Metsä Wood: Pälkäneelle muuttanut tehdas tekee Eridomicin entisessä hallissa suuria katto-, lattia- ja välipohjaelementtejä

Kankaanmaan elementtitehdas heräsi

Metsä Woodin Rakentaminen ja teollisuustuotteet -liiketoimintalinjan johtaja Jari Tikkanen (vasemmalla) sanoo, että puurakentamisen kasvupotentiaali on huikea. Marko Kellberg palasi Pälkäneelle puuelementtituotannon johtajaksi. Aikanaan Eridomicia johtanut Kellberg toimii nyt projektirakentamisen johtajana Metsä Woodilla.

Metsä Woodin Rakentaminen ja teollisuustuotteet -liiketoimintalinjan johtaja Jari Tikkanen (vasemmalla) sanoo, että puurakentamisen kasvupotentiaali on huikea. Marko Kellberg palasi Pälkäneelle puuelementtituotannon johtajaksi. Aikanaan Eridomicia johtanut Kellberg toimii nyt projektirakentamisen johtajana Metsä Woodilla.

Kankaanmaan puusuurelementtitehtaalta kuului vuosi sitten huonoja uutisia. Alkuvuodesta tehtaan väki lomautettiin, ja maaliskuussa Stora Enso päätti siirtää elementtituotantonsa kokonaan Varkauteen. Kolaus oli kova Pälkäneelle, sillä parhaimmillaan viitisenkymmentä henkilöä työllistänyt tehdas oli kunnan suurimpia työnantajia.

Vuotta myöhemmin tehtaan pihalla näkyy taas liikettä. Metsä Woodin haalareihin pukeutuneet miehet siirtelevät sisälle Kerto- ja liimapuukuormia. Niistä syntyy suurien hallien lattia- ja kattoelementtejä.

– Tuotantoa ollaan käynnistelemässä ensi viikolla, Metsä Woodin projektirakentamisen johtaja Marko Kellberg sanoo.

Mies on palannut tuttuun taloon, sillä hän jäi Eridomicin viimeiseksi toimitusjohtajaksi, kun pälkäneläisyritys myytiin vuoden 2010 lopulla Stora Ensolle. Pälkäneen tehtaan taru osana metsäjättiä jäi lyhyeksi, mutta nyt suuri halli on palaamassa samaan käyttöön, jota varten se aikanaan rakennettiin.

– 130 metriä pitkässä hallissa on alkuun tilaa hieman liikaakin. Mutta kaikki on valmiina, jopa hallinosturit katossa, Kellberg esittelee tiloja.

 

Koko tuotanto siirtyy keväällä Pälkäneelle

Metsä Wood päätyi Pälkäneelle toimivan hallin ja hyvien yhteyksien ansiosta.

– Olemme kehittäneet elementtituotantoamme voimakkaasti, ja Heinolan tehdas on käynyt pieneksi. Olimme etsineet jo pari vuotta parempia tiloja. Tunsin Pälkäneen sattuneesta syystä hyvin ja tiesin, että täältä löytyy isot, toimivat tilat, tuttuun toimistohuoneeseen palannut Marko Kellberg sanoo.

Päätöstä Pälkäneelle päätymisestä puolsi myös sijainti lähellä Tampereen ja Helsingin seudun kasvualueita, joiden työmaille suuri osa elementeistä kuskataan. Myös matka Lohjan Kerto-tehtaalta ja Hartolan liimapuutehtaalta on lyhyt.

– Pälkäneeltä löytyy myös alan osaamista, Kellberg sanoo.

Heti alkuun Pälkäneen tehtaalle ei haeta uutta väkeä, vaan parikymmentä työntekijää siirtyvät Heinolan tehtaalta uusiin tiloihin Pälkäneelle.

– Muutto alkoi viime viikolla. Hetken aikaa tuotantoa on päällekkäin sekä Heinolassa että Pälkäneellä, mutta kevään kuluessa tuotanto siirtyy kokonaan tänne.

Parinkymmenen työntekijän lisäksi yläkertaan tulee myyntiä, suunnittelua ja asennuksia hoitavaa väkeä.

– Työnjohto mukaan lukien meitä on täällä kahdeksan toimihenkilöä, Marko Kellberg laskee.

Tuotannon tapaan myös elementtien myyntiä, suunnittelua ja asennusta hoitava projektirakentamisen organisaatio saa entistä paremmat ja toimivammat tilat.

– Olemme olleet Lahdessa hajasijoitettuna. Nyt pääsemme kaikki samaan paikkaan.

 

Metsä Wood työllistää 2 000 henkilöä

Jari Tikkanen ja Marko Kellberg kertovat, että elementtituotanto Pälkäneellä alkaa ensi viikolla.

