Lauri Savolaisen muistolle

Muistokirjoitus

Lauri Savolainen oli syntynyt 6.5.1924 Kivennavan Vehmaisten kylässä, Karjalankannaksella. Vuosi 1939 muutti monen ihmisen elämän. Alkoi sota. Isäkin joutui vanhempiensa kanssa, muiden karjalaisten tavoin, lähtemään evakkoon. Evakkomatka kulki Mikkelin kautta Pälkäneelle Närin kartanoon.

Isä oli vasta 17-vuotias kun joutui sotaan. Muutaman viikon koulutus Kouvolassa ja ei kun sotimaan. Mummo kertoi isän herroilta kysyneen:” Mihis mie nyt jouvun?” kun miehiä kaatui molemmin puolin. ”Kyl siul paikka löydetään”, kuului vastaus.

Olihan siinä varjelusta, ettei pahemmin käynyt. Sota loppui aikanaan, ja alkoi jälleenrakentamisen aika. Isäkin oli oppinut timpurin hommat rakennuksilla ollessaan. Isä oli arvostettu kirvesmies. Hän oli rakentanut noin 60 omakotitaloa ja mökkiä Pälkäneelle ja muuallekin. Rakennustöiden ohessa isä meni naimisiin, puoliso löytyi Kuorevedeltä. Lapsiakin siunaantui kuusi.

Tällainen timpuri oli meidän isä. Saattelemme isän äidin viereen nukkumaan.

Muisteloita isästä kirjoitti tytär Pirkko

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?