Koneiden kauneutta Villa Armaassa

Paaksauslaite. Kuva: Ilkka Lapinleimu.

Paaksauslaite. Kuva: Ilkka Lapinleimu.

Pienen höyrykattilan pää. Kuva: Ilkka Lapinleimu.

Pienen höyrykattilan pää. Kuva: Ilkka Lapinleimu.

Toisiovälitys. Kuva: Ilkka Lapinleimu.

Toisiovälitys. Kuva: Ilkka Lapinleimu.

Art Villa Armaan galleriassa on maaliskuussa esillä kangasalalaisen emeritusprofessorin Ilkka Lapinleimun valokuvanäyttely Koneen kauneus. Näyttelyn avajaisissa keskiviikkona 2. maaliskuuta julkaistaan myös Lapinleimun samasta aiheesta tekemä kirja.

– Onko kone kaunis? Minusta on, tai ainakin monet koneet ovat. Toisaalta kauneus on niin monitahoinen käsite, että siitä voidaan vastaavasti olla kovin montaa mieltä. Näyttelyssä esitetään koneita niin, että niistä pyritään tuomaan ensisijaisesti esiin kauneutta ja tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen. Muiden ominaisuuksien esiin tuloa ei pyritä estämään tai jarruttamaan, mutta kauneus on siis ensisijaista, Lapinleimu toteaa.

Näyttelyn kuvissa esiintyvät koneet ovat aitoja työtä tehneitä laitteita, tuuli- ja vesimyllyjä Pirkanmaalta Tampereen lähiympäristöstä. Suuri osa koneista on museoitu yksityisten omistajien tai paikallisten seurojen toimesta. Teollisen ajan nuoremmat koneet on kuvattu alansa erikoismuseoissa, nykykoneet puolestaan mahdollisuuksien mukaan luonnollisessa työympäristössään.

Lapinleimu jakaa koneet kolmeen kategoriaan: käsityöajan koneisiin, joissa materiaali oli yleensä puu; teollisiin koneisiin vuosilta 1850–1950 sekä nykykoneisiin.

Siihen nähden, että koneilla on merkittävä rooli talouselämässä ja arkielämän kulttuurissa, on niiden osuus taiteessa, myös valokuvauksessa, ollut hämmästyttävän vähäinen.

 

Ilkka Lapinleimun valokuvanäyttely Koneen kauneus 2.3.–30.3. Kangasalla Galleria Villa Armaassa, Armas Branderinkatu 8, Pikonlinna. Avoinna ke-pe 16–19, la-su 12–18.

 

 

Ilkka Lapinleimu

  • Syntynyt 1936 ja käynyt koulut Toijalassa. 1961 diplomi-insinööri Teknillisestä korkeakoulusta Helsingistä. Asuu nykyisin Kangasalla.
  • Työura 1961-1972: Lokomo Oy noin 5 vuotta, vetureiden ja työkoneiden valmistusta. 1965–67 Raute Oy, vaneri- ja puulevyteollisuuden koneiden valmistusta. 1969 Kone Oy, hissit ja nosturit, työstökone- ja valmistustekninen asiantuntija. 1969 Tekniikan lisensiaatti Teknillinen korkeakoulu. 1970-72 Valmet Oy, Tampereen tehdas, tuotantopäällikkö.
  • Akateeminen ura: 1972--77 Konepajatekniikan professori, Oulun yliopisto, konetekniikan osasto. 1977 Konepajatekniikan professori, Tampereen teknillinen korkeakoulu, myöhemmin Tampereen teknillinen yliopisto. 2001 Tekniikan tohtori, Tampere University of Technology, väitöskirja Ideal Factory. Theory of Factory Planning, Produceability and Ideality.
  • 1.8. 1999 Täysin palvelleeksi professori emeritukseksi.
  • Harrastanut valokuvausta lukiolaisena, opiskelijana ja eläkeläisenä. Harmittelee sitä, ettei valokuvannut työssä ollessaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?