Tilastointi: Huolellisen analyysin perusteella LP Kangasalan pelaajat tietävät jo etukäteen, mihin vastustajan passari siirtää pallon huonon noston jälkeen

Valmentajan apupojat

1–0 torjuntapiste, numero 17 Mayfield. 2–0 hyökkäyspiste, numero 17 Mayfield. Lentopallokentän päädyssä istuvan Jussi Pesosen kädet käyvät näppäimistöllä melkoista kyytiä, ja sormet iskevät kirjainten ja numeroiden yhdistelmiä. Vessa- tai kahvijonon kärkeen on turha kuvitella kiilaavansa liukenemalla penkiltä jo muutama hetki ennen erätaukoa. Pesonen vastaa LP Kangasalan ottelutilastoinnista Janne Sikiön kanssa, ja kaksikko kirjaa ylös pelaajien jokaisen kosketuksen palloon koko ottelun ajalta.

– Syöttö, vastaanotto, vastaanoton laatu, kuka hyökkää mistä ja mihin suuntaan, suora tappo vai torjunta, Pesonen listaa.

Merkinnät lyödään Data Volley -nimiseen ohjelmaan kirjain- ja numeroyhdistelmin: W4, G4, Y1, Y3… Tilastoon kirjataan, tuleeko lyönti esimerkiksi nelos- vai kuutospaikalta. Lyönnin suunta määritetään lohkomalla kenttä yhdeksään laatikkoon, joista jokainen jaetaan vielä neljään pienempään osaan.

– Näppäinten päällä on tarrat, että ne oikeat löytyvät nopeasti. Jokusen pelin kun on tehnyt, niin ei niitä sitten enää tarvitse niin katsoa, Pesonen tietää.

Tilastopöydällä on varsinaisen tilastointikoneen lisäksi tietokone, joka näyttää pelitapahtumista kymmenisen sekuntia viivästettyä videokuvaa. Siitä on mahdollista tarkastaa esimerkiksi, kenen käsiin pallo torjunnassa pysähtyi. Jos tilanne on epäselvä tai kirjauksiin on tullut virhe, Pesonen merkitsee kyseisen kohdan ylös palatakseen siihen erätauolla tai pelin jälkeen. Videotekniikka on jokseenkin erilaista kuin vhs-aikana, jolloin kuva väpätti kelatessa ja pause-napin painalluksen jälkeen niin pahasti, ettei kuvasta tahtonut saada mitään selvää.

– Nyt tilastotiedosto on mahdollista synkata videokuvaan, eli pelistä voidaan hakea vaikka yksittäisen pelaajan suoritteet ja katsoa ne sitten pötköön.

 

”Suurimmat temput ennen peliä”

Tilastomiehet eivät paistattele voiton jälkeen valokeilassa, vaikka heillä voikin hyvin olla sormensa pelissä voiton hankkimisessa. Pesonenkin käy läpi ennen jokaista LP:n peliä vastustajan tilastoja ja kokoaa niistä valmentaja Ismo Tahvanaisen käyttöön tiukan analyysin.

– Useiden pelien tilastot niputetaan yhteen, jolloin sieltä löytyy tietynlaisia lainalaisuuksia: hyökkäyssuuntia, miten joku pelaaja on pelannut tai millaisiin paikkoihin passari todennäköisimmin pelaa erilaisten nostojen jälkeen, Pesonen avaa.

Vaikka suurimmat temput tilastoanalyysin keinoin tehdään ennen peliä, pyritään tilastomiesten havaintoja hyödyntämään myös ottelun aikana. Pesonen ja Tahvanainen pitävät yleensä lyhyen palaverin kahden erän jälkeen koittavalla pitkällä erätauolla. Tuolloin katsotaan yleisimmin syöttöä, vastaanottoa ja missä rotaatiossa vastustajalle pärjätään – tai missä ei.

Lentopalloliiga määräsi kotijoukkueet vastaamaan otteluiden tilastoinnista kymmenen vuotta sitten. Kotijoukkue on velvollinen antamaan tietyt tiedot myös vierasjoukkueen käyttöön, ja nykyisin data kootaan liiton servereille, joiden kautta ne ovat seurojen tarkasteltavissa. Pesonen pitää käytäntöä hyvänä.

– Se antaa mahdollisuuden kehittää peliä eteenpäin, jos niitä vain osaa hyödyntää, hän näkee.

