Ennakoiva itsehoito ja omavastuisuus kunniaan

Kansalaisilla on hallussaan monenmoista perittyä ja itse oivallettua kokemustietoa terveen ja muutoinkin hyvän elämän perusteista ja menetelmistä. Luopioisten talvikirmauksen yhteydessä 27.2.2016 aloitetaan talkoilla itsehoito- ja elämänviisausvihkosen vähittäinen kokoaminen. Sen toteuttamiseen kutsumme mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet, läheltä ja kaukaa. Viimeistään vuoden 2017 talvi-iloittelussa julkistetaan joka miehen ja naisen terveen elämän ja viisaan ennaltaehkäisyn jatkuvasti täydentyvän opasmonisteen eka painos.

Näytteitä tarjona olevasta sisällöstä: Kurkkukivun ja flunssan ensioireet huomattuasi leikkaa heti tavallisesta, tuoreesta sipulista viipale kielen päälle. Imeskele sitä pitkään, tuntejakin tarvittaessa, yönkin yli. Vähän väliä tuota tervehdyttävää, vähitellen makeutuvaa lientä nieleskellen. Puraise välillä viipaletta. Ota tarvittaessa uusia siivuja. Auttaa myös yskän ja joutavan rykimisen hillinnässä. Tepsii usein jo vajaassa vartissa. (vanha venäläinen neuvo)

Nenäkannua näppärämpi huuhteluväline on apteekeissa myytävä, punakuminen, pitkäpiippuinen korvapumppu numero 2. Putsaus tehostuu, kun ensin hengitetään sisäänpäin. Sieraimeen ruiskutettaessa henkäistään nenän kautta ilmat pihalle, jolloin käytetty, lämmin, mieto suolavesi purskahtaa ulos toisesta sieraimesta. Huuhtelu helpottaa myös nenä- ja poskionteloista johtuvaa päänkivistystä.

Hikka, nikotus loppuu, kun jännität vatsan, pallean minuutiksi.

Nivelrikkoa lievittää, tervehdyttää niveljalkaisten, äyriäisten, katkarapujen usein ruokana nauttiminen. Niillä voinee vaivoja myös ennalta ehkäistä.

Hermoaukkojen ahtaumien ja kulumien kipeyttämää niskaa huojentaa, parantaa kaularangan yönaikainen, vähäinen venyttäminen paikoillaan pysyvän, suurehkon niskatyynyn ja vuoteen päänpuoleisten jalkojen alle laitetun 12 sentin korotuksen avulla.

Sormien puutumisen ja pistelyn syynä esimerkiksi pyöräillessä voi olla hermopinne olkapäässä. Olkapäätä liikutellen, pyöritellen vaiva kaikkoaa.

Kipuilevan hampaan ja ientulehduksen tilapäiseksi helpottajaksi soveltuu hellävarainen kastelu Vademecumilla.

Vihje hyvästä elämänasenteesta: ”Konstit ei kyllä lopu. Kuv vuav vaekeovvet riittäsj.” (Aaro Vasikainen Suojärveltä/Vesannolta)

Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki. (Aaro Hellaakoski)

Miksi kirota ja soutaa, kun kuutamoa, poutaa voi koukuittakin noutaa. (löytyi Lindqvistin Martin kirjasta)

Siege oder Niederlagen, immer gilt es neu zu wagen!

Lapsuudesta lähtien luonnollinen ikiraittius, täydellinen, riemastuttava vapaus kaikista ihmis- ja muutakin elokuntaa ruhjovista, alati orjuuttavista aineista, aatteista, uskomuksista, uskonnoista tarjoaa kansalaisille erinomaiset edellytykset ja runsain määrin mahdollisuuksia, tilaa ja voimia monenmoiseen maailman ekohenkiseen elvyttämiseen, yhteiskunnalliseen auttamiseen ja palveluun, lähimmäisiään ja itseäänkin henkisesti ja aineellisesti raviten.

Mikko Kiio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?