Lisää hyviä uutisia

Vaikka maan talous on kärsinyt ennätyspitkään alavireestä, Pälkäneeltä on kantautunut myönteisiä uutisia. Niistä merkittävimmät ovat olleet kunnan aikaansaamia. Elin- ja vetovoimaa viedään uudelle tasolle muun muassa hulppean liikuntahallin avulla. Kunta auttaa liikkeelle myös rauniokirkon lasikattohankkeen, joka toteutuessaan tuo paikkakunnalle näkyvyyttä ja tapahtumia.

Vuodenvaihteessa myönteiset uutiset saivat jatkumoa myös yrityselämän puolella. Viime vuonna hiljentynyt Stora Enson puuelementtitehdas on myyty kiinteistösijoittajalle. Tiloihin asettuva vuokralainen tuo Kankaanmaalle lähes 30 työpaikkaa.

Metsä-konserniin kuuluva Metsä Wood siirtää katto- ja välipohjaelementtien tuotannon Pälkäneelle kevään aikana. Yritys kuuluu puurakentamisen johtaviin osaajiin.

 

Kun talous taas lähtee liikkeelle, puu on entistä kilpailukykyisempi vaihtoehto. Puusta rakennetaan entistä isompia kohteita, muun muassa kerrostaloja ja julkisia rakennuksia, muun muassa päiväkoteja.

Heinolan tehtaastaan ulos kasvanut Metsä Wood varautuu muutolla kasvuun. Pälkäneellä se saa kaikki elementtien suunnitteluun ja myyntiin osallistuvat saman katon alle.

Metsä Wood ei tarjoa heti työpaikkoja pälkäneläisille, vaan tuo tekijät mukanaan. Suuria puuelementtejä rakentaneen Eridomicin ansiosta paikkakunnalta löytyy osaamista heti kun tehdas tarvitsee lisää tekijöitä.

Työpaikkojen lisäksi Metsä Wood saattaa tuoda uusia asukkaita. Kun on hetken aikaa reissannut töihin Heinolan ja Lahden seudulta, Pälkänettä alkaa varmasti katsella uusilla silmillä. Maalaiskunta tarjoaisi työn lisäksi myös viihtyisän asuinpaikan.

 

Metsä Wood päätyi Pälkäneelle ennen kaikkea riittävän ison ja toimivan hallin ansiosta. Eridomic rakensi sen aikanaan vastaavanlaiseen tuotantoon. Perheyhtiön ostanut Stora Enso laajensi tuotantotilat 130 metrin mittaan. Vielä silloin kaikki näytti hyvältä.

Mutta lopulta metsäjätti kävi ostamassa Pälkäneeltä osaamista. Stora Enso pisti tehtaan kiinni, kun se oli ensin saanut hankittua aseman puurakentamisessa.

Kyseessä on paikkakunnan kokoon suhteutettuna yhtä rankka ratkaisu kuin sellutehtaan lopettaminen Valkeakoskelta. Ensin Valkeakosken tehtaaseen investoitiin kymmeniä miljoonia ja sitten yli 150 ihmisen työpaikka suljettiin ja sellun valmistus siirrettiin muualle.

Stora Enso puolestaan rakensi Pälkäneelle lisätilaa ja siirsi sitten 50 ihmisen työpaikan Varkauteen. Metsäjätillä on siellä tyhjää tuotantotilaa sekä tehdas, joka valmistaa elementeissä tarvittavia aineksia.

 

Risto ja Anita Lindholmin vuonna 1994 alulle laittaman elementtitehtaan tarina näyttää nyt saavan onnellisen lopun. Valtava halli on herännyt ruususen unestaan ja pian sen piha alkaa taas täyttyä rekkarahtia ja asennusta odottavista katto-, välipohja- ja lattiaelementeistä.

Suurten elementtien tuotanto poikii Pälkäneelle heti välillisesti työtä. Tehdas tarvitsee monenlaisia kuljetuksia ja tukitoimintoja.

Valtavia puuelementtejä käytetään suurissa rakennuksissa. Metsä-konsernin osana Pälkäneen tehdas pääsee kilpailemaan jättihallien urakoista paremmin kuin pieni yksityinen yrittäjä.

Pälkäneläisittäin mukavaa on myös se, että paikkakunnan sijainti nähdään keskeiseksi. Uusia yritysalueita parhaillaan kaavoittava kunta on hetken aikaa luullut olevansa sivussa kasvusta, koska uudet yritykset asettuvat moottori- ja kehäteiden varsille ja risteyksiin. Mutta Metsä Woodin kartalla Pälkäne sijaitsee tuotannon ja työmaiden solmukohdassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?