Kopiokonehuijaus koettelee seurakunnan taloutta

Pälkäneen seurakunta tekee viime vuodelta vahvasti alijäämäisen tuloksen. Lähes 300 000 euron alijäämästä pääosa kertyy kopiokonehuijauksen jälkipyykistä.

Satojen tuhansien eurojen alijäämä ei tullut yllätyksenä, sillä kopiokonehuijaukseen liittyvät siirtosaamiset ovat olleet merkittävä erä seurakunnan taseessa jo vuosikausien ajan.

Seurakuntaa erehdytettiin vuodesta 2008 alkaen tekemään ylihintaisia ja päällekkäisiä leasingsopimuksia monitoimilaitteista. Seurakuntaa huijannut Fici Copy ei lunastanut vanhoja leasingsopimuksia takaisin, vaan korvasi seurakunnalle aiheettomien sopimuksien maksuja. Vuoden 2011 jälkeen seurakunnan taseeseen jäi lähes 200 000 euroa leasingsaatavia. Poliisitutkinta asiassa alkoi vuoden 2011 helmikuussa ja heinäkuussa 2011 seurakunta lopetti leasingsopimusten maksamisen.

Myös rahoittajia oli erehdytetty sopimusten teossa. Seurakunta pyrki viime vuoden aikana pääsemään niiden kanssa sopimukseen maksamattomista vuokrista. Sovintoratkaisut tulivat maksamaan seurakunnalle yhteensä 415 000 euroa. Seurakunta joutui ottamaan niitä varten lainaa ja myymään maata lähes 193 000 euron arvosta.

Seurakunnalla on edelleen kolme riidanalaista sopimusta. Niiden yhteisarvo on 131 153 euroa.

Marraskuinen käräjäoikeuspäätös määräsi Fici Copyn korvaamaan seurakunnalle 764 107 euron vahingot kopiokonehuijauksesta sekä 15 730 euron oikeudenkäyntikulut.

Saatavat ovat epävarmoja. Viime vuoden tilinpäätöksessä seurakunta alaskirjasi 59 000 euroa erittäin epävarmoja saatavia. Kahtena edellisvuonna siirtosaamisia alaskirjattiin 120 000 ja 20 000 euron verran.

Seurakunta ylitti viime vuonna budjettinsa myös toimintamenoissa, koska lapsityönohjaajan palkkamenoihin ei ollut varattu määrärahaa. Toimintatuottoja kertyi ennakoitua paremmin ja kirkollisveroa suunnitellusti.

Kirkkoneuvosto käsittelee viime vuoden tilinpäätöstä ja toimintakertomusta maaliskuisessa kokouksessaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?