Miten lämpö pysyy kasvihuoneissa kovilla pakkasilla?

Honkasen Puutarhalla on noin 7000 neliötä kasvihuonealaa. Niistä pidetään lämpimänä nyt noin 1000 neliön alaa.

Honkasen Puutarhalla on noin 7000 neliötä kasvihuonealaa. Niistä pidetään lämpimänä nyt noin 1000 neliön alaa.

Kovat pakkaset pistävät kotitalouksien lämmityksen koville: lämmitysenergiaa kuluu, kun pakkasmittari näyttää useamman päivän ajan kireitä pakkaslukemia. Entä miten puutarhojen kasvihuoneissa pidetään lämpöä yllä kovilla pakkasilla, toimitusjohtaja Olli Lähdekorpi Honkasen Puutarhalta Kangasalta?

– Meillä on yhteensä noin 7000 neliömetriä kasvihuonetilaa. Lämmitystarpeita helpottaa se, että tällä hetkellä käytössä on vain noin 1000 neliötä kasvihuonetilaa, jossa kasvatetaan tulppaaneita. Muut kasvihuoneet pidetään vielä parisen viikkoa kylminä, vasta tämän jälkeen alkaa päätuotteemme eli kesäkukkien kasvatus. Kaikki tarvitsemamme lämpö tuotetaan puuhakkeesta viereisen ruusutarhan kanssa yhteisestä lämpölaitoksesta. Mittarit saattavat pyöriä kovien pakkasten aikana hieman nopeammin, mutta isompia murheita pakkasista ei muuten ole ainakaan toistaiseksi tullut.

Lähdekorpi mainitsee, että omavaraisuus lämmöntuotannossa on kuitenkin puutarha-alalla lähes elinehto.

– Tämä on sillä tavalla energiaintensiivinen ala, että virhetilanteisiin ei ole varaa. Jos jossakin tulee virhetilanne, siihen on puututtava välittömästi. Esimerkiksi kastelujärjestelmämme kanssa saa olla tarkkana kovilla pakkasilla, jotta putket eivät pääse jäätymään. Onneksi nyt tuli hieman enemmän lunta maahan, joten putketkaan eivät jäädy niin helposti, Lähdekorpi tuumaa.

Kireistä pakkasista on puutarha-alalla myös selvää hyötyä.

­ – Pakkaset tuhoavat tehokkaasti tuholaisia kuten punkkeja, kirvoja ja jauhiaisia. Torjunta-aineita ei tällöin tarvitse käyttää niin paljon, Lähdekorpi kertoo.

Toimitusjohtaja ei kuitenkaan pistä pahakseen, vaikka pakkaslukemat laskisivatkin jo ensi viikolla ennusteiden mukaisesti.

– Isoin ongelma on se, että kauppa käy huonosti kovilla pakkasilla: kukat kun tuppaavat kestämään hiukan huonosti kotiinkuljetusta kovin kylmillä keleillä, Lähdekorpi huomauttaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?