Nuorisovaltuusto – byrokratiaa vai mahdollisuus?

Sydän-Hämeen Lehdessä (SHL 20.1.2016) oli Pälkäneen kokoomus nuoret ry:n mielipidekirjoitus koskien nuorisovaltuuston perustamista Pälkäneelle. Pälkäneen nuorisotyöntekijä Minna Rauas kirjoitti mielipidekirjoituksesta (SHL 27.1.2016) vastineen.

Alkuperäisessä mielipidekirjoituksessa tuotiin hyvin esille, että nuorten mielipidettä tarvitsisi kuulla kunnan päätöksenteossa, ja nuorisovaltuuston perustaminen Pälkäneelle olisi tärkeää. Myös Minna Rauas toi kirjoituksessaan asiasta näkökulmia hyvin sekä asian puolesta että vastaan.

Minna kirjoitti tekstissään, että: ” Nuorten osallistamisessa voidaan hyödyntää olemassa olevia mahdollisuuksia. Koulujen oppilaskunnat ovat mainio otanta kunnan nuorista, ja nuorten kuulemista voidaan hoitaa suoremminkin kuin asiakirjakierrätyksellä eri toimielinten välillä.”

Jos asiakirjakierrätyksellä eri toimielinten välillä tarkoitetaan, että asiakirjoja joutuisi alkamaan kierrättää nuorisovaltuuston kautta ei asian tarvitse mennä niin. Nuorisovaltuusto ja nuoret on mahdollista tuoda niin lähelle päätöksen tekoa että ei asiakirjoja tarvitse erikseen alkaa kierrättämään heidän kauttaan. Oppilaskunta koostuu kyllä aktiivisista vaikuttajista, mutta kaikilla heillä ei välttämättä ole mielenkiintoa lähteä vaikuttamaan koko kunnan asioissa. Oppilaskunnassa halutaan vaikuttaa koulun asioihin ja nuorisovaltuusto toisi mahdollisuuden vaikuttaa kunnan asioihin, sekä järjestää kunnassa toimintaa nuorille.

Kuten alkuperäisessä kirjoituksessa kokoomusnuoret sanovat, että pitävät nuorisovaltuuston kokoamista ja siitä kertovaa tiedottamista tärkeänä, niin pidämme myös me. Nuorisovaltuuston perustaminen jokaiseen Suomen kuntaan on erittäin tärkeä osa nuorten kuulemista ja vaikuttamista. Tämän vuoksi Suomen nuorisovaltuustojen liitto ry teki suuren työn saadakseen nuorisovaltuustot kirjattua uuteen kuntalakiin.

Nuorisovaltuuston perustaminen ei ole turhaa byrokratiaa, vaan se on mahdollisuus kunnalle edistyä nuorten kuulemisessa ja tämän kautta saada kunnasta viihtyisämpi myös nuorille. Nuorisovaltuuston ylläpitäminen ei ole mahdoton työ eikä se vaadi paljoa työtä, kun alkuun on päästy. Eri paikkakunnilla on erilaiset kokemukset nuorisovaltuustoista, mutta pääasiallisesti nuorisovaltuustoja pidetään positiivisina vaikuttajaeliminä. Vaikuttamisen lisäksi nuorisovaltuusto toiminta on luonut Suomessa monelle nuorelle harrastuksen, sekä tuonut heille harrastuksen parista uusia tuttavuuksia ympäri Suomea ja joillekin myös ulkomailta.

Nuorisovaltuustot ovat Minnan kirjoituksen mukaisesti vakaumuksellisesti sekä puoluepoliittisesti sitoutumattomia. Tämä ei kuitenkaan rajaa pois vaikuttamista kunnan asioihin. Tämän vuoksi nuorisovaltuuston perustaminen ja nuorten päästäminen vaikuttamaan ympäri vuoden myös Pälkäneellä on hyvä vaihtoehto. Nuorisovaltuustossa toimiminen kouluttaa mahdollisia tulevaisuuden kunnanpäättäjiä.

Pälkäne ei tule olemaan asian kanssa yksin, vaan tulee saamaan ohjeistusta ja apua nuorisovaltuustoa perustettaessa sekä sen toimivuutta ja jatkoa hoidettaessa. Apua ei tarvitse pyytää naapurikunnista vaan asiantuntevaa ohjeistusta ja apua saa Suomen nuorisovaltuustojen liitolta sekä Pälkäneen oman piirin vastuuhenkilöiltä, eli tässä tapauksessa Hämeen piirin piirihallitukselta.

Jirka Haume

Suomen nuorisovaltuustojen liitto ry:n Hämeen piiriin tapahtumavastaava ja Pirkanmaan edunvalvoja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?