.

Kaksikko ei kuitenkaan löytänyt yhteistä työskentelytapaa. Innokas hallintojohtaja ei jäänyt kunnanjohtajan sihteeriksi, vaan oli valmis räjäyttämään hallinto- ja johtamiskäytäntöjä.

 

Pälkäneen kunnantalon ja kunnan hallintokaavion yläpää on uusiutunut nopeasti muutamassa vuodessa. Hieman aiemmin samanlainen sukupolvenvaihdos käytiin läpi kouluilla. Molemmissa tapahtui yhteentörmäyksiä, kun minkkiturkkiväki vaihtui kertarysäyksellä somesukupolveen. Uudet tuulet tuntuvat myrskyiltä, jos on vuosikymmenet lilluttu seisovassa vedessä.

Kokeneiden työntekijöiden mukana katoaa valtavasti kokemusta. Toisaalta väen vaihdoksessa on se hyvä puoli, että kuntaan päästään valitsemaan kerralla oikeat ihmiset oikeille paikoille. Valintaan kannattaa ottaa vahvasti mukaan koko työyhteisö, sillä vahvimmastakaan osaamisesta ei ole hyötyä, jos henkilökemiat eivät toimi.

 

Kunnan organisaatiossa on joitain yksinäisiä oman alansa asiantuntijoita. Esimerkiksi ympäristönsuojelusihteeri joutuu painiskelemaan itsekseen rajariitojen, tievalituksien ja muiden happamien asioiden kanssa.

Hallintojohtajan homma on hieman samanlainen ”koiranvirka”. Hän kaitsee kunnan toimintaa hallinnon ja oikeuden kuvakulmasta. Selvältä vaikuttavia asioita käännetään koukeroiselta tuntuvalle hallintokielelle, jotta päätökset etenevät pykälien mukaisesti.

Pikkukunta ei pysty tarjoamaan oman alansa yksinäisille asiantuntijoille juurikaan tukea. Siksi tiivis vertaisverkosto alan muiden osaajien kanssa on tärkeä sekä viranhaltijan osaamisen että jaksamisen kannalta.

Hallinnon kehittäminen ei näytä erityisen palkitsevalta. Se vaatii paljon työtä, mutta näkyy vain vähän ulos. On kuitenkin tärkeää, että hallinto, säännöt ja ohjeet ovat kunnossa. Silloin on jotain mihin perustaa johtaminen ja päätökset.

Pykälien viilaus ei ole turhaa ja tuottamatonta paperinpyörittämistä. Jos kaikki esityslistoista alkaen on kunnossa, kunnassa ei ajauduta aikaa ja vaivaa vieviin sekä paljon harmia aiheuttaviin riitoihin, kiistoihin ja valituksiin. Kunnan tavoitteisiin sitoutunut hallintomies on arvokas osaaja, sillä hän osaa venyttää pykäliä yhteisen päämäärän mukaisesti.

Kommentit (17)

 1. vas.

  Kunnan perustuslakiin pitäisi oikein vikkelästi lisätä sellainen pykälä, jolla kunnassa asuvat vastuuntuntoiset veronmaksajat voisivat 3-5 vuoden välein järjestettävillä kansanäänestyksillä äänestää minkä tahansa kunnan viskaalin erottamisesta tai jatkamisesta virassaan.

 2. Ykshailee

  Kun kaikissa muissa on vika niin on syytä katsoa vakavasti peiliin. Hallintojohtajan tehtävässä oli neljän kuukauden koeaika joka meni siis Moisalan osalta umpeen jo marraskuun lopussa. Hänen itsensä lehteen toimittamassaan jutussa on näin ollen siltäkin osalta virheellistä tietoa. Tietysti näyttää paremmalta kun ehtii itse irtisanoa ensin itsensä. ja mitkä oli tämän herran meriitit?

 3. Paavo Mustonen

  En ole asiantuntija mutta oletan, että koeaika näkyy virkamääräyksessä, ja se ei taida olla julkinen paperi. Eiköhän tämäkin selviä, kun niin kovasti kiinnostaa. Sitä en kyllä ymmärrä, että miksi. Kaveri lähtee vapaaehtoisesti, eikö se riitä.

 4. Herran elkeitä

  Totuus taitaa kyllä olla se, että herralle annettiin mahdollisuus joko päättää työsuhteensa itse tai vaihtoehtoisesti annettiin mahdollisuus irtisanoutua. Hienot vaatteet ei aina takaa pätevyyttä.

 5. Paavo Mustonen

  Yllättävä poismeno koskettaa aina syvästi, ja helposti salaliittoteoriat nousevat laukalle. Anteeksi ihan kamalasti, vainaja olikin vielä hengissä, tarkoitin poislähtö, eikun lähteminen. Mutta nämä rokkareiden kuolemat, niitähän kuolee kuin kärpäsiä ikään, kyllä siinä täytyy jotain mätää olla.

 6. Paavo Mustonen

  Ahaa, nyt alan päästä jyvälle. Liittyykö tämä mediassa vellovaan keskusteluun siitä, että suomalainen mies on tossun alla. Minäkin yritin aiheesta eilen A- Studion jälkeen puhua. Vaimo sanoi, että asiasta keskustellaan vain kuolleen ruumiini yli. Minulta into lopahti, mitäpä minä, koska en siihen keskusteluun sattuneesta syystä pääse osallistumaan.

  • Nimetön

   Harmi tämä Moisalan lähtö. Olisi ollut korkea aika laittaa kunnan hallinto kuntoon, jotta asiat sujuisivat. Joillekin se saattaa tehdä kipeää, mutta silti hallinto pitäisi laittaa kuntoon. Sen pitäisi olla työtä, jota tehdään ihan koko ajan, koska siihenhän tämä kaikki perustuu.

   • ihmettelevä

    Mistä näitä sijaisia valitaan noin vaan? Ainakaan minä en huomannut missään mitään avointa määräaikaista sijaisuuspestiä Pälkäneen kuntaan. Viime aikoina on muutenkin virkoja/toimia kummallisesti täytelty. Joku salainen verkosto/sopimus?

   • Paavo Mustonen

    Virkamiestyötä ohjaa poliittinen järjestelmä, ja hallinto ei voi toimia, jos politiikka tuottaa sellaisia asioita mitä se meillä tuottaa. On kaiken maailman arkistopartiolaisia ja kadonneen aarteen etsijöitä jotka käyttävät ihmisten hyväuskoisuutta omien poliittisten tavoitteidensa toteuttamiseen. Joillakin on huutava tarve erottua ja olla unohdetun kansan asialla, vaikka omalla asialla sitä ollaan. Eikös siellä taas ole jonon jatkona joku selvitys menossa, oliko se niistä vuokra-asunnoista tällä kertaa. On tehty vaikka minkälaista laskelmaa, lukioselvitystä, ruokahuoltoselvitystä jne jne. Kaikki ne maksavat meille veronmaksajille rahaa, ja ovat pois muusta valmistelusta, siis siitä valmistelusta jota poliitikot itse valvovat. Jos osaavat. Miksi tästä ei puhuta, miksi näiden selvitysten rahallista arvoa ei ilmoiteta. Ehdotan selvitysten selvittämistä, viekää valtuuston. Haluan laskelman käytetyistä työtunneista, ja myös arvion niistä tunneista joita ei ole edes kirjattu minnekään. Palaan asiaan vaalien alla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?