Vuoden ensimmäinen pälkäneläisvauva: Pälkäneen MLL muisti pientä Avaa kukkakimpulla ja koristelautasella

Jo pienestä perinteiden perään

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pälkäneen osasto muisti Pälkäneen vuoden ensimmäistä vauvaa viime viikolla. Äitinsä sylissä oleva Ava sai muistoksi kauniin kukkakimpun ja muistolautasen kaiverruksineen. Taustalla Iinamaria Nummela Pälkäneen MLL:stä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pälkäneen osasto muisti Pälkäneen vuoden ensimmäistä vauvaa viime viikolla. Äitinsä sylissä oleva Ava sai muistoksi kauniin kukkakimpun ja muistolautasen kaiverruksineen. Taustalla Iinamaria Nummela Pälkäneen MLL:stä.

Pälkäneläinen Ava-vauva osaa arvostaa perinteitä. Pieni tyttö ehti nimittäin maailmaan vuoden ensimmäisenä pälkäneläisenä, ja samoin teki aikanaan eli vuonna 1979 hänen äitinsä Anna Maria Männikkö-Pieti. Ava syntyi 2. tammikuuta, äidin syntymäpäivä on 3.1.

– Kätilö kysyi minulta synnytyssalissa, haluanko että vauva syntyy samana päivänä minun kanssani, hän kun teki tuloaan maailmaan ilta-aikaan. Vastasin, että saa tulla siihen tahtiin kuin itse haluaa ja että olisihan se kiva, jos vauvalla olisi ikioma syntymäpäivä. Ava syntyi sitten illalla kello 23.54. Jatkossa meillä riittääkin vuoden alussa juhlia, sillä minun ja mieheni Petterin hääpäivä on 1.1. Juhlaa siis juhlan perään, tuore äiti Anna Maria naurahtaa.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tapahtunut synnytys kesti viisi tuntia ja kolme minuuttia. Anna Maria kertoo jännittäneensä synnytystä melko paljon etukäteen; olihan edessä uusi ja ennen kokematon asia. Kaikki meni kuitenkin hyvin.

– Ihan turhaan jännitin. Ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökunta neuvoi koko ajan, mitä pitää tehdä. Tein vain niin kuin pyydettiin. Synnytyksen jälkeen pääsimme perhehuoneeseen ja vietimme yhden yön myös potilashotellin puolella ennen loppiaisena tapahtunutta kotiutumista, Anna Maria muistelee.

Arki esikoislapsen kanssa on lähtenyt hyvin liikkeelle. Vaikka kaikki on toki uutta ja jännittävää, molemmat vanhemmat elävät uutta elämänvaihetta innolla. Maatalous- ja metsäalan töitä tekevä isä Petteri Pieti on ollut paljon mukana vauvan hoidossa heti alusta asti.

– Itse asiassa kätilöt jo sairaalassa kehuivat isän varmoja otteita tytön kanssa. On kyllä hienoa, että Petterillä on mahdollisuus olla tässä alussa paljon mukana, Anna Maria hymyilee.

Petteri-isä on osallistunut alusta asti aktiivisesti Avan hoitamiseen.

Petteri-isä on osallistunut alusta asti aktiivisesti Avan hoitamiseen.

Utelias vauva

Ava on tarkka tyttö, sillä hän syntyi juuri laskettuna päivänä. Vuoden ensimmäinen pälkäneläisvauva painoi syntyessään 3595 grammaa ja pituutta oli 48 senttiä. Seitsemän viikon ikäisenä pituutta on jo 56 senttiä ja painoa 4710 grammaa. Anna Maria kauhisteleekin, kuinka tyttö tuntuu kasvavan vauhdilla.

– Kaikki sanovat minulle, että nauti tästä ajasta, kun se menee ohitse niin nopeasti. Yritänkin muistaa pitää tämän koko ajan mielessäni, äiti lisää.

Seitsenviikkoisen Avan mielipuuhaa on kylpeminen. Kylvyssä tyttö jaksaisi olla vaikka kuinka kauan. Hän ei ole palelevaista sorttia, joten usein Avaa kylvetetäänkin pitkään ja huolella.

– Vauva myös syö hyvin ja nukkuu yöllä hyvin. Päivällä tyttö ei malta nukkua kovinkaan paljon, mutta pääasia, että uni maistuu öisin, isä-Petteri toteaa.

Uunituore perhe. Äidin eli Anna-Maria Männikkö-Pietin sylissä Ava, taustalla isä Petteri Pieti.

Uunituore perhe. Äidin eli Anna-Maria Männikkö-Pietin sylissä Ava, taustalla isä Petteri Pieti.

Vanhemmat miettivät, että Ava vaikuttaa hyvin uteliaalta. Pieni pää pyörii vimmatusti, kun vauva haluaa katsella ympärilleen. Anna Maria ja Petteri ovat jo päässeet todistamaan vienoja ensihymyjä ja nauruja.

– Ava tykkää, kun häntä kannetaan huoneesta toiseen. Toimintaa pitää siis olla. Meneväinen tyttö. Neuvolassa ja lääkärissä onkin sanottu, että Ava on tosi jäntevä, Anna Maria luonnehtii.

Perhe on jo päässyt nauttimaan myös ulkoilusta talvisessa luonnossa. Mukana on usein myös perheen kaksi huskykoiraa.

Reissuun vauvan kanssa?

Anna Maria ja Petteri muuttivat Pälkäneelle viime huhtikuussa asuttuaan sitä ennen kymmenen vuotta Orivedellä. Pari asettui Anna Marian perheen kotitilalle Uusi-Mälkilään. Maanviljelyn lisäksi perhe vuokraa mökkejä, joita sijaitsee tilan alueella Roineen rannassa.

– Tällä hetkellä nautin tosin äitiyslomasta ja keskityn täysin tyttöön, Anna Maria huomauttaa.

Anna Maria ja Petteri ovat ahkeria matkustelijoita, ja mielessä siintää jo ensimmäinen matka yhdessä vauvan kanssa. Käytännön asioista kuten rokotuksista täytyy kuitenkin vielä ottaa selvää ennen reissuun lähtöä.

– Ja ei kai sitä uskalla heti kovin kauas lähteä. Kolmen-neljän tunnin lentomatka pienen vauvan kanssa kuulostaa vielä kohtuulliselta, Petteri pohtii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?