Takuuvarmat vetonaulat: Klamydia ja Popeda huipentavat Sappeen keikkatalven

Rap rantautui Sappeeseen

Huippu vetää bändi-iltoina jopa tuhat kuulijaa.

Huippu vetää bändi-iltoina jopa tuhat kuulijaa.

Kymmenen vuotta sitten avannut Tapahtumakeskus Huippu toi Sappeen ryminällä Suomen keikkakalentereihin. Maan suosituimmat pop- ja rockbändit vetivät Huippuun väkeä laajalta alueelta.

Helsinkiläinen rap-bändi Gasellit esiintyy Sappeessa lauantaina.

Helsinkiläinen rap-bändi Gasellit esiintyy Sappeessa lauantaina.

Itse asiassa Huippu on Suomen suurin rinneravintola, joka muuntuu parissa tunnissa tuhat kuulijaa vetäväksi areenaksi. Kaksikerroksinen Huippu osoitti nopeasti toimivuutensa keikkakäytössä: tunnelma on tiivis ja kaikki näkevät mitä lavalla tapahtuu.

Viime talvien keikkakalenterit eivät ole tarjonneet samanlaista ilotulitusta kuin Huipun alkuvuodet. Syynä on paitsi pitkään jatkunut talouden matalasuhdanne, myös keikkayleisössä tapahtunut muutos.

Pop- ja rockbändien keikat vetävät entistä varttuneempaa väkeä. Nuoria puhuttelevat erilaiset konemusiikki- ja rap-ryhmät, jotka eivät esiinny livenä tai ole parhaimmillaan lavalla.

Teflon Brothers räppää Sappeeseessa hiihtolomien aikaan.

Teflon Brothers räppää Sappeeseessa hiihtolomien aikaan.

Kahtiajakautuminen näkyy Sappeen keikkakalenterissa. Helmikuussa lavalle kiipeävät Gasellit ja Teflon Brothers ovat nousevia rap-nimiä, keikkatalven huipentavat Klamydia ja Popeda takuuvarmoja kaiken kansan suosikkeja.

Välissä tehdään vielä uudenlainen aluevaltaus: Matti Airaksinen rakentaa Huippuun ysäribileet 12. maaliskuuta. Airaksisen YleX-radiokanavalla pyörittämä Parasta ennen -ohjelma on kasvanut ulos eetteristä: se on poikinut risteilyitä, livekeikkoja ja kokoelmalevyjä.

– Airaksisen ysäribileet ovat toimineet hyvin eri paikkakunnilla. Siksi mekin kokeilemme nyt vähän erilaista bändi-iltaa, Sappeen rinneravintolat Oy:n toimitusjohtaja Juha Silvan sanoo.

 

Keikat hiipuvat, festarit vetävät

Sukupolvia yhdistävä kansanvillitsijä Popeda saapuu taas Sappeeseen.

Sukupolvia yhdistävä kansanvillitsijä Popeda saapuu taas Sappeeseen.

Huippu rakennettiin kymmenen vuotta sitten tulevaisuuden tarpeisiin ja Sappeeta suuremman alueen viihdekeskukseksi. Nykyiset mökki- ja huoneistohotellimajoittujat mahtuisivat kaikki kerralla sisälle. Sappeen pitää saada myös lähitienoon väki liikkeelle, jotta tuhat kävijää vetävä areena täyttyy keikkailtana. Parhaiten se onnistuu Popedan ja Klamydian kaltaisilla kaiken kansan suosikeilla.

– Meidän pitää ottaa huomioon, että esiintyjät on suunnattu riittävän laajalle kuulijakunnalle, Juha Silvan sanoo.

Suosituimmat suomalaisartistit ovat astuneet uudelle tasolle, sillä ne myyvät täyteen jäähalleja, jopa stadioneita. Niiden vanavedessä keikkojen hintalaput ovat nousseet sellaisiin lukemiin, että entistä harvemmalla järjestäjällä on niihin varaa.

Taiteilija Vesku Jokinen johdattaa Klamydian Sappeeseen.

Taiteilija Vesku Jokinen johdattaa Klamydian Sappeeseen.

Myös suurten kaupunkien keikkatarjonta on kuivunut. Samaan aikaan festarit kuitenkin kiinnostavat niin, että niiden lippuja myydään jo talvella kiivaaseen tahtiin.

– Ihmisiä näyttää olevan entistä vaikeampi saada liikkeelle yksittäisille keikoille. Sappeessakin on mietittävä, olisiko meillä sellaista kohderyhmää, jota kiinnostaisi sellainen kattaus, jossa näkisikin kerralla monta esiintyjää, matkailualueen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen sanoo.

Hän uskoo, että Sappee palaa entistä isommalla keikkakattauksella, kun taloustilanne hellittää, ostovoima lisääntyy ja ihmiset taas liikkuvat.

Huipun lisäksi Sappee järjestää ohjelmaa myös Vohvelissa. Sen karaokeillat vetävät tuvan täyteen perjantai-iltaisin. Vohveli soveltuu entistä paremmin myös pienempien artistien keikkapaikaksi, sillä rakennuksen akustiikkaa on kohennettu. Lisäksi viihtyisyyttä on lisätty muun muassa isoilla tv-screeneillä ja biljardipöydällä.

 

Lääkäriopiskelijat koolla Sappeessa

Talven keikkaputken avausillasta on luvassa riehakas ilta, sillä helsinkiläisräp-ryhmä Gasellien keikka huipentaa kandien talvipäivät. Tapahtuma tuo Sappeeseen kolmisen sataa lääkäriopiskelijaa Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Aiemmin lääkäriopiskelijat ovat viettäneet talvipäiviään pohjoisen laskettelukeskuksissa, mutta nyt he suuntaavat Sappeeseen, joka tarjoaa vastaavat puitteet puoli matkapäivää lähempänä.

Sappeen ravintoloita pyörittävä Juha Silvan on tyytyväinen siitä, että uudet ryhmät ja tapahtumat ovat löytäneet Pälkäneelle.

– Esimerkiksi ensi kesän Autoglym -ralli tietää melkoista vipinää, että saamme kisaviikonlopuksi kaikki palvelut toimimaan myös varikkoalueella.

 

Sappeen keikat

  • 6.2. Gasellit
  • 27.2. Teflon Brothers
  • 5.3. Aarne Tenkanen
  • 12.3. Matti Airaksinen & ysäribileet
  • 26.3. Klamydia
  • 8.4. Popeda

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?