Rinneravintolat: Kolme ravintolaa täydentävät toisiaan

Rinnepäivän riemut jaetaan ruokapöydässä

Särkijärven laavulle Laipan laitamilla.

Särkijärven laavu Laipan laitamilla.

Jokainen tapahtumajärjestäjä tietää, ettei kahvio ei ole rahankeruuta, vaan olennainen palvelu. Väki käy kiukkuiseksi, jos kahvihammasta kolottaa.

Juha Silvan johtaa Sappeen rinneravintoloita.

Juha Silvan johtaa Sappeen rinneravintoloita.

Ulkoilupäivää ei pärjää pelkän kahvin voimalla, vaan tarvitaan myös purtavaa. Sesonkiaikaan Sappeessa tätä tarvetta täyttää kolme erilaista ravintolaa: Suomen suurin rinneravintola Huippu tarjoaa sekä noutopöydän että tilausannoksia. Vohvelista saa vohveleita ja siipiä, alakahvilasta keittolounaan.

Ravintolassa ei ole kyse pelkästä tankkaamisesta, vaan ruoka- tai kahvipöydässä vietetään monesti ulkoilupäivän tärkeimmät hetket.

Rinteissä painetaan itsekseen ja vaihdetaan korkeintaan jokunen sana kiireesti hissillä. Mutta pöydässä on aikaa kerrata päivän kohokohtia ja onnistumisen elämyksiä.

– Se on tärkeä sosiaalinen tapahtuma, kun kaveriporukka, koululaisryhmä tai perhe kokoontuu tauolle kesken laskettelupäivän, Sappeen rinneravintolat Oy:n toimitusjohtaja Juha Silvan sanoo.

Maan suurin rinneravintola Huippu muuntuu moneksi.

Maan suurin rinneravintola Huippu muuntuu moneksi.

Rinteiden riemunhetkiä ja kömmähdyksiä katsellaan ruokailun lomassa kännyköiden tai videokameroiden ruuduilta.

– Se on monessa perheessä harvinaista herkkua, että ehditään kokoontua yhdessä samaan pöytään. Siksi yhteinen lounas voi olla laskettelureissun kohokohta.

Huipun yläkerrasta löytyy rauhallisia pöytiä tärkeään ruokahetkeen. Kävijöiden erilaiset tarpeet otetaan huomioon myös ruokalistassa.

– Terveellisen kotilounaan saa nopeasti, ja sillä jaksaa rinteessä. Mutta lapset haluavat monesti ihan muuta, kun kerran pääsevät ravintolaan valitsemaan, Silvan nauraa.

Sesonkiaikoina olennaista on myös se, miten saataisiin ruokittua mahdollisimman iso joukko joustavasti ja nopeasti. Kaikilla kun tahtoo tulla rinteissä nälkä samaan aikaan.

– Meillä on kolme erilaista ravintolaa, mutta kaikki eivät haluaisi ollenkaan tulla sisälle kesken rinnepäivän. Snow Parkin innokkaimmat laskijat pelkäävät, että siinä nyykähtää, jos tulee välillä lämpimään ja syö itsensä kylläiseksi, Juha Silvan tietää.

Hän onkin ideoinut eräänlaista grillivaunua, joka palvelisi talvella rinteiden äärellä ja kesällä teatterilla ja muissa tapahtumissa.

 

Laipan lumoa laavujen tulilla

Laavutulien äärellä syödään eväät ja kerrataan päivän kohokohdat.

Laavutulien äärellä syödään eväät ja kerrataan päivän kohokohdat.

Ravintoloiden lisäksi Sappeen kävijät viettävät taukoa laavuilla. Myös tulien äärellä koetaan yhdistäviä elämyksiä, kun porukka kertaa päivän tapahtumia.

Laavuilla ja nuotiopaikoilla grillataan omat makkarat, syödään leipäeväät ja juodaan kotona keitetyt kaakaot. Vaikka niistä ei kerry Sappeelle tuloja, matkailualue huoltaa ja kehittää laavuja kaiken aikaa. Niihin toimitetaan polttopuita ja niitä siivotaan.

Matkailualue on parantanut sekä laavujen palvelutasoa että omia laatukriteereitä niiden hoidossa. Ladun varren laavuille saatiin juuri uudet kompostivessat.

– Laavut ovat olennaisia kohteita, joilla Sappee lumoaa kävijänsä, matkailualuetta johtava Jouko Poukkanen sanoo.

– Sappeessa on poikkeuksellinen tunnelma muihin hiihtokeskuksiin verrattuna, sillä laavujen tulilta avautuu ainutlaatuiset näkymät Sappeenvuoren ympärillä levittäytyviin Laipanmaan korpimaisemiin.

Samaa lumoa hyödyntävät myös Sappeenvuoren rinteissä kulkeva disk golf -rata sekä yritysten suosima tilausravintola Ekokammi ja Perinnesauna.

– Frisbeegolfista on tullut ympärivuotinen harrastus. Talvipäivänäkin radalla saattaa olla kymmeniä heittäjiä, Jouko Poukkanen kertoo.

21 korin korpiradan varrelta aukeaa hulppeat näkymät Pälkänevedelle ja Laippaan. Reitin varrella on myös laavuja, joissa voi viettää taukoa.

 

Särkikosken polku pysyy auki talvellakin

Jussi Ruljan polkujuoksu- ja maastopyöräkisat ovat levittäneet Laippa-tietoa ja tuoneet sen poluille uusia kuntoilijoita.

Jussi Ruljan polkujuoksu- ja maastopyöräkisat ovat levittäneet Laippa-tietoa ja tuoneet sen poluille uusia kuntoilijoita.

Kesän ja syksyn polkujuoksu- ja maastopyörätapahtumat toivat Laipan entistä lähemmäs Sappeeta. Sappee toimi polkukisojen keskuspaikkana, koska matkailualueelta löytyy tarvittavat majoitus- ja ravintolatilat isonkin tapahtuman tarpeisiin.

Sappeen parkkipaikan laidalla olevalta Laipan portilta Särkikosken laavulle lähtevä polku ei umpeudu edes talven aikana. Laavulle kuljetaan talviaikaan jalan, lumikengillä, retkisuksilla ja ratsastaen. Muutaman kilometrin ulkoilulenkki vie erämaamaisemiin ja tarjoaa luonnon lumoa. Koneellisesti latuja ei ajeta, sillä se saattaisi houkuttaa moottorikelkkailijoita Laippaan, joka on haluttu rauhoittaa moottorin pärinältä.

Toisinaan on Sappeesta on toivottu retkilatuja Laippaan. Jouko Poukkasen mielestä latuverkon laajennus ei ole ajankohtainen, sillä Sappeenvuoren ympärillä kiertää 14 kilometrin verran latuja. Ne tarjoavat kivuttavaa vaativammankin harrastajan tarpeisiin, ja hiihtämään pääsee sekä perinteistä että luistellen.

Tänä talvena hiihtokauden käynnistyminen jää tosin lopputalveen, sillä tammikuun pakkasjaksolla saatiin vain muutama sentti pakkaslunta. Siihen ei voinut lähteä vetämään latuja isolla latukoneella.

Mikäli kevättalveksi saadaan normaalit hiihtokelit, rantojen latukoneenvetäjät yhdistävät Sappeen ladut Jouttesselän jäälatujen kautta Pälkäneen ja Aitoon latuihin. Silloin sivakoitavaa riittää kovakuntoisimmankin laturetkeilijän tarpeisiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?