LP-leirissä tilastoihin ja videoihin ei suhtauduta välinpitämättömästi. Useammin kuin kerran kauden aikana Tahvanainen on päässyt toteamaan pelin jälkeen, että ”vastustajan skouttaaminen onnistui ihan hyvin”.

– Me olemme tällaisia valmentajan apupoikia. Mitään me emme ratkaise, mutta jos saamme aikaan jotain, millä jeesata, niin hienoa, Pesonen hymähtää.

Shelby Dalton valmistautuu syöttämään. Lauso Cumini, Janne Sikiö ja Jussi Pesonen ovat valmiina merkitsemään ylös pallon jokaisen liikkeen.

Shelby Dalton valmistautuu syöttämään. Lauso Cumini, Janne Sikiö ja Jussi Pesonen ovat valmiina merkitsemään ylös pallon jokaisen liikkeen.

Koneet käyntiin

Pienestä pitäen lentopallon parissa touhunnut Pesonen aloitti tilastomiehen hommat Isku-Volleyssa kymmenen vuotta sitten. Alkuvuosina hän kiersi niin koti-, vieras- kuin europelitkin, mutta nykyisin ohjelmassa ovat Sikiön Jannen kanssa yhdessä tai erikseen lähinnä kotipelit sekä erikoistapaukset, kuten cup- ja euro-ottelut.

– Varmaan nyt keväämmällä tulee käytyä vähän vieraspeleissäkin. Pelit painottuvat onneksi ilta- ja viikonloppuaikaan, ja minulla on joustava työ ja työnantaja, turvallisuusalalla päivätöissä ahertava Pesonen kertoo.

Vaikka kaikissa sanonnoissa jonkinlaista perää onkin, Pesonen ei allekirjoita ainakaan omassa työssään lausahdusta ”vale, emävale, tilasto”.

– Toki tilasto on aina riippuvainen tekijästä ja siitä, miten hyvin se on tehty. Tiettyjä kriteereitä on, ja aina uusia koulutettaessa pyritään saamaan esimerkiksi laatumerkinnät yhteneväisiksi. Jos minun ja Jannen tilastoja verrataan, voi niissä olla muutaman prosentin heitto. Kohina on kuitenkin aika pientä, jos laitetaan kymmenenkin peliä nippuun.

Hän ei pidä mahdottomana, että tilastointia hoidettaisiin joskus täysin koneellisesti.

– Ehkä tulevaisuudessa… Eikös jalkapallossakin ole pelaajilla jonkinlaisia tunniste-tageja, joiden avulla voidaan laskea syötöt ja juoksumatkat?

Kunnes koneet valtaavat maan, tuomarikin on vain ihminen, jolle sattuu joskus virheitä – tosin Pesosen mukaan etenkin europeleissä kummasti isompien joukkueiden eduksi. Vaikka tiukimmissa tilanteissa tilastopöydänkin ääressä tunteet voivat kuumentua, koostuu LP:n tilastotiimi niin rauhallisista miehistä, ettei tuomarin ole koskaan tarvinnut väläytellä ryhmän poistamista hallista huonon käytöksen vuoksi.

Helppoa yhdenkään virheellisen tuomion tilastoiminen oman joukkueen tappioksi ei ole, jos ”näkee otsallaankin, ettei se noin mennyt”.

– Kyllähän siinä sydän vuotaa verta, mutta pakko se tilanne on merkata kuten tuomari näyttää. Ohjelmakin ilmoittaisi virheestä, että et sinä sitä voi noin merkitä.

 

Cupin jälkeen täydet pisteet

LP Kangasala jatkoi pelejään Mestaruusliigassa tiistai-iltana LP Vampulan vieraana. Hyvin valmistautunut kangasalalaisjoukkue oli Huittisissa vahvempi luvuin 0–3 (16–25, 19–25, 16–25) ja haki mukaansa täydet kolme pistettä.

Ennen tiistaita LP Kangasala oli kotonaan ottanut pisteet viimeisistä pudotuspelipaikoista kamppailevalta Pieksämäki Volleyltä. Edellisistä neljästä pelistään kolme voittaneet – entisen LP-luotsi Satu Natusen valmentamat – savolaiset joutuivat Pitkäjärvellä tunnustamaan emännät paremmikseen erin 3–0 (25–15, 25–15, 25–18).

Kangasalalaiset saavat runkosarjan loppukirissä virittäytyä kovien pelien myötä jo pudotuspelitunnelmaan. LP kohtaa Vampulan jälkeen vielä HPK:n, Kuusamon, Viestin ja OrPo:n.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?