Jari Tikkanen ja Marko Kellberg kertovat, että elementtituotanto Pälkäneellä alkaa ensi viikolla.

Metsä Wood kuuluu Metsä-konserniin. Metsäteollisuus konsernin taustalla on 116 000 metsänomistajan osuuskunta, Metsäliitto.

Metsä Woodin puutuotteiden lisäksi konserniin kuuluu suurta biotuotetehdasta Äänekoskelle parhaillaan rakentava Metsä Fibre, kartonkia tuottava Metsä Board sekä Serlasta ja Lambista tunnettu pehmopaperivalmistaja Metsä Tissue. Puunhankinnasta vastaa Metsä Forest.

Viiden miljardin liikevaihtoa pyörittävä konserni työllistää 9 600 ihmistä. Puutuotteita valmistavan Metsä Woodin palkkalistoilla on noin 2 000 henkilöä ja liikevaihtoa kertyy 0,9 miljardia euroa vuodessa.

Metsä Wood valmistaa sahatavaran lisäksi vaneria ja Kerto LVL -puutuotteita Suomessa viidellä tehtaalla ja kuudella sahalla. Punkaharjulla tehdään Kertopuuta ja koivuvaneria, Lohjalla Kertopuuta, Suolahdella havu- ja koivuvaneria, Hartolassa liimapuupalkkeja ja Kaskisessa lämpökäsiteltyä sahatavaraa, Thermowoodia. Metsä Woodin sahat sijaitsevat Eskolassa, Kyrössä, Lappeenrannassa, Merikarvialla, Rengossa ja Vilppulassa.

– Pälkäneen tehtaalla rakennetaan Hartolan ja Lohjan tehtaiden Kerto- ja liimapuusta ala- ja välipohja- sekä kattoelementtejä, Metsä Woodin Rakentaminen ja teollisuustuotteet -liiketoimintalinjan johtaja Jari Tikkanen sanoo.

 

Puurakentamisessa valtava potentiaali

Jari Tikkanen sanoo, että puurakentamisen kasvupotentiaali on huikea.

– Pitkään jatkuneen taloustaantuman vuoksi rakentaminen Suomessa on pohjamudissa. Puurakentamisessa olemme jääneet Ruotsin jalkoihin. Siellä rakennetaan puusta kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa, Tikkanen sanoo.

Metsä Wood on ollut murtamassa puurakentamiseen liittyviä esteitä. Sen kärkituote on Kerto-Ripa -puuelementti, jonka rakenteessa on päästy sellaiseen ääneneristys- ja paloturvallisuusominaisuuksiin, että siitä rakennetaan muun muassa päiväkoteja ja muita julkisia rakennuksia.

– Toimitimme juuri elementit viiteen päiväkotiin, Marko Kellberg kertoo.

Puisen elementin etuja ovat keveys ja lujuus. Isot rakentajat osaavat myös arvostaa rakentamisen nopeutta ja säästyvää aikaa, kun puuelementillä korvataan muun muassa betoniset välipohjat.

– Kohde valmistuu jopa kuukausia nopeammin, kun ei tarvitse odottaa betonin kuivumista. Lisäksi rakenteista jää yksi riskikohde pois, kun välipohjiin ei tuoda kosteutta rakentamisen aikana.

Juuri Kerto-Ripa -välipohjaelementit ovat poikineet Metsä Woodille niin paljon töitä, että se on kasvanut ulos Heinolan tuotantotiloistaan.

 

Kellberg johtaa kahta yksikköä

Pälkäneelle elementtitehtaan johtajaksi palannut Marko Kellberg aloitti puurakentamisen parissa 15 vuotta sitten.

– Olin alun perin teräsrakentaja, mutta lähdin kehittämään kattoelementtejä Metsä Woodille, joka silloin tunnettiin vielä Finnforestina.

Välillä Kaliforniassa seitsemän vuoden lenkin tehnyt rakennusinsinööri palasi puurakentamisen pariin, kun Risto Lindholm jätti Eridomicin toimitusjohtajan tehtävät. Stora Enso -kaupan jälkeen muissa tehtävissä piipahtanut Kellberg on johtanut Metsä Woodin projektirakentamisen yksikköä parin vuoden ajan.

Jari Tikkaselle vastaava Marko Kellberg johtaa Pälkäneen yksikön lisäksi myös Hartolan tehdasta. Hartolassa valmistetaan liimapuuta, Pälkäneellä puisia katto- ja lattiaelementtejä.

– Pälkäneellä valmistetaan tuoteosia, ei kokonaisia rakennuksia, Kellberg sanoo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?