Luopioisten vuoden ensimmäinen vauva: Outi ja Simo Lyytikäinen yrittävät ottaa toisen lapsen kanssa aiempaa rennommin

Lujasti ääntä ja luonnetta

Luopioisten tämän vuoden ensimmäinen vauva, Poika Lyytikäinen, on ehtinyt viiden viikon ikään. Äiti-Outin sylissä kelpaa pötkötellä.

Luopioisten tämän vuoden ensimmäinen vauva, Poika Lyytikäinen, on ehtinyt viiden viikon ikään. Äiti-Outin sylissä kelpaa pötkötellä.

– Pikkumiehessä on ääntä ja luonnetta. Jos jokin harmittaa, kuulemme sen varmasti. Isoveljensä eli nyt 2-vuotias Elmo oli vauvana huomattavasti rauhallisempi, Outi Lyytikäinen toteaa ja katsahtaa hellästi toista poikaansa, nyt viisiviikkoista ”Vauvaa”.

Lyytikäisten toinen poika ennätti Luopioisten ensimmäiseksi vauvaksi tänä vuonna. Poika syntyi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa 11. tammikuuta kello 15.21. Synnytys käynnistettiin viisi päivää ennen laskettua aikaa raskausdiabeteksen vuoksi.

– Lääkärit ajattelivat, että on parempi käynnistää synnytys, ettei poika pääse kasvamaan liian isoksi. Painoarvio oli yli neljä kiloa, mutta poika painoi syntyessään ”vain” 3880 grammaa. Ei sieltä siis mitään jättiläistä tullut. Pituutta oli kuitenkin 51 senttimetriä, eli ihan miehekkäät mitat joka tapauksessa, Outi Lyytikäinen kertaa.

Perheen arki Luopioisten kirkonkylässä on lähtenyt mukavasti käyntiin. Vauva on toistaiseksi nukkunut vaihtelevasti. Toisina öinä uni maistuu paremmin, toisina huonommin. Äiti ja isä, Simo Lyytikäinen, yrittävät saada uuden tulokkaan rytmejä pikkuhiljaa kohti Elmon päivärytmiä. Outi kertoo, että isoveljen ulkoilut, päiväunet ja syömiset rytmittävät perheen arkea joka tapauksessa.

Elmo osaa näyttää näin hienosti, kuinka vanha hän on. Isä-Simo hymyilee vieressä.

Elmo osaa näyttää näin hienosti, kuinka vanha hän on. Isä-Simo hymyilee vieressä.

– Tavoitteemme on ottaa tulokkaan kanssa vähän rennommin kuin Elmon vauva-aikana. Toisen lapsen kanssa kun tietää jo ainakin vähän etukäteen, mitä on tulossa, Simo miettii.

Luopioisissa viihtyy

Lyytikäiset ovat asuneet Luopioisissa viisi vuotta. He ovat ehtineet asua myös vuoden päivät Aitoossa. Outi on kotoisin Rautajärveltä, ja Simo puolestaan Itä-Suomesta Heinävedeltä.

Perhe viihtyy Luopioisissa hyvin. Rauhallinen ja maaseutumainen ympäristö on lapsille turvallinen. Toisaalta olisi kiva, jos lähistöllä asuisi hieman enemmän muita vauvaperheitä. Outi mainitsee, että Aitoon, Luopioisten ja Rautajärven alueelle on kyllä syntynyt mukavasti vauvoja heti alkuvuodesta, sillä ainakin kolmessa muussakin perheessä hoidellaan nyt vastasyntynyttä vauvaa.

– Lapsiperheitä naapurustossa kyllä on, mutta ei oikein ketään muuta, joka myös olisi vauvan kanssa kotona. Toisaalta aika sujuu kyllä sutjakasti poikien kanssa kotona ja tekemistä riittää. Käymme myös aina välillä seurakunnan perhekerhossa, Outi kertoo.

Simo ajaa työkseen metsäkonetta ja auttaa poikien hoidossa illat. Koneet ja autot ovat kovasti myös isoveljen mieleen, ja Elmo odottaakin pikkuveljestä jo seuraa auto- ja traktorileikkeihin. Outi mainitsee, että pahempaa mustasukkaisuutta ei ole esiintynyt, vaan Elmo on ollut hyvin kiinnostunut vauvanhoidosta.

Ristiäiset tulossa

Lyytikäisten kuopus kulkee tällä hetkellä vain nimellä ”Vauva”. Ristiäisiä vietetään tulevana lauantaina.

– Ei tullut keksittyä mitään tekonimeä odotusaikana, eikä sellaista ole syntynyt vieläkään, Outi huomauttaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luopioisten osasto muisti vuoden ensimmäistä luopioislaisvauvaa viime viikolla. Poika Lyytikäinen sai MLL:ltä kukkakimpun sekä Suvi Simolan tekemän pehmolelun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?