
Pikonlinnan näyttelyssä on harvinaisia tapahtumaikoneita. Kuvan ikoni kertoo tuhlaajapojan paluusta.
Pikonlinnan Galleria Villa Armaan suosittu ikoninäyttely sai kuukauden jatkoajan. 124 ikonia ovat esillä 21. helmikuuta saakka.
Ikoninäyttely avautui joulun alla. Sana siitä on kiirinyt laajalle muun muassa ortodoksi-sivuston kautta. Monet kävijät ovat palanneet taidokkaiden ja puhuttelevien ikoneiden äärelle useaan kertaan.
Pikonlinnan ikoninäyttelyssä Konstantin Ksenopouloksen kreikkalais-bysanttilainen ikonimaalaustyyli kohtaa venäläissuuntauksen, jota muun muassa karjalaisevakot levittivät Suomessa.
Näyttelyn sydämenä toimii neljä isä Robert de Caluwénin ikonia. Hän on suomalaisen ikonimaalauksen isä; ennen de Caluwénin kursseja ikonit olivat luostarissa maalattuja tai Venäjältä tuotuja. Nykyisin ikonimaalaus vetää ortodoksien lisäksi paljon muitakin harrastajia.
Näyttelyn erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa ikonikaapit ja tapahtumaikonit, joissa kerrotaan raamatun tapahtumista, esimerkiksi tuhlaajapojan paluusta. Myös Pälkäneen apteekissa aikanaan työskennelleen Kyllikki Suden lasimosaiikkiteokset ovat ainutlaatuisia.
Kangasalan ikoninäyttelyn erikoisuuksiin kuuluu sekin, että kyseessä on myyntinäyttely. Huippumaalareiden ikoneita on harvoin saatavilla.
Sunnuntaina Villa Armaassa järjestettiin erikoisesittely, jossa kangasalalainen ikonimaalausopettaja Eija Kotovaara kertoi pyhistä kirjoituksista, joita ikonit kuvaavat. Ikoneiden taustoista ja maalaamisesta kerrotaan vielä sunnuntaina 31.1. kello 12–15 ja lauantaina 13.2. kello 14–16.
Sunnuntaina 14.2. kello 15 Lulu Tanhuanpää esiintyy galleriassa ystävänpäivän konsertissa, joka järjestetään jo kolmatta kertaa.
Viimeisimmät kommentit